Καρκίνος του παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας​​

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας​​

Στα αρχικά στάδια της νόσου, μερικοί ασθενείς ενδέχεται να αγνοήσουν τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όμως, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εντόπισε τέσσερα καίρια συμπτώματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που θεωρούνται ως προειδοποιητικά σημάδια.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, διαπιστώθηκε ότι τα σημάδια για καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν τα εξής συμπτώματα: κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια καθώς και σιδηροπενική αναιμία.

Μάλιστα, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την μελέτη.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά και επίκαιρα, λόγω της αυξανόμενης συχνότητας καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες», τόνισε χαρακτηριστικά  η δρ. Cassandra Fritz, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Η επίγνωση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σχεδόν διπλασιάστηκε από 11% σε 20% από το 1995 έως 2019 στις ΗΠΑ. 

Η δρ. Fritz, και η ομάδα της, ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου (σ.σ. διαγνώστηκαν σε ηλικία κάτω των 50 ετών).

Στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι πρώιμα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες.

Η μελέτη κατέδειξε ότι στους τρεις μήνες έως δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση, οι ασθενείς που είχαν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, συνεχιζόμενη διάρροια και σιδηροπενική αναιμία είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με την δρ. Fritz, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα από τα εν λόγω συμπτώματα τους τρεις μήνες, πριν από τη διάγνωση.

«Ελπίζουμε ασθενείς και γιατροί να έχουν επίγνωση των τεσσάρων συμπτωμάτων που βρήκαμε ότι σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη του καρκίνου παχέος εντέρου. Μερικοί ασθενείς στην μελέτη μας είχαν συμπτώματα για περίπου δύο χρόνια πριν λάβουν διάγνωση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας» υπογράμμισε η δρ. Fritz.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα συμπτώματα είχε ένας ασθενής, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου:

1) Η ύπαρξη ενός συμπτώματος σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε έναν ασθενή

2) Η ύπαρξη δύο συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο περισσότερο από 3,5 φορές και

3) Η ύπαρξη τριών ή περισσότερων αύξησε τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 6,5 φορές

Ο δρ. Yin Cao, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και ερευνητής του Κέντρου Καρκίνου Siteman στο Barnes-Jewish Hospital και στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, τόνισε, με την σειρά του, ότι εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό και σιδηροπενική αναιμία, τότε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους» πρόσθεσε ο δρ. Cao.

«Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα να μην κάνουν τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου» επισήμανε.

Τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο

Από την πλευρά του, ο  δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και πρόεδρος του τμήματος γενικής χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να είναι επίσης σημάδια άλλων περιστατικών.

Και τούτο, διότι η τροφική δηλητηρίαση και η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Επίσης, φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, μπορούν να προκαλέσουν αιματηρά κόπρανα και αναιμία.

Ωστόσο, ο δρ. Bilchik επισήμανε ότι όλοι οι ασθενείς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, που ενδεχομένως παρουσιάσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Η πρόληψη βοηθά σημαντικά την θεραπεία  

Ακόμα, όμως, και εάν δεν έχετε συμπτώματα, ο δρ. Bilchik συνιστά την λήψη προληπτικών μέτρων, όπως σχετικές εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο το καλύτερο.

«Οι νεότεροι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πλέον ασθένεια των ηλικιωμένων και ότι αυξάνεται εκθετικά μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο γιατί τώρα έχουμε εξετάσεις με βάση τα κόπρανα που μπορούν να γίνουν εύκολα» είπε ο δρ. Bilchik.

Τέλος, η δρ. Tracey Childs, χειρουργός και αντιπρόεδρος χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center τόνισε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ορισμένες ομάδες ατόμων που μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου:

Άτομα με γενετικές μεταλλάξεις για ασθένειες όπως το σύνδρομο Lynch

Άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Άτομα με ιστορικό ακτινοθεραπείας κοιλίας ή πυέλου

Άτομα με ιστορικό κυστικής ίνωσης ή διαβήτη

Άτομα που καπνίζουν τσιγάρα ή/και καταναλώνουν αλκοόλ

Άτομα που τρώνε πολύ κόκκινο ή/και επεξεργασμένο κρέας

Άτομα που είναι παχύσαρκα.

To άρθρο Καρκίνος του παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Υγεία – NewsIT

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *