Η Ευρώπη βιώνει μια «μοναδική στιγμή» για την «ασφάλειά» της, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανοίγοντας τη σύνοδο ηγετών χωρών συμμάχων της Ουκρανίας που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 (ώρα Ελλάδος) στη Λονδίνο, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Περίπου 15 ηγέτες χωρών- σύμμαχοι της Ουκρανίας συμμετείχαν σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια κρίσιμης σημασίας σύνοδο όπου συζήτησαν τις νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης μπροστά στον φόβο απεμπλοκής της Ουάσινγκτον, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ουκρανό ομόλογό του.
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα γιατί αυτή είναι μια μοναδική στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης και πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Στάρμερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση που κάθε γενιά συναντά μια φορά.
Η εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ουκρανία είναι «είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε χώρας εδώ και πολλών άλλων επίσης», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Στάρμερ προέτρεψε τους ευρωπαίους ηγέτες να εντείνουν τις αμυντικές τους προσπάθειες όχι μόνο για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο.
«Είμαστε μαζί σας, (και θα είμαστε) για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε ο Στάρμερ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να εκτιμά ότι αυτή η σύνοδος αποτελεί «μια στιγμή για να ενωθούμε».
Λάιεν: Πρέπει να επανεξοπλιστούμε
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της δίωρης συζήτησης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως είχαν μια «καλή και ειλικρινή συνάντηση. Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας και η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί».
Οι τρεις όροι για βιώσιμη ειρήνη
Νωρίτερα, ο Στάρμερ αποκάλυψε τους 3 όρους που πρέπει να πληρούνται, κατά την άποψή του, προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία. Μιλώντας στο BBC εκτίμησε ότι απαιτείται αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» και η «αμερικανική κάλυψη».
Υπενθυμίζεται ότι ο Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα, στην ίδια συνέντευξη, ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο Στάρμερ επέμεινε στη συνέντευξή του στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί «ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει την ευκαιρία». «Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» είπε.
«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτίμησε μιλώντας στο BBC.
Η προσέγγιση στις ΗΠΑ
Οι 19 συνολικά συμμετέχοντες της συνόδου περιλαμβάνουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα.
Παρών είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Η σύνοδος έχει στόχο να συζητήσει πώς οι σύμμαχοι του Κιέβου «μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης για μια κυρίαρχη Ουκρανία», τόνισε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.
Η συνάντηση έρχεται σε μια στιγμή που Ουκρανία και Ευρώπη παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία τις κινήσεις του Τραμπ και τα βήματα προσέγγισής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωθώντας την Ευρώπη να αναζητήσει νέες εγγυήσεις ασφάλειας.
Προσπαθώντας να αναγεννήσουν την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ είπε ότι οι έκτακτες συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και τον Μακρόν το Σαββατοκύριακο εδραίωσαν την ιδέα ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων» στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας συνόδου για την Ουκρανία.
Αλλά κρίσιμο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας από τον Τραμπ είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε ρόλο διατήρησης της ειρήνης – κάτι που ο Στάρμερ αναγνώρισε ότι ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι πιο προχωρημένοι σε αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ εργαζόμαστε για αυτό το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι έκανε κάτι κακό την Παρασκευή στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι πρέπει πιθανώς να φτάσουμε σε έναν συνασπισμό πρόθυμων τώρα και να προχωρήσουμε».
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: «Φρένο» από τον Κένεντι στα εμβόλια γρίπης της επόμενης σεζόν
Άδωνις Γεωργιάδης: «Μην αμελήσετε το μήνυμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»