Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα και θέλει να συζητήσει για την ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως οι σπάνιες γαίες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ουκρανικά ορυκτά σπάνιων γαιών – όπως λίθιο, ουράνιο και τιτάνιο – σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια από την οποία εξαρτάται η Ουκρανία για την άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας.
«Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία, όπου θα εξασφαλίσουν αυτό που τους δίνουμε με τη σπάνια γη τους και άλλα πράγματα», είπε ο Τραμπ.
Με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αμφίβολη μετά την εκλογή του Τραμπ, αξιωματούχοι στο Κίεβο θεώρησαν το ενδιαφέρον του Τραμπ για τα προϊόντα σπανίων γαιών της Ουκρανίας ως θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να τον κάνει να επενδύσει στο μέλλον της χώρας.
«Είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε όλα αυτά με τους εταίρους μας – αυτούς που μας βοηθούν να υπερασπιστούμε τη γη μας, απωθώντας τον εχθρό με τα όπλα τους, την παρουσία τους και τα πακέτα κυρώσεων. Και αυτό είναι απολύτως δίκαιο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι είναι «έτοιμη να υπογράψει έγγραφα για κοινές συμφωνίες» και ότι «το να έχουμε στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι βασικό συστατικό για την ασφάλειά μας στο μέλλον».
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την προσφορά της Ουκρανίας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για το πώς οι χώρες διαπραγματεύονται με την κυβέρνησή του στο μέλλον. Ενώ επέκρινε επανειλημμένα τις προηγούμενες δαπάνες των ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα μεσολαβήσει σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου με τη Ρωσία. Αλλά αυτό άφησε ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους ανήσυχους σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες – μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία – θα συνέχιζαν να στέλνουν κρίσιμη βοήθεια σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός φέτος.
Τα σχόλια του Τραμπ τη Δευτέρα πρόσφεραν μια ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο – εφόσον υπάρχει κάτι για την Ουάσιγκτον. Και με πολλά από τα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας συγκεντρωμένα στα ανατολικά της χώρας, όπου η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της γης και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, ο Τραμπ μπορεί να έχει περισσότερα κίνητρα να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής, είπε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Ο Ζελένσκι είπε στον Τραμπ στη συνάντησή τους πέρυσι ότι οι πόροι της Ουκρανίας κινδύνευαν να πάνε αντιπάλους των Αμερικανών, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, εάν η Ρωσία είχε τον έλεγχο των κοιτασμάτων.
«Θα ήθελα οι αμερικανικές επιχειρήσεις – που γνωρίζω ότι ενδιαφέρονται πολύ, ενδιαφέρονται πολύ να εισέλθουν στην Ουκρανία – να αναπτύξουν αυτόν τον τομέα μαζί μας», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου.
Πιθανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Τραμπ είναι τα πιθανά κοιτάσματα λιθίου της Ουκρανίας — που χρησιμοποιούνται για εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτά σε μικροτσίπ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας και ένα σημαντικό απόθεμα λιθίου βρίσκεται σε απόσταση 10 μιλίων από την πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ. Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η Μόσχα έχει ήδη καταφέρει να καταλάβει τον έλεγχο ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, μετάλλων και ορυκτών της Ουκρανίας αξίας άνω των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πόσους ακριβώς ορυκτούς πόρους έχει η Ουκρανία είναι κάτι σαν μυστήριο, αν και πιστεύεται ότι αξίζουν τρισεκατομμύρια. Ο Ουκρανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι εκτιμήσεις είναι ξεπερασμένες και ότι θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης We Build Ukraine με έδρα το Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Denys Aloshin, διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης στην UkrLithiumMining, είπε ότι οι πόροι λιθίου σε ένα κεντρικό κοίτασμα της Ουκρανίας υπολογίζονται σε 42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη μελέτη του.
Μέρος της ουκρανικής πρότασης στον Τραμπ ήταν ότι η Κίνα έχει ήδη επενδύσει στη λήψη ορυκτών σπάνιων γαιών από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, επομένως αυτό σηματοδοτεί μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταγωνιστούν τον αντίπαλό τους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Τραμπ θέλει το Κίεβο «να αγοράσει βοήθεια» σε ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον διατεθειμένη να παρέχει δωρεάν όπλα στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άσκησε ίσως την πιο σκληρή κριτική στην προσπάθεια του Τραμπ να συνδέσει τη μελλοντική βοήθεια με τους πόρους σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν πολύ εγωιστική, πολύ εγωκεντρική». Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν αυτά τα ορυκτά για να ανοικοδομήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της μετά τον πόλεμο.
«Πρόκειται για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της», είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αργά τη Δευτέρα.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με τους συμμάχους της να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από αυτούς τους πόρους για την ανοικοδόμηση – «όχι τόσο απλώς να τα δώσει σε άλλο κράτος ή να τα ανταλλάξει με όπλα».
Η βιωσιμότητα της πρότασης Τραμπ θα μπορούσε να εξαρτηθεί «από το πώς ακριβώς εννοείται από τον Τραμπ», είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σημείωσε ότι θα ήταν κάπως διαφορετικό εάν το σχέδιο ήταν να επιτευχθούν συμφωνίες σχετικά με τους όρους του εμπορίου ή την αποκλειστική πρόσβαση αδειών. «Προς το παρόν, βρισκόμαστε στη διαδικασία να καταλάβουμε τι είναι διαπραγματευτική τεχνική και τι σημαίνει κυριολεκτικά», είπε ο αξιωματούχος.
Στα σχόλιά του τη Δευτέρα, ο Τραμπ πρότεινε ότι τα ορυκτά θα ήταν «εγγύηση» για τη διοχέτευση χρημάτων και εξοπλισμού στην Ουκρανία και επανέλαβε τη μακροχρόνια επιμονή του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη βοήθεια. «Κοιτάξτε, έχουμε έναν ωκεανό ανάμεσά μας. Δεν το κάνουν», είπε. «Είναι πιο σημαντικό για αυτούς παρά για εμάς».
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ψυχρό Πόλεμο – εν μέρει λόγω της προηγούμενης επιμονής του Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα. Αλλά αυτό οφείλεται επίσης στις ρωσικές απειλές και στην αυξανόμενη αναγνώριση ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τις ιδιοτροπίες της Ουάσιγκτον. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έχει προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης κινηθεί για να ενισχύσουν το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση του Κίεβου για να αντισταθμίσουν πιθανές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ. Όμως, καθώς οι μεγάλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η διατήρηση της ροής χρημάτων και όπλων μακροπρόθεσμα θα είναι ένας διαρκής αγώνας, ειδικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώσουν το μεγάλο μέρος της στρατιωτικής τους βοήθειας. Πολλοί αναγνωρίζουν ότι η απώλεια της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει το ρεύμα του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχει δυσκολευτεί στο πεδίο της μάχης καθώς σχεδόν τρία χρόνια μαχών έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων και εξάντλησαν τις τάξεις της. Η Ρωσία έχει επίσης σφυροκοπήσει πόλεις με νυχτερινούς βομβαρδισμούς που στοχεύουν τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Πολωνία: Έξι τραυματίες σε σύγκρουση τραμ στη Βαρσοβία
Ποτάμι στην Αργεντινή βάφτηκε κόκκινο μετά από διαρροή ουσίας (Video)