Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον παραμένει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη δημόσια σύγκρουση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο, Τζεί Ντι Βανς.
Μιλώντας στο CNN, o Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, φάνηκε εμμέσως πλην σαφώς να συντάσσεται με την άποψη μεγάλου μέρους του αμερικανικού πολιτικού κόσμου, ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει ή να αλλάξει πλήρως άποψη ή να αντικατασταθεί, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε, να διαπραγματευτεί στο τέλος με τους Ρώσους και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Ο Γουόλτς, ο οποίος ήταν παρών κατά τον έντονο διαπληκτισμό στον Λευκό Οίκο, σημείωσε με νόημα ότι «αυτό που νομίζω ότι μας εξέπληξε όλους στο Οβάλ Γραφείο ήταν ότι δεν ήταν σαφές ότι ο Ζελένσκι θα πήγαινε σε διαπραγματεύσεις, ότι θα μπορούσε ποτέ να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν», προσθέτοντας ότι «αυτό που ξεκαθαρίσαμε ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, τουλάχιστον προς το παρόν. Όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να δεσμευτεί πραγματικά για την ειρήνη, είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή».
«Αν γίνει σαφές ότι προσωπικά ή πολιτικά κίνητρα του προέδρου Ζελένσκι διαφέρουν από τον τερματισμό των μαχών στη χώρα του, τότε νομίζω ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γουόλτς ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί «ενέδρας» που στήθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου στο επεισόδιο της Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο και επανέλαβε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα απαιτήσει «εδαφικές παραχωρήσεις» από την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι σε πολύ πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε μετά τον καυγά για τον Ζελένσκι: «Κάτι πρέπει να αλλάξει. Είτε πρέπει να συνέλθει και να επιστρέψει στο τραπέζι δείχνοντας ευγνωμοσύνη, είτε κάποιος άλλος πρέπει να ηγηθεί της χώρας για να το κάνει αυτό». Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκαν κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, αλλά και ο «σύμβουλος» του προέδρου Τραμπ, επιχειρηματίας Έλον Μασκ.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, μετά των τέλος της συνόδου των «προθύμων» στο Λονδίνο, δήλωσε μεν έτοιμος ανά πάσα στιγμή να υπογράψει με τις ΗΠΑ τη διαβόητη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι και πολύ εύκολο να τον… ξεφορτωθούν: «Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ. Δεν πρόκειται απλώς για τη διεξαγωγή εκλογών, θα έπρεπε επίσης να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφιος και αυτό θα ήταν λίγο πιο περίπλοκο», είπε, αν και υπενθύμισε ότι «αν υπάρχει το ΝΑΤΟ και το τέλος του πολέμου, αυτό θα σημαίνει ότι ολοκλήρωσα την αποστολή μου» και ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.
Διαβάστε επίσης
Συρία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τα πυρά ενόπλου εναντίον προσκυνητών – 13 τραυματίες
Τσεχία: Ξεκινούν συζητήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών
Ζελένσκι: «Η Ουκρανία αισθάνεται ότι έχει ισχυρή υποστήριξη στην Ευρώπη»