Με δέλεαρ χαμηλές τιμές επιτήδειοι προσελκύουν καταναλωτές, οι οποίοι άλλα προϊόντα παραγγέλνουν και άλλα παραλαμβάνουν. Σε έρευνα της οικονομικής αστυνομίας εντοπίστηκαν περισσότεροι από 126 ιστότοποι με μαϊμού προϊόντα. Ενδεικτικό για το πώς στήνεται η μεγάλη αυτή κομπίνα, είναι το γεγονός πως ένας από τους ιστότοπους αυτούς δημιουργήθηκε στις 23/2/2023. Στο όνομα του ατόμου που εμφανίζεται ως δικαιούχος έχουν καταχωρηθεί, ούτε ένας , ούτε δύο αλλά 116 επιπλέον ιστότοποι.
H δομή των συγκεκριμένων ιστότοπων σχεδόν ταυτίζεται με τις αντίστοιχες δομές των εταιρειώνοι οποίες προωθούν επώνυμα προϊόντα, τονίζει ο Τμηματάρχης του τμήματος προστασίας οικονομίας της διεύθυνσης οικονομικής Αστυνομίας, Χρήστος Καραπάνος. Συστήνουν εικονικές εταιρείες , εταιρείες οι οποίες δεν έχουν έδρα και η δηλωθείσα δραστηριότητα τους δεν έχει καμία σχέση με το λόγο ύπαρξης τους και σε αυτές τοποθετούν ανθρώπους που σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν την ουσιαστική διαχείριση τους, εξηγεί και επισημαίνει ότι «είθισται τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν την αντικαταβολή ως τρόπο αποπληρωμής γιατί αφενός προσδίδει ανωνυμία μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη.
Αν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος ο εξαπατηθείς μπορεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα της μιας ή των δύο ημερών που η τράπεζα χρειάζεται έτσι ώστε να καταβάλει τελικά το ποσό στη συγκεκριμένη εταιρεία να προσβάλει τη συγκεκριμένη δοσοληψία και τελικά τα χρήματα να μην καταλήξουν ποτέ στην εικονική εταιρεία, επισημαίνει επίσης ο Χρήστος Καραπάνος.
Η έρευνα οδήγησε σε συλλήψεις μελών οργάνωσης που μέσω διαδικτύου διακινούσαν παραποιημένα επώνυμα προϊόντα,
για περίπου δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2022 αποκομίζοντας πάνω από 3.300.000 ευρώ.
Θύμα απάτης, έδειξε το αποδεικτικό ηλεκτρονικό μήνυμα της παραγγελίας της με ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2023 και αφηγείται: Βρήκα ένα σάιτ που φαινόταν πολύ αξιόπιστο και έκανα την παραγγελία. Αφού παρέλαβα το δέμα μου άνοιξα και το προϊόν που εκτός ότι ήταν διαφορετικό από αυτό που είχα παραγγείλει, φαινόταν ότι ήταν προϊόν απομίμησης . Όταν προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους δεν μπορούσα να βρω κανέναν. Για να καταφέρω να τους βρω αναγκάστηκα να τοποθετήσω νέες παραγγελίες , αλλά η εταιρεία ήταν φάντασμα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 650 τεμάχια «μαϊμού» ρολογιών rolex με την πραγματική αξία ενός αντίστοιχου γνήσιου να ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 5.000€, ήταν έτοιμα για την διαδικτυακή αγορά.
Τουλάχιστον 126 ιστότοποι με «μαϊμού» προϊόντα διαπιστώθηκε πως ήταν σε λειτουργία, με 30 από αυτούς να παραμένουν ενεργοί κατά την έρευνα των αρχών.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν εννέα από αυτούς, εκ των οποίων ο ένας διαγράφηκε στις 09-03 2024 λόγω λήξης, δύο ακόμα, λειτούργησαν μέχρι τις 19-05-2024 και πλέον είναι ανενεργοί ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Μέχρι και αλυσοπρίονα μαϊμού
Έψαχνα να βρω αλυσοπρίονα και έπεσα σε ένα επώνυμο που η τιμή ήταν περίπου στη μέση της πραγματικής.Πήρα τηλέφωνο την εταιρεία η οποία είχε έδρα στο Μαρούσι Αττικής κι έκανα την παραγγελία για αντικαταβολή για να είμαι σίγουρος. Επειδή το βάρος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν με ικανοποίησε, ζήτησα από την εταιρεία μεταφορών να ανοίξει να δω αν είναι πραγματικό, αλλά δεν μου το επέτρεψε βέβαια. Τελικά πήγα στο αστυνομικό τμήμα και έκανα μήνυση κατ’ αγνώστου για εξαπάτησή προϊόντος., δηλώνει άλλο θύμα.
Μία από τις εταιρείες «φαντάσματα» παρουσίαζε έδρα τον Πειραιά με κύρια δραστηριότητα «Υπηρεσίες μεσιτικού γραφείου ακινήτων έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης».
Η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή διαβίβασε στην ΕΛ.ΑΣ., 114 καταγγελίες καταναλωτών που αφορούσαν ιστότοπους.
Οι πληρωμές γίνονται μέσω αντικαταβολής και τα χρήματα μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών «φαντασμάτων» , οι οποίες μεταξύ τους προχωρούσαν σε διατραπεζικές συναλλαγές.
Οι εν λόγω εταιρείες συνήθως υπογράφουν συμβάσεις με εταιρείες ταχυμεταφορών . Ενδεικτικά, μία από αυτές, από τις 13-12-2022 έως τις 01-07-2023 είχε προχωρήσει σε συνολικά 41.774 αποστολές δεμάτων.
Πηγή: ertnews.gr
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller