Η προέλευσή της συνταγής αποτελεί ακόμα και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβητείται ακόμα και το αν θα ονομάζεται flammkucken ή tarte flambée, αφού το όνομα ορίζεται ανάλογα με την πλευρά των συνόρων, δηλαδή Γαλλίας ή Γερμανίας.
Η συνταγή είτε παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από Γερμανούς αγρότες ή από Γάλλους αρτοποιούς, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο έλεγχαν αν ο ξυλόφουρνος θερμάνθηκε αρκετά. Από πολλούς αναφέρεται ως η γερμανική πίτσα, αλλά στην ουσία δεν έχει καμιά σχέση με πίτσα καθώς δεν περιέχει σάλτσα ντομάτας, τυριά που λιώνουν και η ζύμη απλώνεται λεπτή και χωρίς ευδιάκριτη κρούστα.
Είναι μια εξαιρετικά νόστιμη παρασκευή με τραγανή ζύμη στις άκρες, με ξινούτσικη γεύση χάρη στην κρεμ φρες και ελαφριά καπνιστό άρωμα, αλμυράδα και γλύκα από τα κρεμμύδια και το μπέικον.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη
330 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο επιπλέον
210 ml νερό χλιάρο
4 γραμμάρια μαγιά ξερή
15 ml ελαιόλαδο
6 γραμμάρια αλάτι
Για την επικάλυψη
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος φρέσκια (κρεμ φρες)
1 κρόκο αυγού, προαιρετικά
2 μεγάλα κρεμμύδια
500 γραμμάρια καπνιστό μπέικον
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε το ζυμάρι. Διαλύστε τη μαγιά στο νερό και έπειτα προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Μεταφέρετέ την σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Ετοιμάστε την επικάλυψη. Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες μισοφέγγαρα και το μπέικον σε λωρίδες. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μπέικον σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να τα ψήσετε εντελώς, αλλά ενδείκνυται για το ψήσιμο σε οικιακό φούρνο να τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Μπορείτε να βάλετε το κρεμμύδι και το μπέικον ωμά αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν έτσι άψητα διότι ο οικιακός φούρνος δεν μπορεί να πιάσει τις υψηλές θερμοκρασίες ενός ξυλόφουρνου.
3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την κρέμ φρες και τον κρόκο (αν χρησιμοποιήσετε), αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε το μίγμα με λίγο μοσχοκάρυδο.
4. Χωρίστε τη ζύμη στα τρία και πλάστε σε μπαλάκια. Πάρτε την πρώτη μπάλα, πασπαλίστε τον πάγκο σας με αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη σε ένα σχεδόν ακανόνιστο παραλληλόγραμμο πάχους 2-3mm. Μεταφέρετε τη βάση σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
5. Απλώστε μια λεπτή στρώση μίγματος κρεμ φρες πάνω στη ζύμη και πασπαλίστε με μερικά από τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το μπέικον.
6. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220-230ο C στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι άκρες. Συνεχίστε και με την υπόλοιπη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Παραδοσιακά το flammkuchen κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια και σερβίρεται πάνω σε ξύλο κοπής.
Διαβάστε επίσης:
Τοματόπιτα με ιταλικό σοφρίτο, παρμεζάνα και θυμάρι
Λαχταριστά μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδας
Φιλέτα γλώσσας, με την τεχνική της γυναίκας του μυλωνά (αλά Μενιέρ)
Cucina Povera | topontiki.gr