Δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έγινε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Τραμπ είπε ότι είναι «μεγάλη τιμή να έχουμε τον Στάρμερ στο Οβάλ Γραφείο. [Η Βρετανία] είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, και είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος».
Στη ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται το εμπόριο, τη Ρωσία και άλλα θέματα. Οι δύο ηγέτες θα έχουν μεσημεριανό γεύμα, μια συνάντηση εργασίας και μετά μια συνέντευξη Τύπου.
Ο Κιρ Στάρμερ παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ μια επιστολή από τον βασιλιά Κάρολο, πρόσκληση για κρατική επίσκεψη.
«Αυτό είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Είναι πρωτόγνωρο», είπε ο Στάρμερ στον Τραμπ, καθώς του έδινε την επιστολή.
«Η απάντηση είναι ναι», είπε ο Τραμπ, αναφέροντας στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι θα παραστεί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ. «Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί και να τιμήσουμε τον βασιλιά, να τιμήσουμε τη χώρα».
Καμία ημερομηνία για την επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε.
Η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ είχε κάνει δεκτό τον Τραμπ για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη τον Ιούνιο του 2019, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο. Τότε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε παραστεί σε ένα χλιδάτο επίσημο δείπνο και ένα ιδιωτικό γεύμα με τη βασίλισσα, ενώ είχε πιει τσάι με τον Κάρολο, που τότε ήταν διάδοχος του θρόνου.
Με εκείνη την επίσκεψη ο Τραμπ είχε ενταχθεί σε μια ξεχωριστή ομάδα Αμερικανών προέδρων, καθώς μονάχα ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Ου. Μπους είχαν πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ.
Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν ο τελευταίος από τους περισσότερους από 110 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που εκείνη έκανε δεκτούς κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, πριν από τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η επίσκεψη δεν ήταν η μοναδική ευκαιρία που ο Τραμπ συναντήθηκε με την Ελισάβετ. Είχε προσκληθεί για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ σε μια επίσκεψή του στη Βρετανία το 2018, όταν καταγράφηκε να παραβιάζει το βασιλικό πρωτόκολλο, καθώς δεν είχε υποκλιθεί στη βασίλισσα και κατόπιν περπάτησε μπροστά της καθώς επιθεωρούσαν μια στρατιωτική φρουρά.
Και οι δύο επισκέψεις του στη Βρετανία προκάλεσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με το ταξίδι του το 2018 να κοστίζει στην αστυνομία περισσότερες από 14 εκατομμύρια λίρες, καθώς 10.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί από ολόκληρη τη Βρετανία.
Σύμφωνα με αποσπάσματα από την επιστολή του Βασιλιά Καρόλου προς τον Πρόεδρο Τραμπ που δώθηκαν στη δημοσιότητα, ο βασιλιάς καλεί τον πρόεδρο να τον συναντήσει στη Σκωτία, είτε στο Dumfries House είτε στο Μπαλμοράλ, που βρίσκονται κοντά στα γήπεδα γκολφ του Τραμπ, πριν από μια επίσημη κρατική επίσκεψη.
«Μπορώ μόνο να πω ότι θα ήταν … ευχαρίστηση να απευθύνω αυτήν την πρόσκληση για άλλη μια φορά, με την ελπίδα ότι … κάποια στιγμή θα επισκεφθείτε το Turnberry και μια παράκαμψη σε έναν σχετικά κοντινό γείτονα μπορεί να μην σας προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία. Μια εναλλακτική ίσως είναι να επισκεφτείτε το Μπαλμοράλ…
Υπάρχουν πολλά και στα δύο κτήματα τα οποία νομίζω ότι μπορεί να σας φανούν ενδιαφέροντα και να απολαύσετε – ιδιαίτερα καθώς το ίδρυμά μου στο Dumfries House παρέχει εκπαίδευση δεξιοτήτων φιλοξενίας σε νέους που συχνά καταλήγουν ως προσωπικό στις δικές σας εγκαταστάσεις!
Πέρα από το ότι θα παρείχε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, θα πρόσφερε επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία να προγραμματιστεί μια ιστορική δεύτερη κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως θα γνωρίζετε, αυτό δεν έχει προηγούμενο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήταν χρήσιμο για εμάς να μπορούμε να συζητήσουμε, μαζί, μια σειρά επιλογών για την τοποθεσία και το περιεχόμενο του προγράμματος.
Κάνοντας αυτό, δουλεύοντας μαζί, ξέρω ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ειδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας για την οποία είμαστε και οι δύο τόσο περήφανοι.
Η επιστολή υπογράφεται ως: «Με εκτίμηση, Τσαρλς».
Τραμπ: Δεν θυμάται να αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να μιλήσει για το ενδεχόμενο ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην Ουκρανία προτού επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως τόνισε ο ίδιος υποδεχόμενος τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο.
Υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ο Τραμπ τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμη συμφωνία». Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε, «δεν μου αρέσει να μιλάω σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία για να προχωρήσουμε τη διαδικασία», συμπληρώνοντας ότι θέλει να αποφύγει τη… γρουσουζιά.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα επιχειρήσει να πείσει τον Τραμπ πως είναι αναγκαία η υποστήριξη των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Είναι πολύ σημαντικό εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να τη διαφυλάξουμε», είπε κατά την έναρξη της συνάντησης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης πως αύριο Παρασκευή θα υπογράψει συμφωνία για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Έρχεται εδώ και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, πιθανώς ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, και θα έχουμε μια καλή συζήτηση», είπε στο Οβάλ Γραφείο.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Ζελένσκι είναι «δικτάτορας», όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «εγώ το είπα αυτό;» και συνέχισε λέγοντας «δεν πιστεύω ότι το είπα. Επόμενη ερώτηση…». Έσπευσε να συμπληρώσει μάλιστα πως έχει «πολύ καλές σχέσεις» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης:
Οι Σέρβοι φοιτητές συμπαραστέκονται στον ελληνικό λαό για την τραγωδία στα Τέμπη