Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τις πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας.
Το κείμενο υπογραμμίζει την επείγουσα αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας των συνόρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Λιβύης, σε ένα πλαίσιο πολιτικού αδιεξόδου που επιμένει στη χώρα, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης και βίαιων συγκρούσεων.
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη εξέδωσε επίσης μια δήλωση εκφράζοντας τη σοβαρή της ανησυχία για την πρόσφατη στρατιωτική κινητοποίηση στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. Η έκκληση της Δύσης ακολουθεί εκείνη της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), η οποία έχει εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη κινητοποίηση δυνάμεων σε διάφορα μέρη της Λιβύης. Η UNSMIL κάλεσε για συνεχή επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων που συνδέονται με τη Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GUN) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων του ANL, ανακοίνωσε σε μια δήλωση βίντεο ότι η μετακίνηση ορισμένων μονάδων από την Κυρηναϊκή (ανατολικά) προς το Φεζάν (νοτιοδυτικά) αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου προσπάθειας με στόχο την προστασία του νότια σύνορα και ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, εντατικοποίηση των περιπολιών στην έρημο και παρακολούθηση της συνοριακής λωρίδας με τις γειτονικές χώρες. Αυτή η κίνηση δεν στοχεύει κανέναν, πρόσθεσε ο Σαντάμ Χάφταρ, δηλώνοντας ότι στρατιωτικές μονάδες έχουν μετακινηθεί στις περιοχές Sabha, Ghat, Ubari, Murzuq, Qatrun, Brak al Shati και Adre.
Στις 8 Αυγούστου, οι δυτικές λιβυκές δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση στην Τρίπολη ανακοίνωσαν αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των στρατευμάτων τους ως απάντηση στις κινήσεις στην ανατολική περιοχή. Το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα νομοθετικό όργανο με συμβουλευτικές λειτουργίες στην πρωτεύουσα, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία, καταδικάζοντας τις στρατιωτικές κινήσεις των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Χάφταρ.
Το σώμα θεώρησε αυτή την πρωτοβουλία ως κραυγαλέα και ξεκάθαρη προσπάθεια των δυνάμεων του Χάφταρ να αυξήσουν την επιρροή και τον έλεγχο σε σημαντικές στρατηγικές περιοχές που συνορεύουν με γειτονικές χώρες.
Στις 7 Αυγούστου, η National Oil Corporation (Noc), η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης, κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας (δηλαδή την αδυναμία παράδοσης φορτίου αργού πετρελαίου σε πελάτες) στο κοίτασμα Sharara, «ενόψει των σημερινών συνθηκών του κοιτάσματος που εμποδίζουν την ικανότητά του να εκτελεί εργασίες φόρτωσης αργού πετρελαίου».
Το κοίτασμα Sharara, το οποίο διαχειρίζεται η Akakus Oil Operations Company (κοινοπραξία που συγκεντρώνει τις Noc, Repsol (Ισπανία), Total (Γαλλία), Omv (Αυστρία) και Statoil (Νορβηγία), τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, με παραγωγή περίπου 270 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα, έκλεισε εν μέρει το Σάββατο 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, επρόκειτο για πολιτικό εκβιασμό από δυνάμεις που συνδέονται με τον στρατηγό Χάφταρ, αν και το ANL δεν ισχυρίστηκε ποτέ επίσημα κλείσιμο του πετρελαιοπηγές.
Πηγές εντός των δυνάμεων του Χάφταρ επιβεβαίωσαν ότι «ο στόχος αυτών των κινήσεων είναι να επιβληθεί στρατιωτικός κλοιός στη δυτική Λιβύη και να ελεγχθούν περιοχές όπως η Γκαντάμες και τα σύνορα με την Αλγερία, συμπεριλαμβανομένου του λιβυο-αλγερινού περάσματος Dabdab και του Λιβυο-Τυνησιακού Wazen».
ΔΙΕΘΝΗ – TheCaller