Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κρατούν ομήρους τουλάχιστον 200 στρατιωτικούς, μετά από εφόδους σε τρεις στρατώνες στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που άρχισαν στη χώρα πριν από περίπου 20 ημέρες.
Προχθές Παρασκευή «τρεις στρατιωτικές μονάδες υπέστησαν επίθεση ομάδες ατάκτων στην περιοχή Τσαπάρε, στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, που πήραν ομήρους πάνω από 200 στρατιωτικούς», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του απευθυνόμενη στη διεθνή κοινότητα.
Κατά τις εφόδους πήραν «πολεμικά όπλα και πυρομαχικά», σύμφωνα με το υπουργείο.
Στην ίδια περιοχή, η βολιβιανή κυβέρνηση έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν τον στρατό να ανοίξει τους δρόμους που έχουν αποκλείσει οι υποστηρικτές του κ. Μοράλες, οι οποίο καταγγέλλουν τον «πολιτικό διωγμό» του ηγέτη τους, ο οποίος έχει τη φιλοδοξία να επιστρέψει στην εξουσία.
Αρχικά, οι αρχές έκαναν λόγο για κατάληψη στρατώνα συντάγματος από διαδηλωτές προχθές στην Κοτσαμπάμπα. Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο για περίπου «είκοσι» στρατιωτικούς που αιχμαλωτίστηκαν.
Σε βίντεο που μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ, διακρίνονταν 16 στρατιώτες, περικυκλωμένοι από χωρικούς με αιχμηρά ραβδιά. «Το σύνταγμα του Κασίκε Μαράσα καταλήφθηκε από ομάδες από την TIPNIS, μας έκοψαν το νερό και το ρεύμα, μας πήραν ομήρους», κατήγγειλε στρατιώτης στο μαγνητοσκοπημένο υλικό αυτό.
Η TIPNIS (Territorio Indígena y Parque Nacional Isiboro Secure), έδαφος αυτοχθόνων της Τσαπάρε, είναι η περιοχή όπου ο Έβο Μοράλες, άλλοτε κοκαλέρο (καλλιεργητής κόκας), ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη ποτέ πρόεδρος στη Βολιβία (2006-2019), έχει τα πιο ισχυρά πολιτικά του ερείσματα.
Απεργία πείνας «ως την απελευθέρωση των συντρόφων του»
Ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε προχθές πως άρχισε απεργία πείνας για να απαιτήσει διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε και να δημιουργηθούν «επιτροπές» συζήτησης πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων.
«Και, για να είναι ο διάλογος βιώσιμος, υπεύθυνος και να φέρει αποτελέσματα, ζητώ τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών φίλων χωρών», πρόσθεσε.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους, 65 ετών, τόνισε πως θα συνεχίσει την απεργία πείνας «ως την απελευθέρωση όλων των συντρόφων (του)» που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις Αρχές, προσήχθησαν 66 άνθρωποι προχθές αι άλλοι 50 έχουν τεθεί υπό κράτηση αφότου άρχισαν οι ταραχές, την 14η Οκτωβρίου.
Υποστηρικτές του πρώην προέδρου έχουν αποκλείσει από τις αρχές του μήνα κάπου είκοσι δρόμους στην κεντρική Βολιβία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ηγέτη τους, που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα για φερόμενο βιασμό έφηβης ενώ ήταν αρχηγός του κράτους, κατ’ αυτούς για να εμποδιστεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2025.
Ο κ. Μοράλες φέρεται να είχε σχέση με 15χρονη επί την ημερών του στην εξουσία, με την οποία απέκτησε κόρη το 2016. Η έρευνα αφορά επίσης τους γονείς της νεαρής. Ο πατέρας της έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί για τέσσερις μήνες.
Συνήγοροί του πρώην προέδρου θυμίζουν πως η υπόθεση εξετάστηκε και τέθηκε στο αρχείο το 2020.
Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν — και πλέον οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Άρσε, στον οποίο προσάπτουν τις ελλείψεις καυσίμων που βιώνει η Βολιβία, ελλείψει συναλλάγματος για την αγορά τους.
Άλλοτε υπουργός και στενός σύμμαχος του κ. Μοράλες, ο κ. Άρσε ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2020. Οι δυο άνδρες πλέον συγκρούνται για τον έλεγχο της βολιβιανής αριστεράς και το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Διαβάστε επίσης:
Μέση Ανατολή: Με βομβαρδιστικά Β-52 «απαντούν» οι ΗΠΑ στις απειλές της Τεχεράνης
Μολδαβία: Στη σκιά της Μόσχας ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr