Καθώς ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αμφισβητεί την προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ για τα κρίσιμα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία.
Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα το βράδυ: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών» για πρόσβαση σε ορυκτά αποθέματα — συμπεριλαμβανομένης της Ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας». Πρότεινε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει την πώληση αλουμινίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει «περίπου 2 εκατομμύρια τόνους στην αμερικανική αγορά».
Η προσφορά ήρθε εν μέσω προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποπληρωμή για προηγουμένως χορηγηθείσας βοήθεια, ενώ δεν προσφέρει σαφείς εγγυήσεις ασφάλειας ή προοπτικές μελλοντικών κεφαλαίων.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σύγκληση συνάντησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας σπάνιων γαιών τη Δευτέρα, ο Πούτιν είπε ότι η πιθανή συμφωνία κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ «δεν μας αφορά» – αλλά ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα είχε περισσότερα να προσφέρει στον Τραμπ από το Κίεβο.
«Θα ήμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας… αν έδειχναν ενδιαφέρον να συνεργαστούν», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «μια τάξη μεγέθους περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία».
«Σχετικά με τα νέα εδάφη», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος σε τμήματα της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, «είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε ξένους εταίρους – και στα λεγόμενα νέα ιστορικά εδάφη μας, που επέστρεψαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχουν επίσης ορισμένα αποθέματα εκεί. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους ξένους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, εκεί».
Για να γλυκάνει περαιτέρω τη συμφωνία, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την παραγωγή αλουμινίου. Σημείωσε ότι εάν οι αμερικανικές εταιρείες συνεργαστούν με τη Μόσχα, «θα βγάλουν καλά χρήματα και οι αντίστοιχοι όγκοι αλουμινίου θα εισέλθουν στην εγχώρια αγορά σε απολύτως αποδεκτές τιμές αγοράς».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό, ενώ πρόσφατα απηχούσε το αφήγημα του Κρεμλίνου για το Κίεβο που προκάλεσε τη Μόσχα να ξεκινήσει τη σύγκρουση.
Τη Δευτέρα, η ΕΕ πρόσφερε τη δική της συμφωνία για τα ορυκτά στην Ουκρανία, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιομηχανικής Στρατηγικής Στεφάν Σεζουρνέ να λέει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Κίεβο: «Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Ευρώπη είναι ότι δεν θα απαιτήσουμε ποτέ μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής».
«Είκοσι ένα από τα 30 κρίσιμα υλικά που χρειάζεται η Ευρώπη μπορούν να παρασχεθούν από την Ουκρανία σε μια αμοιβαία αμοιβαία συνεργασία», δήλωσε ο Σεζουρνέ, σύμφωνα με το AFP.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υπογράψει δύο προσχέδια συμφωνιών που πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας ότι οι όροι – στους οποίους οι New York Times ανέφεραν ότι περιλάμβαναν την παραίτηση από το Κίεβο από τα έσοδα από ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, συν έσοδα από λιμάνια και άλλες υποδομές ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ήταν πολύ σκληροί.
«Δεν θα υπογράψω κάτι που θα πρέπει να πληρώσουν 10 γενιές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.
Ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε τη Δευτέρα ότι μια «τελική συμφωνία» είναι «πολύ κοντά» και ότι θα περιλαμβάνει «σπάνιες γαίες και διάφορα άλλα πράγματα».
Η Ουκρανία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα κρίσιμων στοιχείων και ορυκτών, από λίθιο έως τιτάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή σύγχρονων τεχνολογιών και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στον παγκόσμιο αγώνα για πόρους.
Διαθέτει επίσης τεράστια αποθέματα άνθρακα, καθώς και πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο, αλλά μεγάλο μέρος αυτών βρίσκεται σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Πάνω από 500 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησής της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
ΠΟΥ: Σχεδόν 76.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη πριν γίνουν 5 ετών