Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα μετά τη διμερή τους συνάντηση νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν επίσης σε μια τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της συνόδου κορυφής της G7.
Η σημερινή επίσκεψη του Μακρόν στον Λευκό Οίκο έρχεται στην τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ανακτήσουν έναν κεντρικό ρόλο, αφού αποκλείστηκαν από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Στην συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ ξεκίνησε μιλώντας για τη φιλία του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αναφέρθηκε στην πρόσκλησή του για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων πέρυσι, καθώς και στην τελευταία επίσκεψη του Μακρόν στον Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του.
Όπως είπε, η Γαλλία είναι «ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής».
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που φιλοξενείται από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες» Ρώσους και Ουκρανούς που έχουν πεθάνει «άδικα» και ότι μια ολόκληρη γενιά έχει αποδεκατιστεί.
Ο Τραμπ λέει ότι «συμβαίνουν πολλά καλά πράγματα για την ειρήνη» και ότι ο Μακρόν έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό από την αρχή.
Όπως είπε, πιστεύει ότι ο Μακρόν συμφωνεί μαζί του ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή… μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε ότι το κόστος και το βάρος της διασφάλισης της ειρήνης πρέπει να πληρωθούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο Γάλλος ομόλογός του συμφωνεί με αυτό.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυτόν τον κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας, κάτι που θέλει να κάνει», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμία του να «ανακτήσει το κολοσσιαίο χρηματικό ποσό» που έχουν ξοδέψει οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν ξοδέψει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να έχουν μια συμφωνία με την Ουκρανία για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες ως ασφάλεια», προσθέτοντας ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Τραμπ μίλησε για το ζήτημα ασφάλειας στα σύνορα και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προτού ασκήσει κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Έκανε λόγο για αποφασιστική ρήξη με τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Υπογραμμίζοντας πως αντιτάχθηκε στην «πολύ ανόητη» εξωτερική πολιτική που «με απερισκεψία» οδήγησε στον θάνατο πολλών ανθρώπων, ο Τραμπ είπε πως η κυβέρνησή του «χαράσσει νέα πορεία» για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει η «κληρονομιά» του να είναι ως ενός «ειρηνοποιού».
«Ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας»
Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη φιλία Αμερικής και Γαλλίας.
Τόνισε ότι έχουν κάνει «πολύ ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός» στις συζητήσεις για την Ουκρανία, επιμένοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει αποφύγει τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα.
Η ΕΕ επένδυσε 128 δισεκατομμύρια δολάρια στην ουκρανική ασφάλεια – υπογραμμίζοντας τη λέξη επένδυση, επειδή, λέει, η Ουκρανία έχει κρατήσει το μέτωπο για τη «συλλογική ασφάλεια» ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι θαυμάζουν πολύ το θάρρος του ουκρανικού λαού και ότι πιστεύει ότι «κανείς σε αυτό το δωμάτιο δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου η βούληση των ισχυρότερων μπορεί απλώς να επιβληθεί και όπου τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μπορούν απλώς να παραβιαστούν».
Ο Μακρόν συνέχισε λέγοντας ότι αυτός και ο Τραμπ είχαν μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με την επιθυμία τους να τερματίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να έχουν μια εκεχειρία που να είναι μετρήσιμη, επαληθεύσιμη και να επιτρέπει διαπραγματεύσεις για διαρκή ειρήνη.
Ο Μακρόν έκανε επίσης λόγο για εγγυήσεις ασφαλείας που θα διατηρήσουν αυτή την ειρήνη μακροπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ που θέλει να είναι «παίκτης για την ειρήνη» στην περιοχή.
Είπε ότι η ειρήνη «δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας ή κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις», προσθέτοντας:
«Πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική κυριαρχία και να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα ζητήματα που την επηρεάζουν».
Και οι δύο θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο, αλλά με διαφορετικούς τρόπους
Ο Μακρόν τόνισε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε τίποτα για αυτό.
Όμως ο Μακρόν προσπάθησε να του υπενθυμίσει κοινούς στόχους και είπε «έχουμε την ίδια επιθυμία, ειρήνη το συντομότερο δυνατό».
Ο Μακρόν τελείωσε τις παρατηρήσεις του λέγοντας ότι αυτός και ο Τραμπ είχαν «εξαιρετικά παραγωγικές συζητήσεις» σήμερα – και ότι αφού μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «πιστεύει πλήρως ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός».
«Έχουμε μοιραστεί τις πεποιθήσεις και τις απαιτήσεις μας και γνωρίζουμε όλη τη δουλειά που απομένει να γίνει», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα συναντηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες.
«Όλη μου η ζωή είναι συμφωνίες»
Ο Τραμπ ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις και μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, στην οποία απάντησε λέγοντας ότι «Όλη μου η ζωή είναι συμφωνίες, αυτό είναι το μόνο που ξέρω», λέει, επιμένοντας ότι ξέρει πότε κάποιος θέλει να κάνει μια συμφωνία. Τόνισε ότι «οι άνθρωποι του» μιλούν «συνεχώς» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι όταν ανέβηκε στην εξουσία “ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκανα ήταν με τον Πρόεδρο Πούτιν” και επανέλαβε έναν ισχυρισμό που έκανε πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα – ότι ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.
Πρόσθεσε ότι εργάζονται για τη συμφωνία αυτή τη στιγμή και παρόλο που θα προτιμούσε να επιτευχθεί απευθείας συμφωνία, μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα.
Οι απαντήσεις για Πούτιν
Και οι δύο ηγέτες ερωτήθηκαν για τον Πούτιν. Ο Μακρόν απάντησε πρώτος λέγοντας ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη εδώ και αρκετό καιρό – αλλά με μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ελπίζει ότι υπάρχει “νέο πλαίσιο” και μια νέα “ευκαιρία για εκ νέου εμπλοκή”.
Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι θα τηρηθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, προσθέτει ο Μακρόν, είναι «να είμαστε ισχυροί» και να έχουμε «ικανότητες αποτροπής».
Ο Τραμπ επανέλαβε έναν άλλο ισχυρισμό που έχει κάνει πολλές φορές – ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν ήταν πρόεδρος.
Για τον Πούτιν συγκεκριμένα, είπε: «Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία». Τότε, πρόσθεσε ο Τραμπ, ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί τη Ρωσία «με πολύ θετικό τρόπο».
Ούτε ο Μακρόν ούτε ο Τραμπ θέλουν μια «εύθραυστη» ειρηνευτική συμφωνία
Ο Μακρόν τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση έδειξε «αρκετούς τομείς προόδου».
Είπε ότι εργάζονται για να έχουν μια πρόταση για ένα σχέδιο δράσης που είναι αποδεκτό από την Ουκρανία και ότι είναι σημαντικό να έχουμε επιβεβαίωση ότι ο Τραμπ θα συναντηθεί σύντομα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για τα ορυκτά.
Στη συνέχεια, ο Μακρόν πρόσθεσε ότι αυτός και ο Τραμπ αξιολόγησαν πώς μπορεί να υπάρξει μια «μετρήσιμη εκεχειρία και ειρήνη» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας – και ότι κανένας ηγέτης δεν θέλει μια συμφωνία που είναι «εύθραυστη».
Είπε ότι το κρίσιμο εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και να παράσχουν «αλληλεγγύη».
«Θα το λύσουμε», λέει ο Τραμπ, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου
Ολοκλήρώνοντας την συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
«Θα τα πούμε ξανά σύντομα… θα τη βρούμε τη λύση, θα το λύσουμε αυτό», είπε ο Τραμπ.
Οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν, πριν φύγουν από το βήμα.
H συνάντηση στο Οβάλ γραφείο
Νωρίτερα, από το Οβάλ γραφείο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε.
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.
Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας του είναι να οικοδομήσει μια σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7, στην οποία συμμετείχαν ο Μακρόν και ο Τραμπ μέσω βιντεοκλήσης, νωρίτερα, σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «είχαμε μια καλή συζήτηση».
Σύντομα στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι για να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος «θα μπορούσε» να πάει στην Ουάσινγκτον αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
Η συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες της, είναι «πολύ κοντά», υπογράμμισε ο Τραμπ. Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτήν τη συμφωνία που θα έδινε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στον ουκρανικό ορυκτό πλούτο σε αντάλλαγμα για την προστασία των ΗΠΑ, είναι στην «τελική» φάση.
Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Επανέλαβε επίσης ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την «οικονομική ανάπτυξη» των δύο χωρών. Είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη.
«Δεν ξέρω πότε θα μιλήσουμε», είπε. «Κάποια στιγμή θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν».
Αρνήθηκε ο Τραμπ να αποκαλέσει δικτάτορα τον Πούτιν
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δικτάτορα», αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη για να περιγράψει τον Ουκρανό Ζελένσκι, ο Τραμπ απάντησε:
«Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις επιπόλαια, θα δούμε πώς θα πάνε όλα», προσθέτοντας ότι έχουν μια «πιθανότητα για μια πολύ καλή διευθέτηση» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ένας ανεπίλυτος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών «θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει.
Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες».
«Νομίζω ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, εντός εβδομάδων, αν είμαστε έξυπνοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν δεν είμαστε έξυπνοι, θα συνεχίσει… δεν το θέλουμε αυτό», λέει, προσθέτοντας: «Να θυμάστε τι είπα, αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δεν το θέλουμε ούτε αυτό.
«Θα δούμε» αν θα παραχωρήσει εδάφη η Ουκρανία, λέει ο Τραμπ
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε». «Είναι μια διαπραγμάτευση που μόλις ξεκινά».
Η ανάκτηση των ουκρανικών εδαφών που κατέχει η Ρωσία, πρόσθεσε, «δεν είναι εύκολο να γίνει».
Ο Τραμπ είχε προηγουμένως προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει πίσω “κάποια” από τα εδάφη της και την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η κατοχή της ουκρανικής γης από τη Ρωσία σημαίνει ότι “έχει τα χαρτιά” στις διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως όλοι οι ηγέτες της G7 που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, εξέφρασαν τον στόχο τους για το τέλος του πολέμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τις «σοβαρές συζητήσεις» που έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για μια λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και για «μεγάλες» οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία.
«Έχω σοβαρές συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με το τέλος του πολέμου και επίσης για μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά» , έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του, την Truth Social.
«Σήμερα, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας ήρθε μαζί μου στο Οβάλ Γραφείο για να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής της G7. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον Κυβερνήτη Τζάστιν Τριντό του Καναδά, τον σημερινό πρόεδρο της G7, για να αναγνωρίσει την Τρίτη Επέτειο του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας – που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος. Όλοι εξέφρασαν τον στόχο τους να δουν τον πόλεμο να τελειώνει και εγώ τόνισα τη σημασία της ζωτικής «Συμφωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, η οποία ελπίζουμε να υπογραφεί πολύ σύντομα! Αυτή η συμφωνία, η οποία είναι μια «Οικονομική εταιρική σχέση», θα διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός θα ανακτήσει τα Δεκάδες Δισεκατομμύρια Δολάρια και τον Στρατιωτικό Εξοπλισμό που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ενώ θα βοηθήσει επίσης την οικονομία της Ουκρανίας να αναπτυχθεί καθώς αυτός ο βάναυσος και άγριος πόλεμος φτάνει στο τέλος του. Ταυτόχρονα, είμαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας σχετικά με το τέλος του Πολέμου, καθώς και σημαντικές συναλλαγές Οικονομικής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Οι συζητήσεις προχωρούν πολύ καλά!»
Ανοιχτή η Ρωσία σε μια οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια οικονομική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο νέος ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία, απαντώντας στην πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για “μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης με τη Ρωσία”.
“Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια οικονομική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας και πιστεύει ότι μια τέτοια συνεργασία είναι το κλειδί για μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία“, δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Κίριλ Ντμίτριεφ, ο οποίος διορίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων αύριο στο Ριάντ
Σημειώνεται ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο Ριάντ αύριο Τρίτη, σε συνέχεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στη συνάντησή τους στις 18 Φεβρουαρίου, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός «μηχανισμού διαβούλευσης» για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να διορίσουν διαπραγματευτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες αυτές, οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έγιναν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν που «θρυμμάτισε» το κοινό μέτωπο της Δύσης και τη στρατηγική απομόνωσης του Ρώσου προέδρου, η οποία είχε εφαρμοστεί μετά την κίνηση του Πούτιν να εισβάλλει στη γειτονική χώρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία χωρίς να αναφέρει ημερομηνία.
Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «μια συνάντηση σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης» μεταξύ εκπροσώπων ΗΠΑ και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο Ριάντ.
Το επίπεδο εκπροσώπησης στη συνάντηση «θα είναι χαμηλότερο (από εκείνο της 18ης Φεβρουαρίου), αλλά αυτή (σ.σ. η νέα συνάντηση) παραμένει μια ένδειξη προόδου», τόνισε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.