Ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται με κατάνυξη την οποία ακολουθεί γλέντι μετά μουσικής και φαγητού. Στις περισσότερες περιοχές της χώρα, το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει αναγκαστικά αρνάκι ή κατσικάκι σε διάφορες παραλλαγές. Από το αμοργιανό πατατάτο ως το κεσκές της Λέσβου -που καμιά φορά γίνεται και με ντόπιο μοσχάρι- και το κρητικό πιλάφι ως τις πιο απλές παρασκευές, στο φούρνο με πατάτες ή παϊδάκια στη σχάρα. Άλλωστε, ο Δεκαπενταύγουστος, ή αλλιώς «Μικρό Πάσχα», είναι η ημέρα κατάλυσης της νηστείας που αρχίζει την 1η Αυγούστου και είναι αυστηρότατη με εξαίρεση την γιορτή του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Φέτος ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες θα αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να γιορτάσουμε το Δεκαπενταύγουστο. Με εξαίρεση εκείνους που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα προμηθευτούν το αρνί ή το κατσίκι τους προέλευσης Ισπανίας σε υψηλότατη τιμή και κάποιους άλλους που θα κατευθυνθούν στα πάτρια εδάφη, σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και τις πυρκαγιές που αποδεκάτισαν το ζωικό κεφάλαιο στη βορειανατολική Αττική και όχι μόνο, οι υπόλοιποι θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις.
Χοιρινό, ψάρι και κοτόπουλο είναι οι εναλλακτικές για εκείνους που δεν απέχουν από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Χοιρινό, εισαγωγής στις συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο μπορεί να μεταμορφωθεί σε γαργαλιστικό απεραθίτικο ρόστο με χοντρό μακαρόνι, ένα γιορταστικό πιάτο πλούσιο σε αρώματα από τα μπαχαρικά, το κόκκινο κρασί και το άφθονο σκόρδο. Η κοτόπουλο, κόκορα κατά προτίμηση, με μακαρόνια, ένα πιάτο – σήμα κατατεθέν της Αρκαδίας και άρωμα από τα κανελογαρύφαλλα.
Υπάρχει φυσικά και η επιλογή του μοσχαριού, μαγειρευτού ή στο barbeque για τους έμπειρους ψήστες, όμως σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι σημαντικά αυξημένο.
Για τους τολμηρούς, που δεν διστάζουν μπροστά στις δυσθεώρητες τιμές, υπάρχει και λύση του ψαριού. Είναι κάτι που συνηθίζεται σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές και αναφερόμαστε φυσικά σε «χοντρόψαρα», ψάρια που ψήνονται ολόκληρα και σερβίρονται «καμαρωτά» σε πιατέλες με συνοδευτικά και σαλάτες.
Η πανώλη αλλάζει τον Δεκαπενταύγουστο 2024 – Τι τρώμε αντί για αρνί και κατσίκι
Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου φέτος θα είναι διαφορετικό λόγω πανώλης και κλιματικής αλλαγής.
Ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται με κατάνυξη την οποία ακολουθεί γλέντι μετά μουσικής και φαγητού. Στις περισσότερες περιοχές της χώρα, το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει αναγκαστικά αρνάκι ή κατσικάκι σε διάφορες παραλλαγές. Από το αμοργιανό πατατάτο ως το κεσκές της Λέσβου -που καμιά φορά γίνεται και με ντόπιο μοσχάρι- και το κρητικό πιλάφι ως τις πιο απλές παρασκευές, στο φούρνο με πατάτες ή παϊδάκια στη σχάρα. Άλλωστε, ο Δεκαπενταύγουστος, ή αλλιώς «Μικρό Πάσχα», είναι η ημέρα κατάλυσης της νηστείας που αρχίζει την 1η Αυγούστου και είναι αυστηρότατη με εξαίρεση την γιορτή του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Φέτος ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες θα αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να γιορτάσουμε το Δεκαπενταύγουστο. Με εξαίρεση εκείνους που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα προμηθευτούν το αρνί ή το κατσίκι τους προέλευσης Ισπανίας σε υψηλότατη τιμή και κάποιους άλλους που θα κατευθυνθούν στα πάτρια εδάφη, σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και τις πυρκαγιές που αποδεκάτισαν το ζωικό κεφάλαιο στη βορειανατολική Αττική και όχι μόνο, οι υπόλοιποι θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις.
Χοιρινό, ψάρι και κοτόπουλο είναι οι εναλλακτικές για εκείνους που δεν απέχουν από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Χοιρινό, εισαγωγής στις συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο μπορεί να μεταμορφωθεί σε γαργαλιστικό απεραθίτικο ρόστο με χοντρό μακαρόνι, ένα γιορταστικό πιάτο πλούσιο σε αρώματα από τα μπαχαρικά, το κόκκινο κρασί και το άφθονο σκόρδο. Η κοτόπουλο, κόκορα κατά προτίμηση, με μακαρόνια, ένα πιάτο – σήμα κατατεθέν της Αρκαδίας και άρωμα από τα κανελογαρύφαλλα.
Πως θα φτιάξετε το χοιρινό ρόστο:
Υλικά
1 μπούτι χοιρινό ξεκοκκαλισμένο ή σπάλα (3-4 κιλα)
1 κεφάλι σκόρδο
250 ml κόκκινο κρασί
5 ντομάτες τριμμένες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι — πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ο Δημήτρης Σαρρής από την Απειρανθο Νάξου μας φτιάχνει τη συνταγή:
{https://www.youtube.com/watch?v=BdofwhGDbAk}
Πως θα φτιάξετε κόκορα με μακαρόνια:
Υλικά:
1 κόκορας (2,5 – 3 κιλά)
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
4- 5 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
2-3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
4-5 ντομάτες τριμμένες
1 ξύλο κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
Άκοπο πιπέρι
2-3 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
Λίγο αλεύρι για να πασπαλίσουμε το κοτόπουλο
Αλάτι
Λάδι
Η κυρία Μάντυ από το Σανταμέρι Αναΐας μας δείχνει τη συνταγή:
{https://www.youtube.com/watch?v=JtrJV18UXSw&t=440s}
ΕΛΛΑΔΑ