Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση της Βουλιαγμένης, όπου 8 μαθητές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση αλκοόλ σε γνωστό κλαμπ.
Μάλιστα, μια 15χρονη χρειάστηκε να διασωληνωθεί για μερικές ώρες, αλλά πλέον νοσηλεύεται σε απλό δωμάτιο.
Οι αρχές που ερευνούν το περιστατικό, θέλουν να διαπιστώσουν αν τα ποτά ήταν νοθευμένα ή τα παιδιά κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες.
Ένας ανήλικος δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ποτού για να έχει άσχημες επιπτώσεις, καθώς ο «παρθένος» οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να μεταβολίσει τα συστατικά του αλκοόλ.
Τι προκαλεί στον οργανισμό το αλκοόλ
Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό απορροφάται από το σώμα μας μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων. Μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και συνήθως, αν και όχι πάντα, προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση.
Το σώμα μας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει και συνεπώς το διασπά στο συκώτι, το οποίο αρχικά μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
Περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνουμε διασπάται από το συκώτι, και το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.
Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε, την κατάσταση της υγείας μας, τη σωματική μας διάπλαση, την ηλικία και το φύλο.
Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από κάποια άλλα.
Εγκέφαλος, συκώτι, καρδιά, έντερα, όραση και ακοή επηρεάζονται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη περισσότερο όταν αυτή είναι μακροπρόθεσμη.
Οι κίνδυνοι για τους εφήβους
Οι κίνδυνοι για τους εφήβους αφορούν τα πάντα, από την σωματική ανάπτυξη και την ψυχική ισορροπία έως τη συμπεριφορά τους.
Δηλητηρίαση από το αλκοόλ (οξεία μέθη)
Η υπερβολκή κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει δηλητηρίαση από την αιθανόλη (οξεία μέθη). Επειδή, όμως, οι έφηβοι είναι ακόμα αναπτυσσόμενος οργανισμός, το σώμα τους έχει μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ. Έτσι η οξεία μέθη μπορεί να εκδηλωθεί πιο γρήγορα και με λιγότερη ποσότητα.
Κατά την οξεία μέθη το επίπεδο του αλκοόλ στον οργανισμό είναι τόσο υψηλό ώστε επηρεάζει την ισορροπία και την ομιλία, την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό και μειώνει την θερμοκρασία του σώματος, οδηγώντας σε υποθερμία.
Προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Το ποτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και ιδίως πριν τα 15 έτη.
Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της μνήμης, τις αντιδράσεις, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσοχή.
Βλάβες στο ήπαρ
Ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος γίνεται στο ήπαρ και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βλαβών στο όργανο. Η ηπατοπάθεια, όμως, τα πρώτα χρόνια συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι οι έφηβοι δεν την αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι αργά.
Παραβατική συμπεριφορά και ατυχήματα
Επειδή το ποτό διαταράσσει την κρίση, οι έφηβοι που πίνουν μπορεί εύκολα να γίνουν ριψοκίνδυνοι και επιρρεπείς στα ατυχήματα. Είναι πιο πιθανό να μπλέξουν σε αυγάδες, να αυτοτραυματιστούν, να χτυπήσουν από πτώση αφού χάνουν την ισορροπία τους, ενώ μπορεί ακόμη να αναπτύξουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
Τα νοθευμένα ποτά
Τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), η οποία είναι εγκεκριμένη για κατανάλωση. Αντιθέτως, τα νοθευμένα ποτά, ή αλλιώς οι «μπόμπες», περιέχουν φθηνότερα είδη αλκοόλης ή και χημικά όπως η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, ή άλλα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τζαμιών ή την αφαίρεση βερνικιών (ασετόν).
Τι προκαλούν
Η κατανάλωση νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση, κώμα ή θάνατο, αναλόγως με το τι περιέχουν. Τι μπορεί να προκαλέσουν, ακόμη και από το πρώτο ποτό:
Σύγχυση
Απώλεια συντονισμού των κινήσεων
Έμετος
Ακανόνιστη ή αργή αναπνοή
Μπλε απόχρωση ή ωχρότητα στο δέρμα
Υποθερμία
Απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία)
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Η καλή ισορροπία είναι δείκτης υγείας για καλά… γεράματα
Υπογονιμότητα ανδρών: Ποιος είναι ο ρόλος του τόπου διαμονής;
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Νοσοκομείο Κέρκυρας – Ξέμεινε με ένα Παθολόγο
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr