Το Cuba Libre είναι ένα αλκοολούχο κοκτέιλ, εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, με αλκοολούχο βαθμό περίπου 15-16 % και με περιεκτικότητα σε θερμίδες περίπου 155 ανά 100 γραμμάρια.
Είναι ένα από τα παλαιότερα κοκτέιλ παγκόσμια, με την εμφάνισή του να χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1900-1901. Έχει επίσης πολλά ονόματα όπως ‘Free Cuba”, Bacardi and Coke, Rum Cola.
Υλικά
100 ml Coca cola
50 ml Bacardi ρούμι, λευκό ή χρυσό
200 γραμμάρια παγάκια
Φρεσκοστυμμένο χυμό από ¼ λάιμ
Σερβίρεται σε: ψηλό ποτήρι Tumbler – Highball (σωλήνες), Collins κτλ.
Εκτέλεση
1. Γεμίστε ένα ψηλό ποτήρι σχεδόν μέχρι την κορυφή (τουλάχιστον 2/3) με παγάκια.
2. Προσθέστε φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
3. Συμπληρώστε με τα κύρια συστατικά δηλαδή το ρούμι και την κόλα.
4. Ανακατέψτε απαλά και αργά το περιεχόμενο του ποτηριού.
5. Γαρνίρετε με μια φέτα λάιμ και απολαύστε.
Συμβουλές για να ετοιμάσετε ένα ποιοτικό σπιτικό Cuba Libre
Επιλέξτε ένα ποτήρι ψηλού όγκου 400-500 ml, όπως Tumbler, Highball ή Collins.
Προμηθευτείτε φρέσκο λάιμ διότι δίνει στο κοκτέιλ μια συγκεκριμένη ξινίλα και ένα λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Επίσης πρέπει ο χυμός να είναι φρεσκοστυμμένος.
Επειδή το κύριο συστατικό είναι η Coca-Cola θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι ξεθυμασμένη, συνεπώς το μπουκάλι να ανοιχτεί αμέσως πριν το σερβίρισμα. Η Pepsi ή οποιοδήποτε άλλη παραλλαγή αλλάζει ριζικά τη γεύση του κοκτέιλ.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή του ρούμι. Η αρχική συνταγή χρησιμοποιεί λευκό ρούμι Bacardi. Οι ποικιλίες Gold ή Oro της ίδιας μάρκας λειτουργούν επίσης καλά. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε ρούμι πικάντικο. Μια εξαιρετική διαθέσιμη επιλογή και σε λογικές τιμές είναι το Captain Morgan Spiced Gold Rum.
Έχετε κατά νου, ότι η ιδανική αναλογία ρούμι και κόλα θα πρέπει να είναι 1:2.
Υπάρχουν επίσης διάφορες παραλλαγές, όπου ορισμένα συστατικά αντικαθίστανται:
Cuban Missile Crisis – η βάση είναι ενισχυμένο ρούμι (η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το Bacardi 151 με αλκοόλ 75,5 %).
Cuba Pintada – γλυκιά κόλα αραιωμένη με σόδα.
Hot Cuba Libre – περιλαμβάνει σάλτσα με βάση την καυτερή πιπεριά.
Rioja Libre – κόλα αναμεμειγμένη με ισπανικό κόκκινο κρασί.
Μπορεί επίσης να συναντήσετε παραλλαγές με προσθήκη συστατικών όπως το λικέρ καρύδας Malibu, το κεράσι Pepsi ή το Dr. Pepper.
Διαβάστε επίσης:
Κοτόπουλο Dijonnaise στη σχάρα
Αλευροχαλβάς του κουταλιού με ταχίνι, πληθωρικός και εναλλακτικός
Cucina Povera | topontiki.gr