Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στο Ισραήλ η επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στην βάση εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι κοντά στην Χάιφα, που είχε ως απολογισμό το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 65.
Η επίθεση στο στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Μπινιάμινα, κοντά στη Χάιφα, ήταν η πιο θανατηφόρα τέτοια επίθεση σε ισραηλινή βάση από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ αύξησε τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. H Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στην στρατιωτική βάση, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.
Η ομάδα που χτυπήθηκε ήταν η Ταξιαρχία Γκολάνι, η φημισμένη ταξιαρχία των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, η οποία πρώτη ήταν αυτή η οποία εισέβαλε στην Λωρίδα της Γάζας ύστερα από την εκκαθάριση που είχε κάνει το μηχανικό μάχης. Και είναι η πρώτη η οποία ανέλαβε συγκεκριμένους τομείς στον βόρειο τομέα. Χτυπώντας αυτή την ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, η Χεζμπολάχ θέλησε ουσιαστικά να πραγματοποιήσει ένα πλήγμα γοήτρου από τη μία και από την άλλη να επιφέρει ένα πλήγμα σε τακτικό επίπεδο κατά των επίλεκτων ανδρών των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.
Το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εκτιμάται ότι είναι το Mirsad-1, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει για πάνω από δύο δεκαετίες, προερχόμενο από ιρανικά σχέδια. Το Mirsad-1 βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε δημοσίευμά της. To drone μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.
To γεγονός ότι το drone της Χεζμπολάχ διαπέρασε την – διαβόητη για την αποτελεσματικότητά της – αεράμυνα του Ισραήλ και το σύστημα Iron Dome έχει προκαλέσει ανησυχία στο Τελ Αβίβ, και, μάλιστα, έχει διαταχθεί έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει σε εσωτερικό επίπεδο για να διαπιστωθεί τι έφταιξε και το σύστημα αεράμυνας δεν λειτούργησε έτσι όπως θα έπρεπε, ώστε να αναχαιτιστούν τα drones.
Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο και στο Ιράν, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεση να στείλει στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν. Το σύστημα THAAD, σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, θα αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο στην άμεση προστασία του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις, τοποθετώντας Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της χώρας.
Διαβάστε επίσης
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr