Η άτυπη σύνοδος ηγετών της Ευρώπης, αλλά και του Καναδά στο Λονδίνο για την Ουκρανία, έφερε ευχάριστες ειδήσεις στον -παρόντα- Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Μετά τα όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη… σχεδόν σύσσωμη, στηρίζει την Ουκρανία και ήδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει συμφωνία για δάνειο το οποίο θα πάει στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ενώ η ΕΕ, δια στόματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προχωρά γρήγορα σε ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και επανεξοπλισμό, υπό τον φόβο περαιτέρω επιθέσεων του Πούτιν.
Στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα ανακοινώσει αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα, καθώς «είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της ΕΕ και το έχουμε ανάγκη στο γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο»
Ωστόσο, μια νέα επιδότηση στην Ουκρανία, που αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη, φέρνει εμπόδια από τον… γνωστό «αντιρρησία» Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά από την ΕΕ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, απειλώντας με βέτο μια νέα χρηματοδότηση για το Κίεβο.
Ακόμη και η Μελόνι, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ορμπαν, αλλά και τις ΗΠΑ, ήταν επιφυλακτική ως προς αυτό, όπως δήλωσε κατά την αναχώρησή της από τη σύνοδο στο Λονδίνο.
Τα 4 σημεία που συμφώνησαν
Μετά την δίωρη συζήτηση στο Λονδίνο, οι ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερα βασικά σημεία.
Το πρώτο είναι να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και να αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία.
Το δεύτερο να εξασφαλιστεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη και παράλληλα το Κίεβο να βρίσκεται στο τραπέζι για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες
Το τρίτο σημείο είναι, σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.
Και το τέταρτο η δημιουργία μιας «συμμαχίας προθύμων», όπως τη χαρακτήρισε ο Στάρμερ, η οποία θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την Ουκρανία.
Το… μπαλάκι στις ΗΠΑ
Οπως είναι φυσικό, όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν, έχουν αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ θα μείνουν στην «ίδια πλευρά της ιστορίας» ή θα συνεχίσει να στηρίζει παρασκηνιακά τον Πούτιν, μετά το επεισοδιακό τετ α τετ με τον Ζελένσκι.
Οι ηγέτες και αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις στο Λονδίνο, πέταξαν το μπαλάκι στον Τραμπ, την ώρα που ο άμεσος συνεργάτης του, Ελον Μασκ, έλεγε πως θέλει να δει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, κάτι που θα σήμαινε απόλυτη καταστροφή σε πολλά επίπεδα.
Γι’ αυτό και υπήρχαν ορισμένες… κολακείες, παρά την φανερή οργή που επικρατεί στην Ευρώπη για την στάση του Τραμπ.
«Θα εργαστούμε για ένα σχέδιο όσον αφορά την Ουκρανία το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσω με τις ΗΠΑ και μαζί θα το προχωρήσουμε» είπε η Γερμανίδα πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι αναξιόπιστος σύμμαχος» δήλωσε ο Στάρμερ, ενώ η Μελόνι ζήτησε να γίνουν συζητήσεις με τον Τραμπ για τις όποιες αποφάσεις παρθούν.
«500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζητούν από 300 εκατομμύρια Αμερικανούς να τους προστατεύσουν από 140 εκατομμύρια Ρώσους» είπε από την μεριά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, «υπενθύμισε» πως οι ΗΠΑ παραμένουν ακόμη μέλος της Συμμαχίας…
Διαβάστε επίσης:
Στον βασιλιά Κάρολο την Δευτέρα ο Τριντό: Θα μιλήσουν για την προστασία της κυριαρχίας του Καναδά
Ο ΟΗΕ ζητάει «άμεση» επαναφορά παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα