Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πρέπει να συνεργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου σε νεότερη δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters, ενω την ίδια στιγμή η βρετανική Telegraph αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν μια διεθνή προσπάθεια δίωξης της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα πιέζει το Κίεβο να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως «επιτιθέμενο» σε μια συνάντηση μιας «βασικής ομάδας» χωρών που προετοιμάζουν ένα δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης για να δικάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Η Ουάσιγκτον αρνείται ομοίως να συνυποστηρίξει μια δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απαιτεί από τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος.
Η κυβέρνηση του Τραμπ αρνήθηκε επίσης να υπογράψει μια προγραμματισμένη δήλωση της G7 που αποκαλούσε τη Ρωσία «επιτιθέμενη» στον πόλεμο με την Ουκρανία για την τρίτη επέτειο της σύγκρουσης τη Δευτέρα.
Η κολακεία του Τραμπ στον Πούτιν ανησυχεί την ΕΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθυμίζεται ότι έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, χαρακτήρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» και πίεσε να προσκληθεί η Ρωσία πίσω στους G7.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κολακεία του Τραμπ στον Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μείνει ο Ρώσος πρόεδρος ατιμώρητος ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής διευθέτησης.
Αυτή η στάση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις προετοιμασίες για την τελική συνάντηση της «βασικής ομάδας» τον επόμενο μήνα. Η ομάδα ηγείται ενός συνασπισμού 40 εθνών για να σχηματίσει ένα Ειδικό Δικαστήριο για το Έγκλημα Επίθεσης κατά της Ουκρανίας, με πρότυπο την απάντηση στα εγκλήματα πολέμου των Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα περιλάμβανε την ένταξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών με την Ουκρανία για να παραχωρήσουν δικαιοδοσία σε ένα ειδικό ποινικό δικαστήριο για τη διερεύνηση τόσο των δραστών του εγκλήματος της επίθεσης όσο και εκείνων που είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
Το έγκλημα της επίθεσης δεν μπορεί να διωχθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. «Αν δεν αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για επιθετικότητα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν», είπε αξιωματούχος σχετικά με την αντίθεση των ΗΠΑ στον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως επιτιθέμενου.
Πλήττεται το εγχείρημα αν οι ΗΠΑ δεν στηρίξουν το δικαστήριο
Η απώλεια της υποστήριξης της Ουάσιγκτον για το δικαστήριο θα είναι σημαντικό πλήγμα στη διεθνή φήμη και υπόσταση του εγχειρήματος.
«Πρόκειται για μια αρκετά δραστική αλλαγή», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Telegraph. «Το να ξαναγράψουμε την ιστορία και να προσποιούμαστε ότι η Ρωσία δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο είναι κάτι στο οποίο απλά δεν μπορούμε και δεν θα συμφωνήσουμε».
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί επίσημα από το πρόγραμμα και αναμένεται να παραστούν στην επόμενη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Ένα διπλωματικό σημείωμα που είδε η Telegraph αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν «σοκαρισμένοι» με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σε μια σειρά διεθνών συναντήσεων ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσκληθεί ξανά στον «πολιτισμένο κόσμο».
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διεξάγουν τώρα συνομιλίες για μια πιθανή κατάρρευση του ειδικού δικαστηρίου εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν όπως φοβούνται.
«Βαπτίζει» τον ρωσοουκρανικό πόλεμο «σύγκρουση της Ουκρανίας»;
Η τελευταία θέση των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και υπέγραψε μια σειρά διεθνών δηλώσεων που περιέγραφαν τη Ρωσία ως το επιτιθέμενο κράτος.
Η Ουάσιγκτον πιέζει τώρα ο σχεδόν τριετής πόλεμος να ονομαστεί «σύγκρουση της Ουκρανίας» σε συζητήσεις με διεθνείς συμμάχους.
Εξάλλου, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και του Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, περιέγραψε δύο φορές τον πόλεμο ως «τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Το μήνυμα Τράμπ σε Ρωσία και Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σύμφωνα με το Reuters στις 22/2 ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να συνεργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου, επισημαίνοντας ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με το Κίεβο για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Ζελένσκι: Ελπίζω σε μια «δίκαιη» συμφωνία με τις ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πως ελπίζει σε μια «δίκαιη» συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες διαπραγματεύονται την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών σε στρατηγικής σημασίας ορυκτά της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με στόχο την ειρήνευση στην Ουκρανία και είχε επικοινωνήσει τόσο με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της ουκρανικής κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης:
Το AP μήνυσε αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ επικαλούμενο την ελευθερία του λόγου