LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Συρία: Έκρηξη σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δαμασκό – Επίθεση αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Τρομάζουν οι αριθμοί των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες
19 Ιουλίου 2025
Καιρός: Θα «λιώσουμε» από Δευτέρα – Έως 44 βαθμούς στη Λαμία την Τρίτη
19 Ιουλίου 2025
Λαμία: Χάθηκε αλλά ευτυχώς βρέθηκε η 16χρονη που εξαφανίστηκε την Πέμπτη 17/7
19 Ιουλίου 2025
Λαμία: “Μοίρασαν” ποινές για την αιματηρή συμπλοκή στις Ράχες – Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στη φυλακή
19 Ιουλίου 2025
Η απόλυτη κόντρα του καλοκαιριού: Καρπούζι ή πεπόνι;
18 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΚΟΣΜΟΣ > Συρία: Έκρηξη σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δαμασκό – Επίθεση αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκρηξη σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δαμασκό – Επίθεση αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς

23 Ιουνίου 2025 349 Views
Updated 2025/06/23 at 7:39 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, επρόκειτο για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στον ISIS. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό για την επίθεση, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και 52 έχουν τραυματιστεί.

Από την αρχή του περιστατικού, οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν συγκεχυμένες. Το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τουλάχιστον 15. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, αναφέρει ότι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν, αλλά δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς. Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά.

Ο δράστης της επίθεσης πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα στον ναό. Το μοναστήρι Μαρ Ελίας (Προφήτης Ηλίας) βρίσκεται στη συνοικία Ντουέιλα της Δαμασκού.

- Advertisement -
Ad image

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ο δράστης, πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, άνοιξε πυρ μεταξύ των παρισταμένων στον ναό του Προφήτη Ηλία.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι την έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας.

«Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά μέσα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Ντουεϊλά της Δαμασκού», ανέφερε το ρεπορτάζ. Οι πρώτες πληροφορίας μιλούν για απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Δύο ή τρεις οι δράστες

Ο επίσκοπος της Εκκλησίας, Μούσα Χούρι, δήλωσε ότι ο δράστης πέταξε και μια χειροβομβίδα στον ναό κατά τη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας. «Άρχισε να πυροβολεί, απομακρύνθηκε και μετά ανατίναξε την εκκλησία», είπε.

Ωστόσο, άλλοι μάρτυρες μιλούν για έναν ή δύο συνεργούς του βομβιστή αυτοκτονίας. Ένας εξ αυτών, είπε ότι τον δράστη συνόδευαν δύο ακόμη άτομα τα οποία τράπηκαν σε φυγή πριν από την έκρηξη.

Ο ιερέας του ναού του Προφήτη Ηλία, Μελέτιος Σαχάτι, δήλωσε στο Associated Press ότι υπήρχε ένας δεύτερος ένοπλος. Και ότι αυτός πυροβόλησε την πόρτα της εκκλησίας πριν το άλλο άτομο πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε στη ζώνη του.

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση στον ελληνορθόδοξο μοναστήρι. Επίσης αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει για το περιστατικό τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό της Συρίας. Οι θρησκευτικοί χώροι δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχους τρομοκρατίας.

Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με απόλυτη ειρήνη και ασφάλεια. Απαιτούμε από τις μεταβατικές συριακές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να θεωρήσουν τους εμπλεκόμενους υπόλογους και να εφαρμόσουν μέτρα που θα εγγυηθούν την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων και όλων των θρησκευτικών ομάδων, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς φόβο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους εταίρους του στην Ε.Ε. αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

ΟΗΕ: «Να απορρίψουμε την τρομοκρατία»

Την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό καταδίκασε και ο ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκίαρ Πέντερσεν. Εξέφρασε την οργή του για το αποτρόπαιο έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, ζητώντας πλήρη έρευνα και δράση από τις αρχές της Συρίας.

Ο Γκίαρ Πέντερσεν καλεί όλους να ενωθούν και να απορρίψουν την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, την υποκίνηση και τη στοχοποίηση οποιασδήποτε κοινότητας στη Συρία. Και εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την ελπίδα του για την ανάρρωση των τραυματιών.

Ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας, ο δράστης, που αναγνωρίστηκε ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), εισήλθε στην εκκλησία, άνοιξε πυρ και στη συνέχεια πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους μέσα στο κτίριο.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Δρ Χαμζά Αλ-Μουστάφα μίλησε για «δειλή τρομοκρατική επίθεση». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Αυτή η πράξη έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις πολιτικές αξίες που μας ενώνουν όλους», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

«Ως Σύριοι, τονίζουμε τη σημασία της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ειρήνης», πρόσθεσε ο Μουστάφα. Έκανε έκκληση να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ όλων των τομέων της συριακής κοινωνίας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του κράτους για «ισότιμη υπηκοότητα» και την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και σταθερής πατρίδας. Είπε ότι οι συριακές αρχές θα αφιερώσουν όλους τους απαραίτητους πόρους για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας υποστήριξε ότι η επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο «να υπονομεύσει την εθνική συνύπαρξη» στην Συρία. Η Δαμασκός θεωρεί ότι «αυτή η εγκληματική ενέργεια με στόχο χριστιανούς πιστούς αποτελεί απέλπιδα απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής συνύπαρξης και αποσταθεροποίησης της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλες ζημιές

Οι ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων AFP στο σημείο ανέφεραν ότι η εκκλησία υπέστη ζημιές, υπάρχουν θρυμματισμένα κομμάτια ξύλου από εξαρτήματα και στασίδια, εικόνες έπεσαν στο έδαφος. Υπάρχουν πληροφορίες για «λίμνες αίματος».

Ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Δαμασκού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

TAGGED: ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΕΚΡΗΞΗ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ, ΣΥΡΙΑ
ΠΗΓΗ In.gr
Newsroom 23 Ιουνίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρομάζουν οι αριθμοί των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες
19 Ιουλίου 2025
Καιρός: Θα «λιώσουμε» από Δευτέρα – Έως 44 βαθμούς στη Λαμία την Τρίτη
19 Ιουλίου 2025
Λαμία: Χάθηκε αλλά ευτυχώς βρέθηκε η 16χρονη που εξαφανίστηκε την Πέμπτη 17/7
19 Ιουλίου 2025
Λαμία: “Μοίρασαν” ποινές για την αιματηρή συμπλοκή στις Ράχες – Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στη φυλακή
19 Ιουλίου 2025
Η απόλυτη κόντρα του καλοκαιριού: Καρπούζι ή πεπόνι;
18 Ιουλίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΚΟΣΜΟΣ

Μια συλλογή από 500 κιθάρες «έκρυβε» την θρυλική Gibson Les Paul που είχε κλαπεί από τους Rolling Stones το 1972

15 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα «ψήνεται» στους 35 βαθμούς Κελσίου

12 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος

6 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣFeatured

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

22 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?