Η εντολή του προέδρου Τραμπ για να αποχαρακτηριστούν διάφορα μυστικά αρχεία του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών, άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου», φέρνοντας νέα δεδομένα στην επιφάνεια. Αφορμή, μερικές εκατοντάδες αρχεία που ήταν κυριολεκτικά «καταχωνιασμένα» στις αποθήκες των μυστικών υπηρεσιών.
Το FBI δήλωσε την Τρίτη ότι τα εκατοντάδες πρόσφατα καταγεγραμμένα και ψηφιοποιημένα αρχεία που αποκαλύφθηκαν δεν είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με τον φάκελο της υπόθεσης της δολοφονίας Κένεντι. Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα έχουν μεταφερθεί στα Εθνικά Αρχεία προκειμένου να ενταχθούν στη συνεχιζόμενη «διαδικασία αποχαρακτηρισμού».
Το 1964, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, η έρευνα της «Επιτροπής Γουόρεν» είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος Χάρβι Λι Όσβαλντ έδρασε μόνος του και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία συνωμοσίας.
Δύο σφαίρες – δύο εκτελεστές;
Τώρα, όμως, η εκπρόσωπος της Φλόριντα, Άννα Πολίνα Λούνα, που τέθηκε επικεφαλής της νέας Ομάδας Εργασίας για τον Αποχαρακτηρισμό των Ομοσπονδιακών Μυστικών, δήλωσε ότι πιστεύει ότι στη δολοφονία εμπλέκονται «δύο εκτελεστές».
Αυτή η δήλωση ευθυγραμμίζεται με τις θεωρίες συνωμοσίας που πάντα υποστήριζαν ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένας εκτελεστές, ότι το «βαθύ κράτος» και η CIA βρίσκονταν πίσω από αυτό το σχέδιο δολοφονίας, και ότι η ιταλοαμερικανική μαφία ήταν τελικά υπεύθυνη για τη δολοφονία, παίρνοντας το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα.
Τα κρυφά χαρτιά της CIA
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο την προηγούμενη Τρίτη, η κ. Λούνα δήλωσε: «Με βάση αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής, μπορώ να πω ότι η αρχική ακρόαση που πραγματοποιήθηκε εδώ στο Κογκρέσο ήταν στην πραγματικότητα λανθασμένη όσον αφορά τη θεωρία της μίας σφαίρας. Πιστεύω ότι υπήρχαν δύο εκτελεστές».
Η κυρία Λούνα, αναφέρθηκε επίσης στη θεωρία ότι η CIA μπορεί να «γνώριζε» τον Όσβαλντ περισσότερο από ό,τι είχε αποκαλύψει προηγουμένως και ενδεχομένως να τον χειραγωγούσε.
«Θέλουμε απλώς την αλήθεια – πόσα γνώριζε εκ των προτέρων η CIA; Αλλά να θυμάστε επίσης – όταν έχεις μόνο ορισμένες πληροφορίες που μοιράζεσαι με τον αμερικανικό λαό, τότε είναι που συμβαίνουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Και κατά τη γνώμη μου οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να είναι επιζήμιες».
Θυμίζουμε ότι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αρχείων της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι – περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αρχεία – έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί, οι ερευνητές εκτιμούν ότι 3.000 αρχεία δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, είτε στο σύνολό τους είτε εν μέρει.
Έτσι, η υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι, μισό αιώνα μετά, συνεχίζει να πληγώνει τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας κάθε τόσο τα σκοτεινά κομμάτια της.
Διαβάστε επίσης:
Σερβία: Οι κινητοποιήσεις για τη διαφθορά έφεραν συλλήψεις – 15 άτομα, ανάμεσά τους και δήμαρχος