Οι πρώτοι άνθρωποι που διασώθηκαν από το ιταλικό ναυτικό είναι καθ’ οδόν προς την Αλβανία, στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για τη μετανάστευση, για να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.
Στο πλαίσιο του συμφώνου που υπέγραψε η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού ξεκίνησε τη Δευτέρα «με ορισμένους παράτυπους μετανάστες επί του πλοίου», επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο δεν έδωσε ακριβή αριθμό.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν στην Αλβανία είναι άνδρες που ήταν μέλη μιας ομάδας που προσπαθούσε να διασχίσει τη Μεσόγειο από την Αφρική στην Ευρώπη.
Γυναίκες, παιδιά και άντρες με ασθένειες ή σημάδια βασανιστηρίων μεταφέρθηκαν αντ’ αυτού στο νότιο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αφού διενεργήθηκε έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιος από την ομάδα πληρούσε τις απαιτήσεις της συμφωνίας.
Ένας ενδελεχής έλεγχος των ανδρών θα πραγματοποιηθεί κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι Schëngjin, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κέντρο σε πρώην τοποθεσία της αλβανικής αεροπορίας στο Gjadër, όπου θα κρατηθούν ενώ περιμένουν αιτήσεις ασύλου που πρέπει να διεκπεραιωθούν.
Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι στο πλοίο επέβαιναν 16 άνδρες – 10 Μπαγκλαντεσιανοί και έξι Αιγύπτιοι. Έφτασαν από τη Λιβύη και διασώθηκαν την Κυριακή σε διεθνή ύδατα από την ιταλική ακτοφυλακή. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Αλβανία το πρωί της Τετάρτης.
Ως μέρος της συμφωνίας που χρηματοδοτήθηκε από την Ιταλία, τρεις εγκαταστάσεις άνοιξαν επίσημα στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα: ένα κέντρο με χωρητικότητα 880 αιτούντων άσυλο, ένα κέντρο προ-απέλασης γνωστό ως CPR με 144 θέσεις και μια μικρή φυλακή με 20 θέσεις.
Το σύμφωνο, το οποίο οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά το οποίο η ΕΕ έχει σιωπηρά επικυρώσει, υπεγράφη από τη Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Μελόνι είπε τότε ότι σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ραμί στα κέντρα, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Η συμφωνία θα κοστίσει στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από την Ιταλία και θα υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία. Αλβανοί φρουροί θα παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.
Ο Μελόνι είπε ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου εντός 28 ημερών, πολύ πιο γρήγορα από τους μήνες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία. Η Αλβανία θα επεξεργάζεται μόνο τις αιτήσεις ατόμων από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως «ασφαλείς» από την Ιταλία, μια λίστα που επεκτάθηκε πρόσφατα από 15 σε 21. Η ενημερωμένη λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία. Το προηγούμενο έτος, 56.588 άτομα από αυτές τις χώρες έφτασαν στην Ιταλία.
Η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αναμένεται να απορριφθεί επειδή οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες θεωρούνται ασφαλείς, γεγονός που περιορίζει αυτόματα τα περιθώρια χορήγησης ασύλου. Εκείνοι των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται θα κρατούνται πριν από τον τελικό επαναπατρισμό τους.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 12 φοιτητές νεκροί σε ανατροπή λεωφορείου (Videos)
Καναδάς και Ινδία σε διπλωματική κρίση: Οι δύο χώρες απελαύνουν από 6 διπλωμάτες
Μπαράκ Ομπάμα: Επέλεξε την κορυφαία πεντάδα στην ιστορία του ΝΒΑ
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr