Από λεπτό σε λεπτό ξεκινά η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που φιλοξενείται στο Λονδίνο, μετά την ενέδρα Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξή του στο BBC, ανακοίνωσε ότι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ουκρανία θα καταρτίσουν «σχέδιο για να σταματήσουν οι μάχες», το οποίο θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
Στο Λάνκαστερ Χάουζ έχουν ήδη φτάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Στόρε.
Οι 3 όροι για «βιώσιμη ειρήνη»
Σε σημερινή του συνέντευξή του, νωρίτερα στο BBc, ο Κιρ Στάρμερ αποκάλυψε τους τρεις όρους που πρέπει να πληρούνται, κατά την άποψή του, προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι απαιτούνται τα εξής 3 στοιχεία: Αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη».
Ο Στάρμερ επέμεινε στη συνέντευξή του, στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί «ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, σε περίπτωση που ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν «έχει την ευκαιρία». «Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, επισήμανε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτίμησε μιλώντας στο BBC ο Στάρμερ, ο οποίος υποδέχεται σήμερα στο Λονδίνο περίπου 15 ηγέτες συμμαχικών χωρών του Κιέβου.
«Ένιωσα άβολα βλέποντας τη σκηνή στο Οβάλ Γραφείο»
Ο Στάρμερ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην εκρηκτική συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, τονίζοντας πως ένιωσε άβολα βλέποντας την αντιπαράθεση. «Κανείς δεν θέλει να δει» μια τέτοια σκηνή, αλλά «το σημαντικό είναι (…) πώς θα αντιδράσουμε… Ο πρώτος τρόπος είναι να σκληρύνουμε τη ρητορική (…) ο άλλος να κάνουμε αυτό που έκανα: δηλαδή σήκωσα τα μανίκια, σήκωσα το τηλέφωνό μου» για να επικοινωνήσω με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως ο Τραμπ θέλει να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά τη σύγκρουση της περασμένης Παρασκευής.
«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία», τόνισε ο Στάρμερ.
Ανάρτηση φον ντερ Λάιεν πριν από τη σύνοδο για την Ουκρανία
«Πηγαίνω στο Λονδίνο για να επισημάνω τη συνεχή υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι η δύναμη», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Χ.
«Η αδυναμία γεννά περισσότερο πόλεμο. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία, αναλαμβάνοντας παράλληλα μια αύξηση της ευρωπαϊκής άμυνας», επισήμανε.
Ταγιάνι: «Στηρίξαμε πάντα την Ουκρανία, αλλά τώρα πρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη»
«Στηρίξαμε πάντα την Ουκρανία, διότι υπερασπίσαμε το διεθνές δίκαιο, αλλά τώρα πρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη», δήλωσε νωρίτερα στο Canale 5 ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Η Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι, πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, με στόχο να μπορέσει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για διαρκή ειρήνη. Μετά θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να την εγγυηθούμε. Κάποιοι κάνουν αναφορά σε διεθνή αποστολή, σε μια αποστολή του ΟΗΕ, αλλά πρώτα πρέπει να πετύχουμε την ειρήνη και μετά να δούμε πώς θα την υπερασπίσουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με τον Ταγιάνι «υπάρχει, σαφώς, ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί παρά να τύχει εγγυήσεις μέσω συμφωνίας των ευρωπαίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
»Η θέση της Ιταλίας είναι σαφής. Υπερασπίζουμε την ενότητα της Δύσης και Δύση σημαίνει Ατλαντική Συμμαχία, υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αν διχαστούμε, θα ζημιωθούμε όλοι», κατέληξε.
Πετρ Φιάλα: Η επίτευξη ειρήνης πρέπει να είναι ο στόχος
«Η επίτευξη ειρήνης που θα έχει διάρκεια πρέπει να είναι ο στόχος στην Ουκρανία, αλλά και η στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα, καθώς μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής θα βοηθήσει για να φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργό.
«Ο στόχος όλων μας είναι απλά η ειρήνη, μία ειρήνη που θα έχει διάρκεια», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα πριν ταξιδέψει για το Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί με άλλους Ευρωπαίους και Δυτικούς ηγέτες.
«Είναι αναγκαίο για εμάς, ακόμη περισσότερο να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και πρέπει στο μέλλον να κάνουμε την Ουκρανία αμυντικά πιο ισχυρή, επειδή μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η Ευρώπη απαιτεί να συνεχιστεί
Ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε σήμερα θετικά τον «ρεαλιστικό στόχο» του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επιπλήττοντας ωστόσο, την Ευρώπη που επιδιώκει τη συνέχιση της πολεμικής διαμάχης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι η ριζική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το όραμα της Ρωσίας.
«Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλάζει γρήγορα όλες τις διατάξεις της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το όραμά μας», σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση και η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη.
«Μένει να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο διότι το σύνολο των διμερών σχέσεων έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Αλλά αν η πολιτική βούληση των δύο ηγετών, του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Τραμπ, διατηρηθεί, ο δρόμος αυτός θα μπορέσει να είναι αρκετά γρήγορος και να στεφθεί με επιτυχία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε τα σχόλια αυτά την περασμένη Τετάρτη όμως μόλις σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε σημαντικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, συντασσόμενος περισσότερο με τη Μόσχα.
Με ουκρανικές σημαίες έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ
Σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου διεξάγεται η σύνοδος έχει συγκεντρωθεί κόσμος με σημαίες της Ουκρανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλακάτ κατά του Tραμπ και του Πούτιν.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τζιν Χάκμαν και η σύζυγός του δεν είχαν επικοινωνήσει για μήνες με τις οικογένειές τους
Ντόναλντ Τουσκ: Η Πολωνία υποστηρίζει την πρόταση για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Ευρώπης