Ένα σπιτικό λικέρ πεπόνι μετά από ένα φθινοπωρινό δείπνο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση αλλά και να βελτιώσει την πέψη, καθώς λειτουργεί και ως χωνευτικό.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σπιτικών κοκτέιλ αλλά και να σερβιριστεί σε ένα πάρτυ σε μικρά ποτηράκια σφηνάκια.
Υλικά για τη Συνταγή
1 μικρό, ζουμερό και αρωματικό πεπόνι (2 φλιτζάνια σάρκα περίπου)
Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
1 ½ φλιτζάνι οινόπνευμα ποτοποιίας ή ουδέτερο αλκοολούχο ποτό όπως βότκα (70%) ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
1. Κόψτε το πεπόνι σε ακανόνιστα κομμάτια, αφαιρώντας τους σπόρους και τη φλούδα. Τοποθετήστε τα σε ένα βάζο, μαζί με τα φύλλα βασιλικού και γεμίστε το με οινόπνευμα μέχρι να καλύψει τον πολτό. Κλείστε καλά το καπάκι και βάλτε το βάζο σε σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία περιβάλλοντος για 3 ημέρες.
2. Μόλις είναι έτοιμο, ζουλήξτε τα φρούτα και στραγγίστε καλά το υγρό περνώντας το από φίλτρο καφέ ή διπλή γάζα.
3. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
4. Μόλις κρυώσει το σιρόπι, ανακατέψτε το με το εκχύλισμα πεπονιού, βάλτε το σε μπουκάλι ή βάζο και στη συνέχεια ανακινήστε για να αναμειχθούν καλά τα συστατικά. Αφήστε το λικέρ να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ημέρα και διατηρήστε το στο ψυγείο για έως και 2 μήνες.
Συμβουλή
Εάν θέλετε ένα λιγότερο γλυκό λικέρ, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μόνο τη μισή προτεινόμενη δόση ζάχαρης και νερού. Αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί για μια ημέρα, μετά δοκιμάστε και προσθέστε κι άλλο σιρόπι, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Διαβάστε επίσης:
Κωκάκια, το θρυλικό επιδόρπιο της Σοβιετικής Ένωσης
Ταμπουλέ, η μαϊντανοσαλάτα της Λιβανέζικης κουζίνας
Ανάποδο κέικ με αχλάδια και καραμελωμένο τζίντζερ
Cucina Povera | topontiki.gr