Ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς δήλωσε τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών, ότι η Χριστιανική Ένωση επιθυμεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και θα έχει ήδη σήμερα τις πρώτες συνομιλίες με την ηγετική του ομάδα. Εντός των προσεχών ημερών, ο κ. Μερτς θα συναντηθεί και με τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Στόχος είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει και πάλι σύντομα δράση. Η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή για δράση», δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι θέλει να γίνει «καγκελάριος όλων των Γερμανών», ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Χαρακτήρισε ωστόσο «ανησυχητική» την κατάσταση στα ανατολικά κρατίδια, όπου, όπως είπε, το CDU δεν έχει κερδίσει ούτε μία εκλογική περιφέρεια. «Βλέπω με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στην ανατολή, ενόψει και των επόμενων κρατιδιακών εκλογών το 2026 στο Βερολίνο, όπου χθες πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Αριστερά. Για το μεταναστευτικό, το οποίο εξελίχθηκε σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι θέλει να συνεχιστεί η απόρριψη μεταναστών στα σύνορα: «Κανείς μας δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα. Αλλά πρέπει να εφαρμοστούν προσωρινά απορρίψεις. Είναι νομικά εφικτό», δήλωσε.
Ενόψει των διαπραγματεύσεων με το SPD, o Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε χθες. Διαβεβαίωσε ωστόσο: «Δεν έχω κανένα συμφέρον να καταστρέψω το SPD» και επανέλαβε την ανάγκη για γρήγορες διαπραγματεύσεις, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη για δράση έως το Πάσχα. Τόνισε παράλληλα ότι θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς προκειμένου να συζητηθεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας και να κατοχυρωθεί ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία μακροπρόθεσμα δεσμευτική απόφαση για την Γερμανία χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί την Χριστιανική Ένωση.
Ο Μερτς υπογράμμισε ότι το αυξανόμενο ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος AfD αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τα πολιτικά κόμματα του κέντρου στη Γερμανία, ενώ αναφέρθηκε και στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του, όπως η ανάγκη για οργάνωση της ευρωπαϊκής άμυνας και η κρίσιμη κατάσταση της μετανάστευσης, που -όπως είπε- επηρεάζει την αγορά εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την πιθανή επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Μερτς υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Νετανιάχου να επισκεφθεί τη χώρα παρά το ενεργό ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, ο Μερτς δήλωσε ότι η μείωση του ενδιαφέροντος για συνεργασία από πλευράς ΗΠΑ είναι ανησυχητική και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ισχυρών διατλαντικών σχέσεων για το καλό και των δύο πλευρών.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά και ότι η προσωπική σχέση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Μαρκ Ρούτε και του Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ελπίδα για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι είναι «12 παρά 5» για την Ευρώπη και για αυτό, όπως είπε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Ήδη χθες το βράδυ μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σκοπεύει να συντονιστεί μαζί του για την αντιμετώπιση της νέας στάσης των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ευρώπη θα μειωθεί, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα διατηρηθεί η καλή διατλαντική σχέση. Αυτό όμως απαιτεί συμφωνία εντός Ευρώπης», τόνισε ο αρχηγός του CDU.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει δεχθεί ήδη συγχαρητήρια από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρίντριχ Μερτς απάντησε αρνητικά.
Έτοιμο για διαπραγματεύσεις το SPD, αλλά την απόφαση θα λάβουν τα μέλη
Έτοιμο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν υπάρχει «αυτοματισμός», αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν τα μέλη. Να «τελειώσει σωστά» την θητεία του θέλει ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Μετά την εκλογική ήττα του SPD, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θέλει να τελειώσει σωστά το έργο του ως επικεφαλής της κυβέρνησης «μέχρι την τελευταία μέρα» και πρόσθεσε ότι ήταν για αυτόν μεγάλη τιμή να είναι ο ένατος καγκελάριος της ομοσπονδιακής Γερμανίας και ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης στο αξίωμα. Ο κ. Σολτς έκανε και πάλι λόγο για «πικρό αποτέλεσμα», για το οποίο, όπως είπε, φέρει και ο ίδιος ευθύνη και τόνισε ότι το SPD είναι απολύτως απαραίτητο για την Γερμανία, ως μαχητής για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη και για την καλή συνύπαρξη. Φέτος ο κ.Σολτς θα συμπληρώσει 50 χρόνια ως μέλος του SPD. «Αυτό είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για μένα», σημείωσε και επαναβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην Bundestag ως βουλευτής, αφού κέρδισε την απευθείας εντολή στην εκλογική του περιφέρεια, το Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου. «Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της εκλογικής μου περιφέρειας με εκλέγουν απευθείας στην Bundestag είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο υπερηφάνειας για μένα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σεβαστεί την προτίμησή τους.
Ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Χριστιανική Ένωση για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ο γενικός γραμματέας του SPD Ματίας Μιρς προειδοποίησε για «δύσκολες» συνομιλίες και τόνισε ότι δεν υπάρχουν «αυτοματισμοί» στην διαδικασία. «Δεν υπάρχει αυτοματισμός, αλλά ασφαλώς το δημοκρατικό κέντρο πρέπει σε αυτές τις εποχές να προσπαθήσει να συνεργαστεί», δήλωσε ο κ. Μιρς και πρόσθεσε ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί στις διαπραγματεύσεις ο Φρίντριχ Μερτς. «Τότε θα ξέρουμε εάν μπορεί αυτή η συνεργασία πραγματικά να λειτουργήσει», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι στο τέλος ούτως ή άλλως, την απόφαση θα λάβουν τα μέλη του SPD. «Το εάν το SPD θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο. Αυτό θα αποφασιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Φρίντριχ Μερτς, για να προσεγγίσει τους Σοσιαλδημοκράτες και να αναζητήσει τον διάλογο. Στο τέλος αποφασίζουν τα μέλη», δήλωσε στο ίδιο πνεύμα και ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του SPD, η συμπρόεδρος Σάσκια Έσκεν δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της παρά την ήττα, ενώ ο κ. Κλινγκμπάιλ θα διεκδικήσει παράλληλα και την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Bundestag. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της νεολαίας του SPD Φίλιπ Τούρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δύο αρχηγοί του κόμματος φέρουν την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και, ειδικά για τη απόφαση του κ. Κλινγκμπάιλ να γίνει επικεφαλής των βουλευτών, σημείωσε ότι «αυτή η προσέγγιση δημιουργεί την αναπόφευκτη εντύπωση ότι η πρώτη αντίδραση ενός από τους αρχιτέκτονες της αποτυχίας ήταν να αρπάξει την προεδρία της Κ.Ο.».
Προσδοκίες για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο
Λίγες είναι βέβαια οι πιθανότητες συμμετοχής στο κρίσιμο συμβούλιο του νέου καγκελάριου της Γερμανίας. Η ΕΕ, ωστόσο, δεν κρύβει τις προσδοκίες της για σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης στο Βερολίνο, προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις των «27» με τη συμμετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Ανυπομονώ να εργαστώ από κοινού με τον Φρίντριχ Μερτς, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πιο ευημερούσα και περισσότερο αυτόνομη», ήταν το μήνυμα του Αντόνιο Κόστα προς τον νικητή των χθεσινών εκλογών, ενώ προσέθεσε «αυτές μπορεί να είναι δύσκολες στιγμές. Αλλά γνωρίζω ότι, όπως και στο παρελθόν, η ΕΕ θα τα καταφέρει και θα βγει πιο δυνατή».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, που αύριο αναμένεται να μεταβεί και εκείνη στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Αναμένω στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Ο γερμανικός λαός έκανε την επιλογή του» είπε, για να προσθέσει ότι «τώρα πρέπει να συγκροτήσουν κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι πρέπει πραγματικά να προχωρήσουμε με αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που απαιτούν γερμανική συμμετοχή».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν ισχυρή ηγεσία στο Βερολίνο και πιο αποφασιστική στάση από τον νέο καγκελάριο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και ισχυρότερη στήριξη του Κιέβου στις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ και Ρωσία.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Μερτς θα προχωρήσει όντως τη δέσμευσή του για μεταρρύθμιση του λεγόμενου «φρένου χρέους», που θα επιτρέψει στο Βερολίνο την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Δεν πέρασαν επίσης απαρατήρητες οι δηλώσεις του για την ανάγκη «ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ», καθώς όπως ισχυρίστηκε ο Φρίντριχ Μερτς, η νέα αμερικανική διοίκηση είναι «αρκετά αδιάφορη» για τη μοίρα της Ευρώπης.
Ο Μερτς περιφρονεί το ένταλμα του ΔΠΔ και προσκαλεί τον Νετανιάχου
Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα τον προσκαλέσει στη Γερμανία αγνοώντας το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εις βάρος του Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Νετανιάχου συνεχάρη τον Γερμανό συντηρητικό ηγέτη για την ξεκάθαρη εκλογική νίκη που εξασφάλισε η κεντροδεξιά ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Μερτς είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα τον προσκαλούσε στη Γερμανία «περιφρονώντας τη σκανδαλώδη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό εγκληματία πολέμου».
Ένας εκπρόσωπος του CDU επιβεβαίωσε ότι οι δυο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά μετά τις χθεσινές εκλογές, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μερτς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε ότι «σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου αποτελεί νομική υποχρέωση. Δεν είναι αρμοδιότητα των κρατών να καθορίζουν μονομερών την ορθότητα των νομικών αποφάσεων του Δικαστηρίου».
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνάς του, καθώς και για αξιωματούχους της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα.
Και οι 27 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου, του μοναδικού μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που απαιτεί από τα μέλη να συλλαμβάνουν τους υπόπτους στο έδαφός τους.
Ο Μερτς θέλει ανεξάρτητη Ευρώπη, προβλέπει «τέλος» του ΝΑΤΟ
Ο Φρίντριχ Μερτς πάντως, δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών προτού εκδώσει μια καθοριστική ετυμηγορία για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας την 80ετή συμμαχία της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, δήλωσε ο Μερτς, ο οποίος ετοιμάζεται να μετακομίσει στην καγκελαρία, στο Βερολίνο. Η ήπειρος, προειδοποίησε, πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της και ενδεχομένως να βρει ακόμη και αντικαταστάτη του ΝΑΤΟ – εντός μηνών. Τα σχόλια του Μερτς, τονίζει το POLITICO, σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή: αποκαλύπτουν πόσο βαθιά έχει κλονίσει ο Τραμπ τα πολιτικά θεμέλια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται από τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας από το 1945.
Αν ακολουθήσει τη ρητορική του μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, ο Μερτς θα κατευθύνει την Ευρώπη προς μια ριζικά νέα κατεύθυνση σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής. «Η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, ώστε, βήμα προς βήμα, να μπορέσουμε πραγματικά να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ηγέτης του CDU. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή. Αλλά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί, τουλάχιστον αυτό το τμήμα των Αμερικανών, αυτή η κυβέρνηση, αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό για την τύχη της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Μερτς, πιστός ατλαντιστής που έχει περάσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως δικηγόρος δουλεύοντας με και για αμερικανικές εταιρείες, δεν σταμάτησε εκεί. Αργότερα φέτος, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – αλλά εκτίμησε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να επινοήσει μια νέα αμυντική δομή για να το αντικαταστήσει. «Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς οδεύουμε προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε. «Αν θα εξακολουθούμε να μιλάμε για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική δομή πολύ πιο γρήγορα».
Τέτοιες δηλώσεις από τον νέο ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι έχει κάνει οποιοσδήποτε αρχηγός κυβέρνησης ως απάντηση στη 10ήμερη επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά της Ευρώπης και της Ουκρανίας. Την Παρασκευή, ο Μερτς είπε ότι ήρθε η ώρα να διερευνηθεί η πυρηνική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας (και άλλων) για να αντικατασταθεί η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα που εγγυάται την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τη ρωσική επίθεση.
Η Ευρώπη επίσης υποφέρει από την αποδυνάμωση του Μακρόν στη Γαλλία, ο οποίος παλεύει να διατηρήσει οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης μετά την αποτυχία του προεκλογικού του σχεδίου πέρυσι. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον πρώτο μήνα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο για να καταστρέψει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής που χρονολογούνται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε μια σειρά εξαιρετικά επικριτικών παρεμβάσεων, ο Τραμπ και η ομάδα του χαρακτήρισαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», άνοιξαν μονομερώς άνευ όρων «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έδωσαν στην περιοχή την προειδοποίηση ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να μην παραμείνουν στην Ευρώπη για πολύ ακόμη. Ο Μερτς έφτασε μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει την πρόσφατη τακτική της κυβέρνησης Τραμπ με εκείνη της Ρωσίας. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, Έλον Μασκ, επειδή υποστήριξε το ακροδεξιό κόμμα AfD στις γερμανικές εκλογές.
«Δεν έχω απολύτως καμία αυταπάτη για το τι συμβαίνει από την Αμερική», δήλωσε ο Μερτς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης. «Απλά κοιτάξτε τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία του κ. Έλον Μασκ – αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός. Οι παρεμβάσεις από την Ουάσινγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και δραστικές και τελικά εξωφρενικές από τις παρεμβάσεις που έχουμε δει από τη Μόσχα. Βρισκόμαστε υπό τόσο μαζική πίεση από δύο πλευρές που η απόλυτη προτεραιότητά μου τώρα είναι πραγματικά να δημιουργήσουμε ενότητα στην Ευρώπη».
Ο Μερτς δήλωσε ότι έχει κάποια… υπολείμματα ελπίδας ότι το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν θα αποκλείσουν εντελώς την Ουκρανία από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν και δεν ακούστηκε αισιόδοξος. «Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με αυτόν τον πόλεμο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η εντύπωσή μου τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η Ρωσία και η Αμερική έρχονται κοντά εδώ, πάνω από τα κεφάλια της Ουκρανίας και επομένως και πάνω από τα κεφάλια της Ευρώπης», είπε.
Το πρώτο του καθήκον θα είναι να συγκροτήσει έναν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό, γρήγορα. «Όλοι κοιτάζουν τώρα τη Γερμανία. Πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι Γερμανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από αυτό το περίπλοκο εκλογικό αποτέλεσμα; Και αυτή είναι πραγματικά η πρώτη μου προτεραιότητα εδώ». Νωρίτερα, ο Τραμπ φάνηκε να κάνει κάτι σαν άνοιγμα στον Μερτς, με έναν χαρακτηριστικά περίεργο τρόπο. Ο πρόεδρος συνεχάρη τους νικητές των εκλογών, χωρίς να κατονομάσει τον Μερτς, και υποστήριξε επίσης ότι η νίκη των συντηρητικών ήταν μέρος της δικής του επιτυχίας, κατά κάποιο τρόπο.
Διαβάστε επίσης:
Aκροδεξιά επέλαση στην ανατολική Γερμανία – «Είμαστε το κόμμα του μέλλοντος», το μήνυμα Βάιντελ