Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» αφού ο Ουκρανός ηγέτης τον κατηγόρησε νωρίτερα την Τετάρτη ότι έχει παγιδευτεί σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης», μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος «έδειξε» την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι μία από τις κριτικές Μόσχας και πλέον και του προέδρου Τραμπ είναι ότι η θητεία του Ζελένσκι στην προεδρία έληξε τον Μάιο και πως το Κίεβο πρέπει ως εκ τούτου να διεξαγάγει εκλογές. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εξουσίες του Ζελένσκι παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει στην Ουκρανία.
«Ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε «ΛΕΙΠΟΥΝ». Αρνείται να κάνει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία και το μόνο πράγμα στο οποίο ήταν καλός ήταν να παίζει τον Μπάιντεν «σαν βιολί». Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα ή δεν πρόκειται να του μείνει μια χώρα. Εν τω μεταξύ, διαπραγματευόμαστε με επιτυχία το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο «ΤΡΑΜΠ» και η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να κάνει. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε ποτέ, η Ευρώπη απέτυχε να φέρει την Ειρήνη και ο Ζελένσκι πιθανότατα θέλει να διατηρήσει το «τρένο της βαρύτητας». Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει κακή δουλειά, η χώρα του έχει καταρρεύσει και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν πεθάνει αναίτια – Και έτσι συνεχίζεται…..», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.
Επίσης στην ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ προετρεψε τον Ζελένσκι να κινηθεί γρήγορα αλλιώς δεν θα του μείνει χώρα.
«Αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη παρά για εμάς…»
«Σκεφτείτε το, ένας μέτρια επιτυχημένος κωμικός, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια, να πάνε σε έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδηθεί, που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ, αλλά σε έναν πόλεμο που αυτός, χωρίς τις ΗΠΑ και τον «ΤΡΑΜΠ», δεν θα μπορέσει ποτέ να διευθετήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη και τα χρήματα της Ευρώπης είναι εγγυημένα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν τίποτα πίσω. Γιατί ο Νυσταγμένος Τζο Μπάιντεν δεν ζήτησε την εξίσωση, δεδομένου ότι αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς — Έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό που μας χωρίζει», αναφέρει ο Τραμπ στην ανάρτησή του.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τη χώρα του να παραδοθεί, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
«Θα υπερασπισθούμε το δικαίωμα μας να υπάρχουμε» δήλωσε ο Σιμπίχα μέσω ανάρτησης του στο Χ.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε και χθες το ενδιαφέρον του για αναγκαστική διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής επίλυσης του πολέμου.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης στην Ουκρανία -εννοώ ότι δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει πέσει η δημοτικότητά του στο 4%– και η χώρα έχει τσακιστεί», είπε χθες ο Τραμπ.
Ο Τραμπ απάντησε και σε ερώτηση ότι ο εξαναγκασμός του Ζελένσκι να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή ήταν ρωσική προτεραιότητα. «Αυτό δεν είναι θέμα της Ρωσίας», είπε ο Τραμπ. «Αυτό είναι κάτι που προέρχεται από εμένα και από πολλές άλλες χώρες επίσης».
Ζελένσκι για Τραμπ: Ζει σε «φούσκα παραπληροφόρησης»
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε εκ νέου τον Ντόναλντ Τραμπ για παραπληροφόρηση.
Τα σχόλια του Ζελένσκι ήταν μέρος αυτού που διαμορφώνεται ως η πιο δημόσια ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Κίεβου και Ουάσιγκτον από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πλήρους κλίμακας πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι απέρριψε αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ την Τρίτη, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου χρειαζόταν τη συμμετοχή της.
«Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Τραμπ – τον σέβομαι πολύ ως ηγέτη ενός έθνους που τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, τον αμερικανικό λαό που πάντα μας υποστηρίζει – δυστυχώς ζει σε αυτόν τον χώρο παραπληροφόρησης», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τον φτωχό διαπραγματευτή και «εξαιρετικά ανίκανο» την Τρίτη, καθώς οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται λόγω των απευθείας συνομιλιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Τα σχόλια έρχονται εν μέσω κριτικής από Ευρωπαίους συμμάχους και πολλούς δυτικούς αξιωματούχους ότι η Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά κράτη που επένδυσαν στον πόλεμο, είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν νωρίς την Τρίτη μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία.
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ την Τρίτη, μια συνάντηση από την οποία αποκλείστηκε το Κίεβο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ενώ οποιαδήποτε χώρα έχει το δικαίωμα να συζητήσει διμερή ζητήματα με τη Σαουδική Αραβία, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία «βοήθησε τον Πούτιν να βγει από τη μακροχρόνια απομόνωσή του».
Ήταν το παράπονο του Κιέβου για τον αποκλεισμό από τις συνομιλίες που πυροδότησε την επίθεση Τραμπ την Τρίτη.
Μιλώντας αργά την Τρίτη, ο Τραμπ είπε: «Σήμερα άκουσα: “Ω, καλά, δεν ήμασταν καλεσμένοι. Λοιπόν, ήσουν εκεί τρία χρόνια. Έπρεπε να το τελειώσεις μετά από τρία χρόνια. Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε. Θα μπορούσατε να κάνετε μια συμφωνία“.
Τα σχόλια του Τραμπ έτυχαν θετικής υποδοχής στη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επαινεί τον Αμερικανό πρόεδρο που απηχούσε το αφήγημα του Κρεμλίνου, λέγοντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, τη Δούμα, ότι ο Τραμπ φαινομενικά «κατανοεί τη θέση μας».
«Ο Τραμπ, νομίζω, είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που είπε δημόσια και ανοιχτά ότι η αιτία της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκτείνει το ΝΑΤΟ», είπε ο Λαβρόφ στους βουλευτές την Τετάρτη. «Κανένας δυτικός ηγέτης δεν το έχει πει αυτό πριν. Αυτό είναι ήδη ένα σημάδι ότι κατανοεί τη θέση μας».
Η Ρωσία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά έθεσε την ασφάλειά της υπό απειλή, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στη Ρωσία ότι η αμυντική συμμαχία δεν θα διευρυνόταν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Ζελένσκι αντεπιτίθεται
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να έχει «περισσότερη αλήθεια» για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι το να απαιτούν οι ΗΠΑ την επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε ορυκτά «δεν αποτελεί σοβαρή συζήτηση. «Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας», τόνισε. «Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα αξίας 67 δισ. δολαρίων και οικονομική στήριξη ύψους 31,5 δισ. δολαρίων». Αλλά ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω «σε ένα σοβαρό έγγραφο», αν αυτό περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας». «Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία… αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας».
Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει την πρόταση προς τις ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας».
Αλλά ο Τραμπ δεν σταμάτησε να αμφισβητεί ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επαναλαμβάνοντας μια άλλη γραμμή που συχνά προωθείται από το Κρεμλίνο, ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό αποδοχής του Ζελένσκι ήταν «στο 4%».
Ο Ζελένσκι κέρδισε περισσότερο από το 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2019. Ενώ η θητεία του επρόκειτο να λήξει τον περασμένο Μάιο, δεν πραγματοποιήθηκαν νέες εκλογές επειδή η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα. Ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τις εκλογές.
Μιλώντας την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είπε συγκεκριμένα ότι ο ισχυρισμός ότι το ποσοστό αποδοχής του ήταν στο 4% προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το Κίεβο έχει κάποια στοιχεία ότι οι αριθμοί συζητήθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Επισήμανε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία έδειξε ότι ενώ η δημοτικότητά του μειώθηκε σημαντικά από τις πρώτες μέρες του πολέμου, το ποσοστό αποδοχής του δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 50% και σήμερα ανέρχεται στο 57%.
Διαβάστε επίσης:
Μπαϊρού: Πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης σε σχολείο
Κρεμλίνο: Πιθανή η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου
Διάστημα: Αυξήθηκε και άλλο η πιθανότητα να συγκρουστεί αστεροειδής με τη Γη το 2032