Αφράτα και πεντανόστιμα ρολάκια, με αρωματική γέμιση βουτύρου, καστανής ζάχαρης και κανέλας και λαχταριστό γλάσο κρέμας τυριού.
Είναι ιδανικά για αρχάριους καθώς δεν απαιτούν πολλές ώρες αναμονής , χρειάζονται μόνο 1 φούσκωμα και θα σας θυμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα αγοραστά γνωστής αλυσίδας.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη
345 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. (ή για τσουρέκι)
50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml πλήρες γάλα
45 γραμμάρια βούτυρο
1 φακελάκι (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά στιγμής
1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
45 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
65 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
Για το γλάσο
115 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
30 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε το ζυμάρι. Κοσκινίστε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.
2. Ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο μαζί με το γάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην κάψει. Όταν το μίγμα είναι χλιαρό στην αφή (43ο C), ρίξτε τη μαγιά και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί.
3. Αδειάστε το μίγμα της μαγιάς στα στέρεα υλικά, προσθέστε και το αυγό και ανακατέψτε με σπάτουλα ή με τα χέρια σας, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
4. Μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε με τα χέρια σας για 3-5 λεπτά. Αν κολλάει συμπληρώστε με πολύ λίγο αλεύρι. Θα πρέπει να καταλήξετε με μια λεία και απαλή ζύμη. Μεταφέρετε τη μπάλα ζύμης σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τα υλικά για την γέμιση.
5. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 35 Χ 20 εκατοστών. Ανακατέψτε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη μαζί με την κανέλα. Απλώστε το μαλακό βούτυρο με ένα μαχαίρι επάλειψης ή τα χέρια σας και πασπαλίστε γενναιόδωρα με όλο το μίγμα της κανελοζάχαρης. Ρολάρετε τη ζύμη από την φαρδιά μεριά της ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι.
6. Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με οδοντικό νήμα περίπου 10-12 ρολάκια και αραδιάστε τα αραιά μεταξύ τους σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα ρολάκια να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν για 60-90 λεπτά.
7. Μόλις είναι έτοιμα, ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 24-27 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην επιφάνεια.
8. Όση ώρα ψήνονται, ετοιμάστε το γλάσο. Χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός το μαλακό τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το μαλακό βούτυρο και συνεχίστε το χτύπημα, ρίξτε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε μέχρι να ενωθούν καλά. Με μια σπάτουλα ή μαχαίρι, αλείψτε το γλάσο πάνω στα ζεστά ρολάκια και σερβίρετε αμέσως.
Διαβάστε επίσης:
Ομελέτα λαχανικών στη φριτέζα αέρος
Υγιεινές τηγανίτες βρώμης με μπανάνα
«Βόμβες» πίτσας, με έτοιμο μίγμα ζύμης
Cucina Povera | topontiki.gr