Από τον Μάρτιο του 2025, θα γίνεται κατ’ οίκον αποστολή για φάρμακα υψηλού κόστους αξίας 100.000 έως 120.000 ευρώ σε περίπου 110.000 ασθενείς. Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζεται ψηφιακά προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα με τις παράνομες χρεώσεις των ασφαλισμένων του από τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, που ζημιώνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον Οργανισμό κάθε χρόνο.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τον απολογισμό του Οργανισμού.
Η διοικήτρια παραδέχθηκε ότι έχει διαμορφωθεί μία απαράδεκτη κατάσταση και πως το 2024 υποβλήθηκαν περίπου 33.000 καταγγελίες από τους ασφαλισμένους για διάφορα θέματα με κυρίαρχο τις παράνομες χρεώσεις. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σε αυτό θα βοηθήσει και η Ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Όπως υπογράμμισε, με αυτό το έργο, ο οργανισμός θα μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Επίσης μέσα στον Ιανουαρίου του 2025, θα υπάρξει διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ώστε κάθε ΑΜΚΑ να αντιστοιχηθεί σε έναν μοναδικό αριθμό τηλεφώνου. Στόχος είναι πριν την εκτέλεση μίας συνταγής για φάρμακα ή εξετάσεις να γίνεται επικοινωνία με τον ασφαλισμένο όπου θα ζητείται η επιβεβαίωση του και σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν γνωρίζει για την ιατρική συνταγή τότε οι πάροχοι υγείας θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στον Οργανισμό που θα επιβάλλει αυστηρές ποινές.
Παράλληλα, ο οργανισμός έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες, ώστε να πληροφορηθούν για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις των παρόχων. Προς την ίδια κατεύθυνση, ενισχύεται το call center του οργανισμού που θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες των ασφαλισμένων του.
Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οργανισμός έχει αποκτήσει τη δυνατότητα άμεσων ελέγχων και επιβολής ποινών στους παραβάτες παρόχους, οι οποίες φθάνουν μέχρι και την καταγγελία της σύμβασης. Ήδη, είπε, έχει γίνει καταγγελία συμβάσεων με αρκετούς παρόχους τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αττική.
Αναφορικά με τον απολογισμό του 2024, η κυρία Καρποδίνη έκανε ειδική αναφορά σε ορισμένες δράσεις του ΕΟΠΥΥ όπως:
Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο στη χορήγηση ορισμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στα οποία παλαιότερα υπήρξε κατάχρηση.
Προκήρυξη διαγωνισμού για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, των νοσηλειών σε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.
Για την επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι υπάρχουν εξοικονομήσεις 1 δισ. ευρώ και πως έχουν υπογραφεί πάνω από 1.000 συμφωνητικά.
Διαβάστε επίσης:
Το «προΣfΕΕρουμε» στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα
ΠΕΦ: Εκπαιδεύει νέους επιστήμονες – Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr