Ραγδαίες χαρακτηρίζει τις εξελίξεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε ανάλυσή του το BBC, επισημαίνοντας ότι η αιφνιδιαστική επικοινωνία Τραμπ Πούτιν βάζει το Κίεβο σε ρόλο θεατή της κατάστασης.
Η είδηση ότι οι δύο ηγέτες των δύο πιο βαριά οπλισμένων πυρηνικών εθνών – της Ρωσίας και των ΗΠΑ – πραγματοποίησαν μια φαινομενικά εποικοδομητική και εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών είναι, εκ πρώτης όψεως, ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο σχολιάζει ο συντάκτης του BBC.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν σαφώς καλή σχέση, σε έντονη αντίθεση με τον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν.
Προς το παρόν λοιπόν, η «θερμοκρασία» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχει μειωθεί.
Αλλά αυτή η θετική κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβεί σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ήταν κρυστάλλινα σαφής για τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ειρήνη στην Ουκρανία, με λόγια που αναμφίβολα θα χαιρετιστούν από τη Μόσχα.
Χωρίς αμερικανικά στρατεύματα για την Ουκρανία σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση ασφαλείας, χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα επιστροφής στα προ του 2014 σύνορά της (όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αντάρτες στο Ντονμπάς) και χωρίς καμία πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Όλοι αυτοί ήταν ξεκάθαροι στόχοι που είχε θέσει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η κυβέρνησή του – και «κουμπώνουν» με μια δεινή κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου οι ανώτερες αριθμητικά δυνάμεις της Μόσχας της επιτρέπουν να προωθηθεί βαθύτερα στα ουκρανικά εδάφη.
H Μόσχα έχει ήδη καταγάγει μια διπλωματική νίκη μόνο από το γεγονός αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, τονίζει ακόμα το BBC σε άλλη ανάλυσή του, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν επί τρία χρόνια παρίας της διεθνούς κοινότητας, και η κατάσταση αυτή αλλάζει.
«Από πολλές απόψεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυτό που θέλει: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο ‘’πρώτο τραπέζι’’ της διεθνούς πολιτικής, παρά τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία» τονίζεται.
Ο δρόμος για την ειρήνη δεν θα είναι εύκολος για την Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο διαπιστώνει πως, θεωρείτο αναμενόμενο πως κάθε παρέμβαση της Ουάσινγκτον μετά τις εκλογές, θα ικανοποιούσε τη Μόσχα περισσότερο απ’ότι το Κίεβο.
«Η άρνηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η άποψη ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει, η ασάφεια σχετικά με το πώς θα αστυνομευτεί μια παγωμένη γραμμή μετώπου στο μέλλον – όλα αυτά συνθέτουν μια απτή ρωσική ανταπόδοση για 11 χρόνια επιθετικότητας προς την Ουκρανία» αναφέρει το BBC.
Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές πλέον, είναι πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στα οποία είχε στηρίξει τον λόγο του ο Ζελένσκι όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», έλεγε, κάτι που όμως ένα εμφανές ότι άλλαξε μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έτσι, ο δρόμος προς μια «δίκαιη ειρήνη», όπως το θέτει ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν πρόκειται να είναι ούτε ευθύς ούτε ομαλός για την Ουκρανία.
Τραμπ: Στη Σαουδική Αραβία πιθανότατα η συνάντηση με τον Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην οποία φέρονται να συμφώνησαν να ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι το τετ-α-τετ με τον Πούτιν θα γίνει «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Η συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, ο πρόθυμος Ζελένσκι και η «γκρίνια» από Ευρώπη
Ξεκινούν άμεσα συνομιλίες για την Ουκρανία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την επιστροφή του Μαρκ Φόγκελ στις ΗΠΑ την Τρίτη από τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, με τον Αμερικανό ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε τις «πιθανότητες επίτευξης ειρήνης» στη χώρα του. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επί μιάμιση ώρα, στην οποία συμφώνησαν για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και να συναντηθούν.
Αυτή ήταν η πρώτη, γνωστή, άμεση επαφή του Πούτιν με έναν Αμερικανό πρόεδρο από τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε μιλήσει εκείνον τον μήνα με τον τότε πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λίγες ημέρες προτού διατάξει την επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου. «Όχι εξ όσων γνωρίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν», είπε η Λέβιτ, όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις. «Μιλούσα μόλις τώρα με τον πρόεδρο και την ομάδα της εθνικής ασφάλειας. Δεν ενημερώθηκα για κάποιον όρο», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ακολούθησε την πολιτική του προκατόχου του, που πάντα έδινε προβάδισμα στην Ουκρανία πριν από κάποια επικοινωνία με τη Ρωσία, επιμένοντας ότι «τίποτα δεν θα γίνει για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», καθώς δεν διαβουλεύτηκε τον Ζελένσκι πριν μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δεύτερο χρόνο, για να τον ενημερώσει για όσα είπανε, όπως είχε υποσχεθεί, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί.
Η κλήση Πούτιν-Τραμπ, η οποία είναι η πρώτη γνωστή συνομιλία μεταξύ τους από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τον περασμένο μήνα, ήρθε μια ημέρα αφότου η Ρωσία απελευθέρωσε έναν Αμερικανό που είχε φυλακιστεί στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν σήμερα τον Ρώσο Αλεξάντρ Βίνικ που κατηγορείτο για διάπραξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η ανταλλαγή θα μπορούσε να προμηνύει νέες προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο χρόνο της.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον Πούτιν για να το συζητήσει, αν και η ημερομηνία ή ο τόπος αυτής της συνόδου κορυφής δεν έχουν ανακοινωθεί δημοσίως.
Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, έχουν αρχίσει να παίρνουν σαφέστερες θέσεις σχετικά με το πώς μπορεί να είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ είπε ότι η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ δεν είναι ρεαλιστική και ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή και την ουκρανική ασφάλεια καθώς η κυβέρνηση Τραμπ στρέφει την προσοχή της στην ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ και στην αποτροπή του πολέμου με την Κίνα.
Την Κυριακή ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως έχει κάνει πρόοδο προς τον στόχο του, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει πώς σκοπεύει να βάλει τέλος στη σύγκρουση.
Ο πρόθυμος Ζελένσκι και το παζάρι με τους ορυκτούς πόρους
«Μόλις μίλησα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μαραθώνια συνομιλία. Για τις ευκαιρίες για την επίτευξη της ειρήνης. Για την προθυμία μας να συνεργαστούμε. Για τις τεχνολογικές μας δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των drones και άλλων προηγμένων τεχνολογιών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη συνομιλία, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκε η προετοιμασία ενός εγγράφου σχετικού με την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ μοιράστηκε μαζί του «λεπτομέρειες από τη συζήτησή του με τον Πούτιν» και «συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές και να σχεδιάσουν μελλοντικές συναντήσεις».
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και τις επαφές που είχε σήμερα στο Κίεβο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε νωρίτερα ότι μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αφήσει στην Ουκρανία μια «ασπίδα ασφαλείας» μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Ο Μπέσεντ έκανε την επισήμανση αυτή στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του την οποία χαρακτήρισε ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να τερματίσει τον πόλεμο και ως μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο Τραμπ, στη δική του ανάρτηση στο Truth Social, επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε με τον Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Και αυτός, όπως ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ειρήνη» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι μίλησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση που θα έχει o Ουκρανός πρόεδρος την Παρασκευή, στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με την αμερικανική αντιπροσωπεία, της οποίας θα ηγούνται ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας. Η κουβέντα πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο Πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ΕΙΡΗΝΗ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, αλλά κυρίως, τη συνάντηση που διοργανώνεται την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε τεράστιος, και εντελώς περιττός, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!»
Η συνομιλία με Πούτιν
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι θέλει να βρεθεί μια «μακροπρόθεσμη λύση» στο θέμα της Ουκρανίας, μέσω «ειρηνευτικών συνομιλιών». «Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπιαστούμε με τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και συμφώνησε με τον Τραμπ ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», είπε στους δημοσιογράφους.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εξάλλου την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν και ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα, πρόσθεσε.
«Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να δεχτεί Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία, στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, και του θέματος της διευθέτησης του ουκρανικού. Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές και να κανονίσουν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο», είπε ο Πεσκόφ.
Ο Τραμπ, που ανακοίνωσε πρώτος την επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα μιλούσε σε δεύτερο χρόνο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στη χώρα του άλλου», είπε ακόμη ο Τραμπ. Σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν ότι είναι πιεστική ανάγκη να μη χαθούν άλλες ζωές στην Ουκρανία.
Το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα. Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πέραν της Ουκρανίας, η συζήτηση περιστράφηκε επίσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τις ρωσοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και «θέματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή πολιτών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».
Ολόκληρη η ανάρτηση Τραμπ:
«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τις δυνάμεις των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε μάλιστα το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, «ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ». Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων του ενός στο έθνος του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να βάλουμε τις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω τώρα αμέσως. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για το χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτήν την επικοινωνία, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στο Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!»
Καμία συμφωνία για την Ουκρανία «χωρίς συμμετοχή Κιέβου και Ευρωπαίων» λέει η Ευρώπη
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας επέμειναν την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και των Ευρωπαίων εταίρων του.
«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, ενώ οι Γερμανοί και Ισπανοί ομόλογοί του πρόσθεσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία.
Η Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ισπανός Χοσέ Αλμπάρες είπαν στη συνάντηση ότι δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία «χωρίς την Ουκρανία» και κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να δείξουν ενότητα σε αυτό το ζήτημα.
Ο Χοσέ Αλμπάρες πρόσθεσε: «Θέλουμε ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά θέλουμε ένας άδικος πόλεμος να τελειώσει με μια δίκαιη ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε εν τω μεταξύ ότι «η συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ» ήταν θέμα συζήτησης στη συνάντηση.
Διαβάστε επίσης:
Κέβιν Σπέισι: Νέα μήνυση για σεξουαλική επίθεση σε βάρος του ηθοποιού
Αλάσκα: «Βρυχάται» μεγάλο ηφαίστειο – Μεγάλη πιθανότητα έκρηξης