Τα προβλήματα ανεφοδιασμού που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο ισραηλινός στρατός, κυρίως στην αεράμυνα, που αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους από τη Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, το σημοσίευμα κάνει λόγο για πιθανές ελλείψεις στα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2 που αποτελούν δύο από τα βασικότερα όπλα του Ισραήλ κατά των βαλλιστικών πυραύλων.
Επικαλούμενο τις απόψεις ειδικών και πρώην στρατιωτικών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθεί στη θέση να πρέπει να διαλέξει ποιους στόχους θα προστατεύσει πρώτα.
Σύμφωνα με την πρώην αξιωματούχο άμυνας στις ΗΠΑ, Ντάνα Στρόουλ, σε περίπτωση που Ιράν και Χεζμπολάχ επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, η αντιπυραυλική του ασπίδα μπορεί να μην τα καταφέρει. Η ίδια σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ανεφοδιάζουν αενάως ταυτόχρονα και την Ουκρανία και το Ισραήλ καθώς η επάρκεια σε υλικά φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα.
«Τριπλοβάρδιες» για τους πυραύλους για τα Arrow
Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής Israel Aerospace Industries που παράγει τους πυραύλους για το σύστημα Arrow, ότι δουλεύουν σε τριπλοβάρδιες προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής.
«Ορισμένες από τις γραμμές παραγωγής δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας να ανταποκριθούμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις» δήλωσε στους Financial Times ο Μποάζ Λεβί.
Όπως εξήγησε ο χρόνος παραγωγής ενός τέτοιου πυραύλου «δεν είναι θέμα ημερών». «Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τα αποθέματά μας» πρόσθεσε.
Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην αναχαίτιση drone και πυραύλων από το Ιράν και τους συμμάχους του.
Το σύστημα Iron Dome σταματάει τις μικρής εμβέλειας ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα, η «σφεντόνα του Δαβίδ» αναχαιτίζει πιο ισχυρές ρουκέτες από τον Λίβανο και το σύστημα Arrow καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.
Οι Αμερικανοί στέλνουν στο Ισραήλ τα THHAD – Οι δυνατότητές τους
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του.
Το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα ενισχύσει την αεράμυνα του Ισραήλ, στοχεύοντας τον τύπο πυραύλων που χρησιμοποιεί συνήθως το Ιράν.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν ήδη από τη Δευτέρα στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.
Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.
Η είδηση πως οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ συστήματα αναχαίτισης τύπου THAAD δεν πρέπει από μόνη της να εκπλήσσει καθώς παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάϊντεν υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως το Τελ Αβίβ δεν θα μείνει ποτέ μόνο απέναντι στις απειλές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 6 τέτοιες συστοιχίες και μία από αυτές θα μεταφερθεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στα ισραηλινά εδάφη.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και με τις κινήσεις του Ισραήλ αναφορικά με την απάντηση προς το Ιράν έχει έρθει η στιγμή το Τελ Αβίβ να αποκτήσει και ένα τέταρτο «στρώμα» αεράμυνας.
Η «ασπίδα προστασίας» των THAAD – Υπό αμερικανική διοίκηση η συστοιχία
Το Ισραήλ σήμερα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων τα οποία εγγυώνται κάλυψη από αέρος. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα και το σημαντικότερο δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες μάχης αντιαεροπορικά όπλα από τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Πέρα από το Iron Dome και τα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2 το Ισραήλ φαίνεται πως έχει ανάγκη από ένα σύστημα που θα έρχεται να «γεφυρώσει» τα συστήματα αναχαίτισης μεγάλου και μικρού βεληνεκούς. Τέτοιο ακριβώς είναι το σύστημα των THAAD το οποίο θεωρείται και διαθέτει προδιαγραφές αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς. Η σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι πως για να αναχαιτίσουν έναν στόχο χρησιμοποιούν «κινητική» τεχνολογία και όχι κάποια κεφαλή. Επί της ουσίας ένας πύραυλος από το συγκεκριμένο σύστημα καταρρίπτει έναν βαλλιστικό κατά την είσοδο του και την κάθοδο προς τον στόχο χωρίς ο ίδιος να εκραγεί κοντά στην κεφαλή του βαλλιστικού αλλά τον πλήττει ευθέως. Τα συστήματα THAAD μετατρέπουν τις κεφαλές των εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων από μειονέκτημα σε αμυντικό πλεονέκτημα.
Το βεληνεκές τους ποικίλει από τα 150 μέχρι και τα 200 χιλιόμετρα και η συστοιχία πλην των εκτοξευτήρων διαθέτει και ένα άκρως εξελιγμένο ραντάρ. Τα συστήματα THAAD έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με απομακρυσμένες πηγές ανίχνευσης για μεγαλύτερη εμβέλεια ελέγχου. Το ραντάρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν δυνατότητα εντοπισμού στόχου στα 3.000 χιλιόμετρα και ενεργοποιούνται όταν ο εχθρικός βαλλιστικός πύραυλος βρεθεί στα 1.700 χιλιόμετρα από τον στόχο του αναχαιτίζοντάς τον πολύ μακριά από το σημείο στόχευσης.
Η συστοιχία περιλαμβάνει επίσης και κέντρο ελέγχου εκτόξευσης με τα τρία τμήματα του οπλικού συστήματος να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο.
Η συστοιχία των αμερικανικών THAAD όταν ενεργοποιηθεί στα εδάφη του Ισραήλ δεν θα λειτουργήσει υπό ισραηλινή διοίκηση.
Οι ΗΠΑ στέλνουν 100 άτομα προκειμένου να διασφαλίσουν από τη μία πως το σύστημα θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν και σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως δεν επιθυμούν να «μοιραστούν» ή να πουλήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα ούτε με τον στενότερο σύμμαχό τους. Παραμένει επίσης άγνωστο εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν και σε αποστολή δεύτερης συστοιχίας με πηγές από τις ΗΠΑ να μην αποκλείουν σήμερα κανένα σενάριο.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Πέθανε ο ναυαγός που διασώθηκε μετά από 67 μέρες σε φουσκωτό σκάφος
Έντι Ράμα: «Δεν υπάρχει άλλο μέλλον για μας εκτός από αυτό στην ΕΕ»
Επίθεση Μαδούρο κατά Μασκ: Έδωσε 1 δισ. δολάρια για να με ανατρέψει
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr