Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης συμβάλλει στη μείωση της ναυτία, των εμετών, της ανορεξίας και του πόνου των καρκινοπαθών κατά περίπου 30%, σύμφωνα με έρευνες. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ασθενών, όπως αναφέρει η κα Ματίνα Δεμίρη, Δ/ντρια της Γ’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan General.
Η φαρμακευτική κάνναβη έχει πλέον ενταχθεί ενεργά στο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση ασθενειών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ευεξία όπως αναφέρουν πολλές επιστημονικές μελέτες.
Η θεραπευτική στρατηγική επιδιώκει να ενισχύσει και να υποστηρίξει αυτό το σύστημα, το οποίο επηρεάζεται από χρόνιες παθήσεις, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και των προβλημάτων που σχετίζονται με τις ασθένειες.
«Η φαρμακευτική κάνναβη λειτουργεί ως συμπληρωματική και υποστηρικτική θεραπεία, ιδιαίτερα στη διαχείριση του πόνου. Δουλεύει σε συνεργασία με τα ενδογενή οπιοειδή του οργανισμού και αλληλοεπιδρά θετικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης οπιοειδών» αναφέρει η γιατρός.
Η παγκόσμια βιβλιογραφία για τη φαρμακευτική κάνναβη είναι εκτενής, αποδεικνύοντας τις ευρείες δυνατότητες της. Σημειώνεται ότι πέρα από τους ογκολόγους, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται και από άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως η ρευματολογία, η νευρολογία και η αναισθησιολογία, κ.α. για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως η σπαστικότητα και ο χρόνιος πόνος.
Διαβάστε επίσης
Ψωρίαση: Τα επτά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο – ταμπού
Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ασφάλεια των φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr