Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του ζήτησαν την Πέμπτη να συμπεριληφθούν σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να πάρει όλα τα εδάφη της πίσω, ούτε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το χρηματιστήριο της Ρωσίας εκτινάχθηκε στα ύψη και η τιμή του χρέους της Ουκρανίας αυξήθηκε με την προοπτική των πρώτων ειρηνευτικών συνομιλιών από τους πρώτους μήνες ενός πολέμου που σύντομα θα εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του.
Αλλά η μονομερής πρόταση του Τραμπ στον Πούτιν, συνοδευόμενη από προφανείς παραχωρήσεις, μακριά από τις βασικές απαιτήσεις της Ουκρανίας, σήμανε συναγερμό τόσο για το Κίεβο όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που είπαν ότι φοβούνταν ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία χωρίς αυτούς.
«Οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς εμάς θα αποτύχει, γιατί χρειάζεστε την Ευρώπη και την Ουκρανία να εφαρμόσουν επίσης τη συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας.
«Οποιαδήποτε γρήγορη λύση είναι μια βρώμικη συμφωνία».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε: «Τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ή για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη».
Ο Τραμπ, ο οποίος έκανε την πρώτη δημόσια κλήση από τον Λευκό Οίκο στον Πούτιν μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι πιστεύει ότι και οι δύο άνδρες ήθελαν ειρήνη.
Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ είπε επίσης ανοιχτά για πρώτη φορά ότι δεν ήταν ρεαλιστικό για το Κίεβο να περιμένει να επιστρέψει στα σύνορά του το 2014 ή να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας και ότι κανένας στρατός των ΗΠΑ δεν θα ενταχθεί σε καμία δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία που θα μπορούσε να συσταθεί για να εγγυηθεί την κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας και οι πληρεξούσιοί της κατέλαβαν εδάφη στα ανατολικά το 2014, πριν από την πλήρη εισβολή της το 2022, όταν κατέλαβε περισσότερη γη στα ανατολικά και νότια.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μη εφικτή βραχυπρόθεσμα και ότι μια υποθετική ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να αφήσει κάποια κατεχόμενη γη στα χέρια της Ρωσίας.
Ωστόσο, το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του κατέστησαν σαφές ότι ανησυχούν επειδή ο Τραμπ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με προφανείς παραχωρήσεις στη Μόσχα, χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση.
Αντιδράσεις της Ρωσίας
Ο Σιμπίχα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι το Κίεβο παραμένει προσηλωμένο στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως είπε, ήταν ο απλούστερος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος που η Δύση μπορούσε να παράσχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτούνται για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά.
«Όλοι οι σύμμαχοί μας είπαν ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι μη αναστρέψιμη. Αυτή η προοπτική είναι στο σύνταγμά μας. Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον».
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάλλας είπε ότι δεν θα ήταν «καλή τακτική» να υποχωρήσουμε στις ρωσικές απαιτήσεις πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη θα συνέχιζε να υποστηρίζει την Ουκρανία εάν απέρριπτε μια συμφωνία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον πίσω από την πλάτη της, είπε.
«Γιατί τους δίνουμε (στη Ρωσία) όλα όσα θέλουν ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;» είπε η Κάλλας. «Είναι κατευνασμός. Δεν λειτούργησε ποτέ».
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι «εντυπωσιασμένο» από τη θέση του Τραμπ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.
«Υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνομιλία, να διεξαχθεί διάλογος προς αναζήτηση λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την άποψη ότι όλα έπρεπε να γίνουν για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Η σημερινή κυβέρνηση, από όσο καταλαβαίνουμε, εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει ειρήνη».
Ερωτηθείς για τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις να εκπροσωπηθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ είπε: «Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ευρώπης, δεν υπάρχει ακόμη συναντίληψη για τη μορφή μιας πιθανής διαπραγματευτικής διαδικασίας, επομένως είναι πρόωρο να μιλήσουμε γι’ αυτό».
Διαβάστε επίσης: