LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Πώς θα αντιμετωπίσει ΗΠΑ και Κίνα η ΕΕ – Η «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» και η «φωτιά» στη γραφειοκρατία
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Κίνημα Δημοκρατίας: Απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πλήρη πρόταση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
18 Ιουλίου 2025
Πάγιο αίτημα του Δήμου Καρπενησίου και της τοπικής κοινωνίας η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
18 Ιουλίου 2025
Πανελλαδικές 2025: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
18 Ιουλίου 2025
Αστυνομικός ζητούσε γρηγορόσημο για να εξυπηρετήσει πρόσφυγες στις άδειες διαμονής
18 Ιουλίου 2025
Λαμία: Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας σε κυκλικούς κόμβους
18 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΚΟΣΜΟΣ > Πώς θα αντιμετωπίσει ΗΠΑ και Κίνα η ΕΕ – Η «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» και η «φωτιά» στη γραφειοκρατία
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα αντιμετωπίσει ΗΠΑ και Κίνα η ΕΕ – Η «πυξίδα ανταγωνιστικότητας» και η «φωτιά» στη γραφειοκρατία

29 Ιανουαρίου 2025 109 Views
Updated 2025/01/29 at 5:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Το έγγραφο 22 σελίδων που παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν επί της ουσίας βασίζεται στις συστάσεις των εκθέσεων που έχουν προηγηθεί από τους Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέτα και περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να υιοθετήσει καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η «πυξίδα» περιστρέφεται γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες: την προώθηση της καινοτομίας, τη στήριξη και απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βασικών βιομηχανιών, την ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς και οριζόντια μέτρα, όπως μεταδίδει η DW.

Μια βασική πρόταση της Κομισιόν είναι να προωθήσει την Ένωση Επενδύσεων και Οικονομιών (όρος, που θα αντικαταστήσει τη λεγόμενη «Κεφαλαιακή Ένωση» που παραμένει έως σήμερα «κενό γράμμα») και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ , ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ προτείνει ένα ταμείο ανταγωνιστικότητας. Το έγγραφο αποφεύγει ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες ή να εισηγηθεί μέτρα, που ενδεχομένως να παραπέμπουν σε έκδοση κοινού χρέους, που είχε ωστόσο εισηγηθεί ο Μάριο Ντράγκι.

- Advertisement -
Ad image

Στην «καρδιά» πάντως της «πυξίδας» βρίσκεται «μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλοποίησης των κανονισμών», που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα.Εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περαιτέρω απορρύθμιση, η Κομισιόν θα προωθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Επί της ουσίας, θα επιτρέπει σε εταιρείες να παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των «πράσινων κανονισμών», που αποτέλεσαν μέρος της συμφωνίας «ορόσημο» της προηγούμενης Κομισιόν, δηλαδή της Πράσινης Συμφωνίας.

Υπό την «πίεση» της πολιτικής της οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και εθνικών κυβερνήσεων όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, η πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει μέτρα που θα μειώνουν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εταιρειών σχετικά με τον εξορθολογισμό κανόνων «βιωσιμότητας».

Ζητούμενο η μείωση της γραφειοκρατίας

Πριν από λίγες ημέρες σε συνάντησή τους στο Βερολίνο , οι ηγέτες του ΕΛΚ υιοθέτησαν έγγραφο με το οποίο ζητούσαν περαιτέρω μείωση των γραφειοκρατικών κανονισμών και ιδιαίτερα, την αναστολή του μηχανισμού προσαρμογής του φόρου άνθρακα (CBAM) για δύο χρόνια.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προτάσσει σε κάθε περίπτωση της μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στους τομείς της καινοτομίας, ενώ στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι τα σχέδιά της δεν θα επιφέρουν αλλαγές στους περιβαλλοντικούς στόχους των κανονισμών της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς. Πολλά θα φανούν στη σειρά των σχετικών μέτρων που θα παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον παράλληλα είναι ότι στο επίκεντρο της «πυξίδας ανταγωνιστικότητας» βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και περιλαμβάνει για πρώτη φορά «στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη» στη βάση του παγκόσμιας κλάσης δικτύου υπερυπολογιστών EuroHpc στην Ευρώπη, με σκοπό την ανάπτυξη «μεγάλων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης» (mega AI factories). Στόχος είναι η ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος της Ευρώπης και η πρόσβαση νεοσύστατων επιχειρήσεων, ερευνητών και βιομηχανίας, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν η ΕΕ θα έχει τελικά τη δυνατότητα να καλύψει το «κενό» με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ιδιαίτερα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να διαθέσει τουλάχιστον 500 δισ δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, η Ευρώπη προσώρας προσελκύει μόλις 6% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για νεοφυείς εταιρείες ΑΙ σε σύγκριση με 61% στις ΗΠΑ και 17% αντίστοιχα, στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Γέμισαν οι φυλακές της – Εξετάζει εξαγωγή καταδίκων

Πόλεμος κόντρα στην «Pizza με Ανανά» (videos)

Το νησί της Καραϊβικής που διώχνει το μπετόν: Σπίτια από πηλό, γρασίδι, πλαστικό και γυαλί

Read More

Newsroom 29 Ιανουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κίνημα Δημοκρατίας: Απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πλήρη πρόταση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
18 Ιουλίου 2025
Πάγιο αίτημα του Δήμου Καρπενησίου και της τοπικής κοινωνίας η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
18 Ιουλίου 2025
Πανελλαδικές 2025: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
18 Ιουλίου 2025
Αστυνομικός ζητούσε γρηγορόσημο για να εξυπηρετήσει πρόσφυγες στις άδειες διαμονής
18 Ιουλίου 2025
Λαμία: Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας σε κυκλικούς κόμβους
18 Ιουλίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΚΟΣΜΟΣ

Μια συλλογή από 500 κιθάρες «έκρυβε» την θρυλική Gibson Les Paul που είχε κλαπεί από τους Rolling Stones το 1972

15 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα «ψήνεται» στους 35 βαθμούς Κελσίου

12 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος

6 Ιουλίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκρηξη σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δαμασκό – Επίθεση αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς

23 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?