Ζουμερό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά τηγανητό κοτόπουλο, με μια εύκολη συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι που θυμίζει πάρα πολύ αυτήν της γνωστής αλυσίδας.
Η τεχνική μαριναρίσματος και παναρίσματος, αποδίδει στο τηγανητό κοτόπουλο μια απίστευτα τραγανή και εξαιρετικά τραχιά κρούστα με πολλά επιπλέον κομμάτια τραγανότητας. Σερβίρετε το πρόχειρο αυτό πιάτο με τηγανητές πατάτες και μπέργκερ σως για μια επική σπιτική εμπειρία KFC στο σπίτι.
Υλικά για τη Συνταγή
1.500 έως 1.800 γραμμάρια κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες μικρότερες των 200 γραμμαρίων (στήθος με δέρμα, αλλά δουλεύουν καλύτερα τα μπούτια και οι ολόκληρες φτερούγες)
- Advertisement -
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι ξινόγαλο, βουτυρόγαλα ή αριάνι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 αυγό
Για το πανάρισμα
3 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ. ή μίγμα 2 ½ αλεύρι γ/οχ. + ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν σκόνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σκόνη (γλυκιά, όχι καυτερή)
3 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο σκόνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι σκόνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
Για το τηγάνισμα
1 ½ λίτρο σπορέλαιο

Εκτέλεση
1. Αρχικά ανακατέψτε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει το αλάτι. Ρίξτε το κοτόπουλο στο μπολ και κάντε μασάζ με γάντια ώστε να καλυφθεί καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα σε τάπερ που σφραγίζει ή σε σακούλα με ζίπ και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 12 έως 24 ώρες, μαλάζοντάς το μία ή δύο φορές.
2. Αδειάστε τα κομμάτια κοτόπουλου μαζί με τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Ξεχωριστά ανακατέψτε όλα τα υλικά για το πανάρισμα και επιπλέον μπαχαρικά και βότανα της επιλογής σας, αν επιθυμείτε, όπως άνηθο, εστραγκόν, σκόνη μουστάρδας, τριμμένο τζίντζερ, κύμινο κτλ.
4. Ρίξτε 4 με 5 κουταλιές της σούπας από την μαρινάδα στο μίγμα αλευριού – μπαχαρικών. Τρίψτε με τα δάχτυλά σας και ρυζιάστε το μίγμα ώστε να δημιουργηθούν πολλά κομμάτια σε μέγεθος μικρού μπιζελιού σε όλη την επιφάνεια.
5. Απλώστε το μίγμα παναρίσματος σε ένα ταψί ρηχό ή πιατέλα.
6. Στο μεταξύ γεμίστε με άφθονο σπορέλαιο μια φαρδιά και βαριά κατσαρόλα με βάθος. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσεις τους 180° C.
7. Πάρτε ένα κομμάτι κοτόπουλου, βουτώντας το στην μαρινάδα που έχει απομείνει και τοποθετήστε το στο αλεύρι παναρίσματος με τα κομματάκια. Καλύψτε το καλά, πιέζοντας με τα χέρια σας το μίγμα, για να κολλήσει. Μεταφέρετε τα παναρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα πιάτο.
8. Τοποθετήστε προσεκτικά το κοτόπουλο (σε δόσεις) στο καυτό λάδι και μην το πειράξετε για 2 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί και να μην αποκολληθεί η κρούστα. Το λάδι θα πρέπει να είναι άφθονο και το σκεύος βαθύ, ώστε να μην χρειάζεται να γυρίσετε τα κομμάτια .
9. Τηγανίστε (ανάλογα βέβαια με το μέγεθος των κομματιών) για 8 λεπτά τα μπούτια, 5 λεπτά τις φτερούγες μέχρι να ροδίσουν καλά και η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 75° C.Τηγανίστε το στήθος για 6 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία στο πιο παχύ μέρος να φτάσει τους 65° C. Τοποθετήστε σε σχάρα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρετε το τηγανητό κοτόπουλο ζεστό.
Διαβάστε επίσης:
Τεμπελόπιτα «τσαλακωτή» με λεμόνι και μύρτιλα
Τραγανό ψωμί με βάση γιαουρτιού, στη γάστρα
Φραουλένια καπ κέικς με λαχταριστή βουτυρόκρεμα