Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, καθώς ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι έρευνες του ιταλικού πλοίου για την πόντιση καλωδίου. Το ιταλικό πλοίο διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και πλέον επιστρέφει στο Ηράκλειο για ενεφοδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το επιτηρούσε από απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου στο πεδίο των ερευνών, δηλωτικό ότι λειτούργησαν οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να εκτονωθεί η κατάσταση που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικότερα, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ) και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22:55 και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40. Το πλοίο διένυσε όλη την απόσταση από τα όρια των 6 νμ της Κάσου έως τα 6 νμ της Καρπάθου και επέστρεψε καθώς απαιτείται να σαρωθεί δυο φορές η διαδρομή. Δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το σημείο αυτό.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic για την πορεία του ερευνητικού πλοίου IEVOLI Relume, το σκάφος δεν προσέγγισε το επίμαχο σημείο που αμφισβητεί η Τουρκία.
Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, κινήσεις απεμπλοκής από ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε σοβαρότατο επεισόδιο που θα υπονόμευε οριστικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα οδηγούσε στην επαναφορά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναζήτησε η Αθήνα και το Υπουργείο εξωτερικών ενώ το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume συνέχιζε τις εργασίες του νότια της Κάσου και της Καρπάθου.
Η διέξοδος από την ελεγχόμενη μέχρι στιγμής κρίση δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις έρευνες του ιταλικού πλοίου προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να ακυρώσει την οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και να εμπεδώσει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και μέσω αυτού το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας με τον σφετερισμό όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.
Το ΥΠΕΞ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, διπλωματικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καν ένταση, ελπίζοντας ότι η αξιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας θα είχαν άμεσο αποτέλεσμα και θα οδηγούσαν στην διευθέτηση και διαχείριση της εκκολαπτόμενης κρίσης. Η ένταση στην περιοχή έρχεται μετά από ένα δύσκολο διήμερο στην Κύπρο όπου η ρητορικη έξαρση της τουρκικής ηγεσίας και το τείχος που σήκωσε ο Τ.Ερντογάν στο Κυπριακό με την επίσημη πλέον θεση περί δυο κρατών, δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, όμως, πραγματοποίησε έρευνες για τον ποντισμό καλωδίου (για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου) βάσει νόμιμων NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχές ελληνικών χωρικών υδάτων και μικρή περιοχή σε απόσταση 6,5 ν.μ. από τις ακτές της Καρπάθου που όμως εμπίπτει στην ελληνική οριοθετημένη ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας. Επισης είναι σε σημείο που εμπίπτει στην περιοχή της δυνητικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπως δίνει το δικαίωμα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η Τουρκία τόσο με τις NAVTEX που εξέδωσε οσο και με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή αμφισβητεί ευθέως και επι του πεδίου την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Η Συμφωνία αυτή αποτέλεσε την απάντηση της Ελλάδας στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο καθώς με μια διεθνή και έγκυρη διακρατική Συμφωνία, βάσει των προβλέψεων του Δικαίου της θάλασσας, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μπήκε σφήνα και επικάλυψε το έωλο Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Αμφισβητώντας εμπράκτως ετσι και την μονομερή κατάθεση εκ μέρους της Τουρκίας συντεταγμένων με τα υποτιθέμενα εξωτερικά ορια της τουρκικής ΑΟΖ που άφηνε στην Ελλάδα μονο τα χωρικά ύδατα 6 ν.μ. στα νησιά και υφάρπαζε όλη την ελληνικη υφαλοκρηπίδα βαφτίζοντας την «τουρκική».
Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικρατούσε στην περιοχή είναι ότι την Δευτέρα ο Σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX (715/24) για την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης σε μεγαλη περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σημερα Τετάρτη και ακολούθησε η Τουρκία με δική της NAVTEX (700/24)για ασκηση νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε αλληλεπικαλυπτόμενη περιοχή για αυριο Πεμπτη, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μια από τις «καθιερωμένες» NAVTEX (0699/24) με την οποία απαιτεί να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα και άλλα ελληνικά νησιά από τον σχεδιασμό ασκήσεων με το επιχείρημα ότι υπόκεινται σε καθεστως υποτιθέμενης αποστρατικοποίησης.
Τα όσα συμβαίνουν ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου με την προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει το επεισόδιο με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν από απόσταση τις κινήσεις του Ievoli Relume προκάλεσαν φυσικά την ελληνική αντίδραση με την αποστολή φρεγάτας και κανονιοφόρου και ενός ταχύπλοου περιπολικού του Λιμενικού στην περιοχή ενώ μια άλλη φρεγατα είναι σε επιφυλακή σε νησί της Δωδεκανήσου προκειμένου να σπεύσει στην περιοχή εάν απαιτηθεί.
Πηγή: protothema.gr
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller