Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Άμεση συνέπεια: η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
«Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Πάσχα – το πολύ – για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο νικητής των γερμανικών εκλογών, Φρίντριχ Μερτς.
«Χρειαζόμαστε έναν γρήγορο και λογικό σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να γίνουμε ικανοί να δράσουμε διεθνώς. Παραμένω προσωπικά αισιόδοξος ότι θα έχουμε σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα. Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία», έγραψε στο «Χ» ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών CDU.
Μονόδρομος η συγκυβέρνηση με το SPD
O νικητής των εκλογών ξεκαθάρισε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του «Elefantenrunde» -όπως το αποκαλούν οι γερμανοί, πως «δεν θα υπάρξει συνεργασία με την ακροδεξιά». Αν τηρήσει ο Μερτς τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με την AfD, τότε η μοναδική του επιλογή είναι μάλλον να συγκυβερνήσει με το SPD, προφανώς όχι υπό τον Όλαφ Σολτς.
Η ακροδεξιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας μεταπολεμικά, εν αντιθέσει με τα δύο παραδοσιακά κόμματα που όρισαν την μοίρα της μεταπολίτευσης. Η αρχηγός του AfD, Αλις Βάιντελ, επέμενε το βράδυ της Κυριακής να μιλά για αλλαγή σελίδας που πρόκρινε ο γερμανικός λαός, τη στιγμή που Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, έβλεπαν τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία τους.
Το πόσο γρήγορα θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν μεταξύ τους.
Αυτό πάλι θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Αν τα δύο μικρότερα κόμματα FDP και BSW τα καταφέρουν, τότε θα χρειάζονται τουλάχιστον τρία ή και τέσσερα κόμματα για πλειοψηφία. Αυτό θα κάνει τις διαπραγματεύσεις δύσκολες και χρονοβόρες, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutche Welle.
Αν μείνουν εκτός Βουλής, τότε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτό είναι το σενάριο που εύχονται και θεωρούν και αρκετά ρεαλιστικό πολλοί παρατηρητές.
Εκλογικά αποτελέσματα μέχρι αυτή την ώρα:
- Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU): 28,5% (+4,3) και 208 έδρες
- Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες
- Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες
- Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες
- Αριστερά (Die Linke): 8,7% (+3,8) και 64 έδρες
- Φιλελεύθεροι (FDP): 4,6%
- Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%
«Ανοιχτοί» οι Πράσινοι στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού
Πάντως, ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Κένυα) εμφανίστηκε πριν από λίγο ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Φυσικά και είμαστε έτοιμοι για αυτό. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως τον πρώτο λόγο σε αυτό έχει ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς.
Ο Χάμπεκ υπενθύμισε ότι ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της συνεργασίας με τους Πράσινους. «Δεν νομίζω ότι ο Μερτς μπορεί να υπερισχύσει σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζέντερ επανέλαβε και απόψε τη θέση του κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους: «Με τους Πράσινους δεν μπορεί κανείς να πετύχει αλλαγή πορείας. Για μένα, η συνεργασία μαζί τους είναι No-Go», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παραιτήθηκε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ
Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ και επισήμως την παραίτησή του από την ηγεσία της παράταξης, μετά τον αποκλεισμό του κόμματός του από την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.
Νωρίτερα, στον «κύκλο του Βερολίνου» —τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος—, είχε προαναγγείλει πως θα αποχωρούσε εφόσον το FDP έμενε πράγματι εκτός βουλής.
«Οι ομοσπονδιακές εκλογές έφεραν μια ήττα για το FDP, αλλά ελπίζουμε σε μια νέα αρχή για την Γερμανία. Για αυτήν πάλεψα. Τώρα αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική. Με μόνο ένα συναίσθημα: ευγνωμοσύνη για σχεδόν 25 εντατικά χρόνια γεμάτα προκλήσεις, σχέδια και αντιπαραθέσεις», ανέφερε ο Κρίστιαν Λίντνερ μέσω X.
Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε επίσης ο αντιπρόεδρος του FDP, εκ των ιστορικών στελεχών του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μερικές ώρες νωρίτερα. «Έφτασε για μένα το πολιτικό τέλος, καθώς γίνομαι σύντομα 73 ετών», σχολίασε ο κ. Κουμπίκι.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θέλουν το κόμμα να περιορίζεται στο 4,6%, κάτω από τον πήχη που έπρεπε να ξεπεράσει για να καταλάβει έδρες στην Bundestag (5%).
Διαβάστε επίσης:
Γερμανικές εκλογές – Πανηγυρίζει και ο Σαλβίνι: «Μπράβο Άλις Βάιντερ, προχώρα»
Ο Τραμπ πανηγυρίζει για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία: «Μεγάλη μέρα και για εμάς»