Ένα εξαιρετικά δημοφιλές επιδόρπιο, η πουτίγκα malva είναι μια γλυκιά παρασκευή νοτιοαφρικανικής προελεύσεως που σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια της χώρας. Αποτελείται από παντεσπάνι με σπογγώδη υφή και καραμελένια γεύση, αφού περιέχει μαρμελάδα βερίκοκο, περιχύνεται με ζεστή κρεμώδη σάλτσα πουτίγκας και σερβίρεται ιδανικά συνοδεία παγωτού.
Υλικά για τη συνταγή
1 φλιτζάνι (180 γραμμάρια) ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 γενναία κουταλιά της σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο
1/3 φλιτζανιού γάλα
Για τη σάλτσα
¾ φλιτζανιού (200 ml) κρέμα γάλακτος, με όλα τα λιπαρά
100 γραμμάρια βούτυρο
90-150 γραμμάρια ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)
90 ml βραστό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C (αν είναι πολύ δυνατός, στους 170ο C) και βουτυροαλευρώστε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε (προτείνουμε ένα πυρέξ 18 Χ 18).
2.Με ένα μίξερ χειρός χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να κρεμώσουν. Συνεχίζοντας, ρίξτε τη μαρμελάδα, το πολύ μαλακό βούτυρο και το ξύδι.
3.Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και προσθέστε τα στο μίγμα των υγρών. Βάλτε και το γάλα και ανακατέψτε καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
4.Αδειάστε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
5. Όση ώρα ψήνεται, για να προετοιμάσετε τη σάλτσα, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και λιώστε τα καλά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πάρουν μια βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο περιχύστε το αμέσως με την κρεμώδη σως.
6.Αφήστε για 15 λεπτά περίπου να απορροφηθεί η σάλτσα και σερβίρετε ζεστή την πουτίγκα με κρέμα anglaise, σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Διαβάστε επίσης:
Αλμυρά μάφιν με σχοινόπρασο, ζαμπόν και τυρί
Αμπελοφυλλόπιτα Θράκης (λόζνικ), από τα πομακοχώρια
Εύκολα τετράγωνα κέικ μήλου, με κανέλα και μαύρη ζάχαρη
Cucina Povera | topontiki.gr