Ενόψει των γενικών εκλογών στη Γερμανία την Κυριακή, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, αυξάνοντας την προοπτική αλλαγών της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Το 20% των ψηφοφόρων θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που διενεργήθηκε για το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. Αυτό περιλαμβάνει το 7% που δήλωσε ότι θα αποφασίσει την ημέρα των εκλογών.
Οι παραδοσιακές πηγές ειδήσεων παραμένουν η κύρια πηγή πληροφοριών για τις εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα. Το 63% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι λαμβάνουν τις πληροφορίες τους από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τις διαδικτυακές πύλες ειδήσεων. Οι συζητήσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, με το 42% των ερωτηθέντων να βασίζονται σε προσωπικές συζητήσεις για να διαμορφώσουν την απόφασή τους.
Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με την έρευνα. Συνολικά, το 27% των ψηφοφόρων χρησιμοποιεί πλατφόρμες όπως το Facebook, το X, το Instagram, το TikTok και το YouTube για εκλογικές πληροφορίες.
Ωστόσο, η εξάρτηση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με το 40% των υποστηρικτών της να βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο ισχύει και για τους υποστηρικτές του ακροαριστερού κόμματος που είναι γνωστό ως Αριστερά, με ποσοστό 43%.
Αντίθετα, μόνο το 13% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό της κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενώ το 26% των ψηφοφόρων λέει ότι οι τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας επηρέασαν τις αποφάσεις τους, το 38% είχε ήδη αποφασίσει, σύμφωνα με την έρευνα. Με πολλούς ψηφοφόρους ακόμη αναποφάσιστους, οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τον καθορισμό της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι για Τραμπ: Ζει σε «φούσκα παραπληροφόρησης»
Κρεμλίνο: Πιθανή η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου
Διάστημα: Αυξήθηκε και άλλο η πιθανότητα να συγκρουστεί αστεροειδής με τη Γη το 2032