Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να αρνούνται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την επιτιθέμενη δύναμη στο επερχόμενο ανακοινωθέν της G7 για την τρίτη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε στη χρήση φράσεων όπως «ρωσική επιθετικότητα», τις οποίες οι ηγέτες της G7 χρησιμοποιούν με συνέπεια από το 2022.
Αντίθετα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι προτιμούν όρους όπως «ουκρανική σύγκρουση», αντανακλώντας αυτό που σύμφωνα με πηγές είναι μια ευρύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι πέντε διπλωμάτες.
«Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη γλώσσα, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν και ελπίζουμε σε μια συμφωνία».
Αυτή η πιο ήπια γλώσσα έχει ήδη εμφανιστεί σε πρόσφατες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωση της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, όπου αναφέρεται δύο φορές «η σύγκρουση στην Ουκρανία».
Οι διαφωνίες σχετικά με τη διατύπωση του ανακοινωθέντος εντάθηκαν εν μέσω της έντονης κλιμάκωσης της ρητορικής κατά της Ουκρανίας και υπέρ του Κρεμλίνου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία.
Την Τρίτη, λίγες ώρες μετά το τέλος των συνομιλιών στο Ριάντ, ο Τραμπ κατάφερε ένα πλήγμα στην Ουκρανία, δίνοντας ώθηση στον Πούτιν ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει μόνο «4% αποδοχή» στη χώρα και ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία είναι απαραίτητες.
Σε μια ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Truth Social την Τετάρτη, ο Τραμπ έπληξε περαιτέρω τον Ζελένσκι στην πιο σκληρή κριτική του μέχρι σήμερα, αποκαλώντας τον «μέτρια επιτυχημένο κωμικό» και «δικτάτορα χωρίς εκλογές».
Κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι παρέσυρε τις ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον ξόδεψε 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και επέκρινε τις συνεισφορές της Ευρώπης πριν προσθέσει ότι ο Ζελένσκι «έκανε απαίσια δουλειά» για τη χώρα του.
Διαβάστε επίσης:
Economist: «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» – To εξώφυλλο με τον Τραμπ να φοράει… στέμμα