Ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού από την Κύπρο. «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στη λύση του Κυπριακού, αλλά το ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε». «Μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της Κύπρου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το «παρών» σε μεγάλη φιέστα στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου.
Ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την εισβολή του Αττίλα, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία με τη παρουσία του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα κατά την ομιλία του νωρίτερα -σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα- στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μοναδική μας επιδίωξη μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας.
«Είμαι εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και επαναλαμβάνω δύο λέξεις που μάς σημάδεψαν, «δεν ξεχνώ», ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας κατά την εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής.
«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι «η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε επί τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία της, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες».
«Φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί μία ευρωπαϊκή πρωτεόυσα και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για ενοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη. «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξη μας Κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για χαλύβδωση των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας.
«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προέγγιση βοηθά και στην επίλυση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ώς ένα κράτος ισχυρό.
Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη επισημάνει ότι από την προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη αφού η Κύπρος είναι κομμάτι της».
Στις οκτώ παρά τέταρτο έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα. «Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη μου στη νέα προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός. Να προχωρήσουμε με νέο ρεαλισμό μαθαίνοντας από τα λάθη μας και απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μία νέα πραγματικότητα». Έχουμε υποχρέωση στον Ελληνισμό να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό μας είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στον κήπο του Μεγάρου όπου και φιλοξενείται η εικαστική έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει έναν χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της Ελλάδος έρχεται ανήμερα της επετείου της εισβολής για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της στους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας. «Εσύ μόλις είχες γεννηθεί εγώ είμαι λίγο μεγαλύτερος αλλά μία από τις πρώτες αναμνήσεις έξι χρονών παιδί ήμουν, ήταν οι αναμνήσεις από τον Αττίλα. Χαραγμένες για πάντα στην μνήμη μου, όπως είναι χαραγμένα εκείνα τα γεγονότα, στη μνήμη όλου του ελληνισμού», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κύπρου.
«Πιστεύω οτι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην Ευρωπαΐκή Ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Θέλω να σε καλωσορίσω στην Κύπρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σου, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι , θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller