Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημα το έργο «IRIS²», για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια επικοινωνιών, μέσω ενός συστήματος 290 δορυφόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το IRIS² αποτελεί το τρίτο εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ στο διάστημα, μετά τα προγράμματα Galileo και Copernicus. Το IRIS² έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πιεστικών μακροπρόθεσμων προκλήσεων όσον αφορά την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών συνδεσιμότητας. Το σύστημα IRIS² θα αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα τόσο των δορυφόρων Medium Earth Orbit (MEO) όσο και των Low Earth Orbit (LEO) που θα παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες συνδεσιμότητας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις κυβερνητικές αρχές, καθώς και ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας για τις ιδιωτικές εταιρείες και τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης απομονωμένων ζωνών που στερούνται συνδεσιμότητας.
Η κοινοπραξία SpaceRISE, στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου, περιλαμβάνει τρεις κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δορυφορικών δικτύων -την SES SA από το Λουξεμβούργο, τη γαλλική εταιρεία Eutelsat ΑΕ και την Ισαπανική Hispasat S.A.- που υποστηρίζονται από μια βασική ομάδα Ευρωπαίων υπεργολάβων από το οικοσύστημα satcom. Βασικοί εταίροι είναι οι Thales Alenia Space, OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange, Hisdesat και Thales SIX. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνεργασία αυτή δίνει έμφαση στη δέσμευση για ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, διασφαλίζοντας ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά έχουν ευκαιρίες εντός της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η δωδεκαετής σύμβαση παραχώρησης καθιερώνει μια ισχυρή σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα επιτρέψει τόσο τις κυβερνητικές όσο και τις εμπορικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας έως το 2030.
Για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η Επιτροπή θα αναλάβει αρχικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η μελλοντική χρηματοδότηση μετά το 2027 θα εξαρτηθεί από την έγκριση διαδόχων προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, παράλληλα με τη διαθεσιμότητα πιστώσεων.
Με το IRIS², η ΕΕ εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη στην ασφαλή δορυφορική συνδεσιμότητα. Το πρόγραμμα αυτό δεν καλύπτει μόνο τις σημερινές ανάγκες συνδεσιμότητας, αλλά θέτει επίσης τις βάσεις για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, Χένα Βίρκουνεν δήλωσε σχετικά: « Το IRIS² δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό επίτευγμα – αποτελεί απόδειξη της φιλοδοξίας και της ενότητας της Ευρώπης. Αυτός ο αστερισμός αιχμής θα προστατεύσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας, θα συνδέσει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές μας και θα αυξήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Με τη συνεργασία μας με την κοινοπραξία SpaceRISE, επιδεικνύουμε τη δύναμη της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της καινοτομίας και την παροχή απτών οφελών σε όλους τους Ευρωπαίους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ Archives – ertnews.gr