Το ποσοστό αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε ελαφρά, μετά τις πρώτες εβδομάδες προεδρίας του, που περιελάμβαναν μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων, ξαφνικό «πάγωμα» των ομοσπονδιακών δαπανών και νέους δασμούς σε αγαθά από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, εταιρεία που παρακολουθεί τα ποσοστά αποδοχής των αμερικανών προέδρων από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, διαπίστωσε ότι το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μειώθηκε ελαφρά από 47% που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου σε 45% στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτό είναι 15 μονάδες χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο όλων των άλλων εκλεγμένων προέδρων σε αυτό το σημείο, στις πρώτες τους θητείες, από το 1953.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πλειοψηφία των Αμερικανών δεν αρέσει ο τρόπος που χειρίζεται ο Τραμπ τα οικονομικά θέματα, με το 54% να αποδοκιμάζει. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για το εξωτερικό εμπόριο, με το 53% να αποδοκιμάζει. (Η δημοσκόπηση της Gallup βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 1.004 ενήλικες κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου και το περιθώριο λάθους της είναι συν ή πλην 4 ποσοστιαίες μονάδες).
Παρά την ιστορικά χαμηλή υποστήριξή του μεταξύ των Αμερικανών γενικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι στηρίζουν σθεναρά τον Τραμπ. Το ποσοστό αποδοχής της δουλειάς του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών είναι 93%, ενώ η αποδοχή του μεταξύ των Δημοκρατικών είναι 4%. Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, ο Τραμπ έχει 37% αποδοχή.

Όπως αναφέρει το Time, κατά τη διάρκεια μιας μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι κατά την προεδρία του υπάρχει αύξηση στις τιμές. «Ο πληθωρισμός επέστρεψε», είπε ο Τραμπ στον Σον Χάνιτι του Fox News κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, στην οποία ήταν και ο Έλον Μασκ. Ωστόσο, ο Τραμπ κατηγόρησε τις πολιτικές του Μπάιντεν για τις αυξήσεις. «Δεν είχα καμία σχέση με αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι διοίκησαν τη χώρα. Ξόδεψαν χρήματα όπως κανείς δεν ξόδεψε ποτέ», είπε.
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά στην αρχή του έτους, λόγω της αύξησης του κόστους για ασφάλεια αυτοκινήτου, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, υγειονομική περίθαλψη, λογαριασμούς Internet και τηλεφώνου και αεροπορικών εισιτηρίων. Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3% το 12μηνο μέχρι τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με άνοδο 2,9% με το 12μηνο μέχρι τον Δεκέμβριο. Μόνο οι τιμές των εισαγωγών καυσίμων αυξήθηκαν 3,2% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη αύξηση ενός μήνα από τον Απρίλιο.
Διαβάστε επίσης:
CNN: Οι 48 ώρες της μεταστροφής Τραμπ απέναντι στον Ζελένσκι