Απίθανα βίγκαν μπράουνις, μαλακά, μαστιχωτά και ζουμερά, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Το τριμμένο πράσινο κολοκυθάκι δεν γίνεται αντιληπτό, χάρη στην έντονη γεύση της σοκολάτας, αλλά δίνει στο γλύκισμα μια υγρασία και μια υγιεινή προσθήκη που το κάνει δύσκολο να του αντισταθείς.
Υλικά για τη Συνταγή
1 ½ φλιτζάνι (135 γραμμάρια) νιφάδες βρώμης, αλεσμένη σε σκόνη
¾ φλιτζανιού (150 γραμμάρια) ζάχαρη κρυσταλλική ή υποκατάστατο ζάχαρης
½ φλιτζάνι (90 γραμμάρια) σταγόνες σοκολάτας (νηστίσιμες) – επιπλέον για το στόλισμα
50 γραμμάρια σκόνη κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά)
1 ¼ φλιτζανιού (200 γραμμάρια) πράσινο κολοκυθάκι, τριμμένο στη μεσαία μεριά του τρίφτη
½ φλιτζάνι (120 γραμμάρια) αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο
¼ φλιτζανιού (60 ml) φυτικό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1. Στρώστε ένα ταψί 15×23 εκατοστών ή λίγο μεγαλύτερο, με αντικολλητικό χαρτί ή αλείψτε το με άοσμο λάδι και προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
2. Επεξεργαστείτε όλα τα στέρεα υλικά (εκτός από τα κομματάκια σοκολάτας), σε ένα μούλτι – επεξεργαστή τροφίμων.
3. Προσθέστε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε ξανά στο μούλτι, μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.
4. Τέλος προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατέψτε τα απαλά με ένα κουτάλι.
Αδειάστε το μίγμα στο προετοιμασμένο ταψί και προσθέστε κι άλλα κομματάκια σοκολάτας από πάνω, αν επιθυμείτε.
5. Ψήστε τα μπράουνις για περίπου 35-40 λεπτά. Για μαστιχωτά μπράουνις, ο προτεινόμενος χρόνο ψησίματος είναι 35 λεπτά ενώ για μπράουνις σαν κέικ, ο χρόνος ψησίματος είναι 40 λεπτά ή λίγο περισσότερο, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος του ταψιού. Μπορείτε να βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μπράουνι μετά από 30 λεπτά και αν βγει καθαρό η ελαφρώς τριφτό, τα μπράουνις έχουν γίνει. Αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει πολύ κολλώδης και υγρή, τότε τα μπράουνις χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος.
6. Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν εντελώς, για να σφίξουν, ιδανικά θα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση και υφή τη δεύτερη μέρα.
Διαβάστε επίσης:
Μακαρονάδα με ραγού λαχανικών, σαν μπολονέζ (νηστίσιμη)
Μαρμελάδα κυδωνιών με μαστίχα Χίου
Αφράτα πάνκεικς (τηγανίτες) της νηστείας, με μήλα και σιρόπι