Μια υπέροχη τοματόπιτα με τριφτή ζύμη τάρτας που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της ντομάτας και όχι μόνο.
Η αρωματική γέμιση της τάρτας ετοιμάζεται με ντομάτες σε κονσέρβα, σοφρίτο (το ιταλικό μίγμα λαχανικών που σοτάρεται και δίνει γεύση), λευκό κρασί και παρμεζάνα.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη
125 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
125 γραμμάρια αλεύρι σκληρό για ψωμί
125 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους, κρύο
1 αυγό
50 ml νερό κρύο
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, τριμμένα στη μεσαία πλευρά του τρίφτη
100 γραμμάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (χωρίς σπόρια)
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κλωνάρια)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
2 φύλλα δάφνης
100 ml λευκό ξηρό κρασί
500 γραμμάρια τοματάκια σε κονσέρβα αποφλοιωμένα
500 γραμμάρια τοματάκια κονκασέ
60 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί)
3 αυγά
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Βάλτε όλα τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ανακατέψτε τα με τα ακροδάκτυλά σας μέχρι να σχηματιστεί μια εύθρυπτη ζύμη. Ζυμώστε λίγο με τα χέρια σας και δημιουργήστε μια λεία μπάλα ζύμης.
2. Ανοίξτε το ζυμάρι ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες με τη βοήθεια ενός πλάστη και μεταφέρετέ το σε μια ταρτιέρα ή φόρμα, διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Πιέστε τη ζύμη προς τα έξω ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά της φόρμας και κόψτε με ένα μαχαιράκι όση ζύμη περισσεύει.
3. Βάλτε τη φόρμα στο ψυγείο για περίπου 45 λεπτά και προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C. Ψήστε τη ζύμη της πίτας μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει ένα ελαφρά ρόδινο χρώμα.
4. Ετοιμάστε τη γέμιση. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι, ετοιμάζοντας έτσι το σοφρίτο, όπως ονομάζεται στην Ιταλία. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι σε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι, το σκόρδο, τη δάφνη, το τσίλι και το λευκό κρασί, ανακατέψτε και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίξτε τις ντομάτες και αφήστε τα όλα μαζί να βράσουν μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα. Αποσσύρετε από τη φωτιά.
5. Στη συνέχεια χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και ανακατέψτε και το τριμμένο τυρί. Μόλις χλιαρύνει η σάλτσα ντομάτας, ρίξτε το χτυπημένο αυγό και το τυρί και αλατοπιπερώστε το μίγμα.
6. Αδειάστε τη γέμιση στο προψημένο κέλυφος της τάρτας και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ένα όμορφο ανοιχτό χρώμα.
Διαβάστε επίσης:
Λαχταριστά μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδας
Φιλέτα γλώσσας, με την τεχνική της γυναίκας του μυλωνά (αλά Μενιέρ)
Εύκολα κανελορολάκια με γλάσο κρέμας τυριού
Cucina Povera | topontiki.gr