Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη φυματίωση που μετά την πανδημία αποτελεί το λοιμώδες νόσημα με τη μεγαλύτερη θνητότητα.
Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για την άμεση δημιουργία και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου προστασίας από τη φυματίωση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η νόσος παρουσιάζει μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 54% το 2023 σε σχέση με το 2022 και όπως εξηγούν οι ειδικοί ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη αντιφυματικών φαρμάκων και δεν γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος σε ευαίσθητες ομάδες όπως μετανάστες και οι προσφυγες, αποτελεί βραδυφλεγής βόμβα για τη χώρα μας.
Την έλλειψη εθνικού σχεδίου για τη φυματίωση τόνισε ο Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Αντιφυματικό Τμήμα-Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μέλος Δ.Σ. ΕΠΕ – Υπεύθυνος Μονάδας Προληπτικού Ελέγχου & Κοινωνικών Δράσεων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.
«Η ύπαρξή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου. Ως τότε η χώρα απλά θα καταγράφει το πρόβλημα και θα ακολουθεί τις εξελίξεις. Μετά την πανδημία, η φυματίωση έγινε ξανά το λοιμώδες νόσημα με τη μεγαλύτερη θνητότητα παγκοσμίως. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, με μια εντυπωσιακή αύξηση της επίπτωσης κατά 54% το 2023 σε σχέση με το 2022, η επίπτωση της φυματίωσης επανήλθε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019».
Ελλείψεις φαρμάκων
Τα προβλήματα αντιμετώπισης της φυματίωσης είναι πολλαπλά και διαχρονικά, εξηγεί ο κ. Μόσχος. Παραμένει το πρόβλημα της υποδήλωσης των πραγματικών περιστατικών, ενώ συνεχίζονται οι συχνές ελλείψεις ακόμα και των βασικότερων αντιφυματικών φαρμάκων, όπως είναι ο συνδυασμός ισονιαζίδης και ριφαμπικίνης.
Παράλληλα, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια των νεότερων αντιφυματικών φαρμάκων τα οποία ενδείκνυνται για τη θεραπεία πολυανθεκτικής και εξαιρετικά ανθεκτικής φυματίωσης.
Τα εξειδικευμένα εργαστήρια είναι λίγα και δραματικά υποστελεχωμένα, με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα εργαστήρια των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών.
Πανεύκολη η διασπορά της νόσου
Οξύ πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση σε πρόσφυγες, μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση, με εκτεταμένη φυματίωση, και έχοντας ήδη διασπείρει τη νόσο.
Επίσης σημαντικός αριθμός ασθενών με ενεργό φυματίωση που ξεκινούν αντιφυματική αγωγή διακόπτουν από μόνοι τους τη θεραπεία. Απουσιάζουν δε πλήρως, προγράμματα άμεσα εποπτευόμενης θεραπείας (DOT).
Το συνέδριο
Με κεντρικό μήνυμα «Ο Πνευμονολόγος στο επίκεντρο» πραγματοποιείται στις 11-15 Δεκεμβρίου 2024 το 33ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν όλες οι εκπαιδευτικές συνιστώσες της ειδικότητας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης:
HPV και Εμβολιασμός: Καταρρίπτοντας Μύθους και Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία
Νίκος Χαρδαλιάς : «Σπάμε τα ταμπού, διώχνουμε την κατάθλιψη, κοιτάμε ξανά τη ζωή με ελπίδα»
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr