Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου στο Telegram, «ο Πούτιν ευχήθηκε επιτυχία στον Αχμέντ αλ Σαρά στην επίτευξη των καθηκόντων που αντιμετωπίζει η νέα ηγεσία της χώρας». Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε επίσης την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει τη Συρία στην ανοικοδόμησή της και με ανθρωπιστική βοήθεια.
Μιλώντας την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Χασάν αλ-Σαϊμπάνι είπε ότι η Δαμασκός έχει λάβει «θετικά» σημάδια από τη Μόσχα, ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχει μια ανοιχτή πληγή για τον συριακό λαό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα της σχέσης τους».
«Οποιοδήποτε είδος σεβασμού στην ελευθερία και την κυριαρχία μας θα αντιμετωπιστεί με αμοιβαίο σεβασμό και κάθε είδους παρέμβαση θα απορριφθεί», είπε ο Σαϊμπάνι.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή όταν ο Άσαντ καθαιρέθηκε μετά από επίθεση ανταρτών στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Άσαντ και η οικογένειά του πέταξαν στη Μόσχα καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και τους χορηγήθηκε άσυλο εκεί.
Η πολιτική αλλαγή στη Συρία ώθησε το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο των δυνάμεων στη χώρα, η οποία φιλοξενεί τη μοναδική ναυτική βάση του στη Μεσόγειο.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επισκέφθηκε τη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ. Συναντήθηκε με τον Σαρά καθώς και με τον Σαϊμπάνι για αυτό που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε ως «ουσιαστικές συζητήσεις» για τις διμερείς σχέσεις.
Ο Σαρά έχει εκφράσει την προθυμία του να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την άμεση στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας στον Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Όπως είπε ο ίδιος στο Al-Arabiya στα τέλη Δεκεμβρίου, δεν επιθυμεί την έξοδο της Ρωσίας από τη Συρία «με τρόπο που υπονομεύει τη σχέση της με τη χώρα μας.» Αναφέρθηκε στη διαχείριση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μόσχα στη Συρία.
«Όλα τα όπλα της Συρίας είναι ρωσικής προέλευσης και πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής διαχειρίζονται Ρώσοι ειδικοί… Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που κάποιοι επιθυμούν», είπε.
Η Ρωσία παρενέβη στρατιωτικά για λογαριασμό του Άσαντ το 2015 και πραγματοποίησε επιδρομές για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του κατά τη διάρκεια της ώθησης των ανταρτών προς τη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου έτους.
Την ίδια στιγμή, οι νέες αρχές της Συρίας έχουν κινηθεί για να περιορίσουν την παρουσία της Ρωσίας. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η μίσθωση του λιμανιού Tartous στη Ρωσία τερματίστηκε.
«Πιστεύουμε ότι ακόμα κι αν η κατάσταση στη Συρία εξεταστεί με το πρίσμα της παραμορφωμένης λογικής της Δύσης, μετά τις θεμελιώδεις αλλαγές και την απομάκρυνση του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ εκεί, η συνεχιζόμενη πίεση κυρώσεων στη Δαμασκό έχει χάσει κάθε νόημα», είπε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρούν κυρώσεις στη Συρία που χρονολογούνται από την εποχή του Άσαντ. Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει ότι εργάζονται για την άρση ορισμένων κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός σε σχολείο της Γερμανίας: Έφηβος απείλησε με όπλο μαθήτρια – Αναζητείται ο ύποπτος
Πάπας Φραγκίσκος: Διέκοψε ξανά την ομιλία του – «Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαι καλά»