Το ότι οι σχέσεις του FBI, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ καλές, είναι γνωστό: ο Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο είχε απαιτήσει δήλωση… πίστης από τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, και κατηγόρησε την ομοσπονδιακή αστυνομία που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να τον εμπλέξει άδικα στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Από τότε ο Τραμπ έχει… ορκιστεί να διαλύσει το FBI και η επιλόγη του για νέο διευθυντή του σώματος, ο νομικός και πρώην σύμβουλος για θέματα ασφαλείας, Κας Πατέλ, μοιάζει να πιστοποιεί αυτή του την απόφαση, καθώς πέραν του ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι απόλυτα πιστός στον νεο(επαν)εκλεγέντα πρόεδρο, αλλά και ένας άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια έχει εκφράσει την άποψη ότι το FBI, ως μέρος αυτού που ονομάζει η ομάδα Τραμπ «βαθύ κράτος» χρειάζεται γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο.
Ο Πατέλ, 44 ετών, είναι πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας, ο οποίος συμβούλευσε τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και τον υπουργό Άμυνας κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ.
Πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και ομοσπονδιακός δημόσιος συνήγορος, βοήθησε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να… ξεσκονίσουν την έρευνα του FBI το 2016 σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ εργαζόταν ως βοηθός του πρώην Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ντέβιν Νούνιεζ. Ο πρώην νομοθέτης ήταν στη συνέχεια πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μια έκθεση του 2019 ανέφερε ότι οι ερευνητές «δεν διαπίστωσαν ότι τα μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν» με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά εντόπισε «πολυάριθμους δεσμούς» μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης μομφής του Τραμπ, η πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Φιόνα Χιλ δήλωσε στους ερευνητές της Βουλής ότι ανησυχούσε ότι ο Πάτελ λειτουργούσε κρυφά ως αγγελιοφόρος μεταξύ του Τραμπ και της Ουκρανίας χωρίς εξουσιοδότηση.
Ένα διαβόητο τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019 – στο οποίο ο Τραμπ απείλησε ότι θα παρακρατούσε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν δεν ερευνούσε τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ Μπάιντεν – οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ. Ο Πατέλ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι λειτουργούσε ως αγγελιοφόρος. Βρέθηκε επίσης μπλεγμένος στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων του Τραμπ. Ο Πατέλ κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον ενόρκων αφού ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε αποχαρακτηρίσει όλα τα αρχεία που αφορούσαν την έρευνα.
Ο Πατέλ δεν έχει παράσχει δημόσια ένα σχέδιο σχετικά με το τι θα κάνει εάν οριστεί διευθυντής του FBI. Αλλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Shawn Ryan Show», ο Πατέλ συνέχισε να εκθέτει τη στρατηγική του για τη μεταμόρφωση της έδρας του FBI στην Ουάσινγκτον. «Θα έπαιρνα τους 7.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτό το κτίριο και θα τους έστελνα σε όλη την Αμερική για να κυνηγήσουν εγκληματίες», είπε. «Πηγαίνετε να γίνετε αστυνομικοί. Είστε αστυνομικοί – πηγαίνετε να γίνετε αστυνομικοί».
«Πρέπει να βάλουμε μέσα όλους τους Αμερικανούς πατριώτες από πάνω μέχρι κάτω», είπε ο Πατέλ σε μια πρόσφατη συνέντευξη μετά τις εκλογές σε έναν άλλο υποστηρικτή του Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον. Είπε ότι ο ίδιος και οι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ «θα βγουν και θα βρουν τους συνωμότες όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα μέσα ενημέρωσης» που θεωρούνται μη πιστοί στον Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση του νέου προέδρου να «κυνηγήσει» δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες προερχόμενους από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις: η μη κομματική ομάδα παρακολούθησης της κυβέρνησης Accountable.US χαρακτήρισε τον διορισμό του Πατέλ ως την «τελευταία επιλογή του Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο που θέτει την πολιτική πίστη πάνω από την εθνική ασφάλεια». Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ Μπιλ Μπαρ έγραψε στα απομνημονεύματά του «One Damn Thing After Another» ότι θυμάται να λέει ότι ο διορισμός του Πατέλ σε αναπληρωτή διευθυντή του FBI θα γινόταν «πάνω από το πτώμα μου». «Ο Πατέλ δεν είχε ουσιαστικά καμία εμπειρία που να τον καθιστά ικανό να υπηρετήσει στο υψηλότερο επίπεδο της κατεξοχήν υπηρεσίας επιβολής του νόμου στον κόσμο», έγραψε ο Μπαρ.
Για να αναλάβει τα καθήκοντά του, η Γερουσία των ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τον Πατέλ. Η έγκριση της Γερουσίας δεν είναι εγγυημένη. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στις επιλογές του Τραμπ. Ο πρώην βουλευτής Ματ Γκετζ, Ρεπουμπλικανός της Φλόριντα, για παράδειγμα, απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα, καθώς διαφάνηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ασκήσει κριτική στον Κρίστοφερ Ρέι, τον σημερινό επικεφαλής του FBI. Σε μια ανάρτηση στο X, ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, Ρεπουμπλικάνος της Αϊόβα, κατηγόρησε τον Ρέι ως αποτυχημένο που «έδειξε περιφρόνηση» στην εποπτεία του Κογκρέσου και δήλωσε ότι είναι καιρός για μια νέα πορεία. «Ο Κας Πατέλ πρέπει να αποδείξει στο Κογκρέσο ότι θα μεταρρυθμίσει (και) θα αποκαταστήσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στο FBI», δήλωσε ο Γκράσλεϊ.
Διαβάστε επίσης
Φρίκη στον Ισημερινό: Δεκαπλή δολοφονία σε αγροτική περιοχή – Διαμέλισαν το ένα θύμα
Ρωσία: Κατέστρεψε 15 drones της Ουκρανίας τη νύχτα
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr