Ειδησεογραφικό πρακτορείο διέρρευσε το φερόμενο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σε 100 ημέρες, το οποίο το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαψεύδει ως αναληθές.
Την Κυριακή, το Strana, ένα ουκρανικό μέσο, δημοσίευσε λεπτομέρειες για το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου σε λίγους μήνες, γράφοντας ότι είχε συζητηθεί σε «πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους» στην Ουκρανία.
Γιατί έχει σημασία
Η διαρροή του σχεδίου 100 ημερών του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να απορρίψουν τμήματα της προτεινόμενης συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι απέρριψε προηγουμένως τις συζητήσεις του Τραμπ για το πώς να επιτευχθεί ειρήνη, λέγοντας ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα υπονόμευε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Το σχέδιο 100 ημερών του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στην πρώτη γραμμή μέχρι το Πάσχα, που πέφτει στις 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Κατά την κήρυξη της εκεχειρίας, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν επίσης από το Κουρσκ και μια Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης θα ξεκινήσει τις εργασίες της για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, με τη μεσολάβηση άλλων παγκόσμιων δυνάμεων. Μια δήλωση σχετικά με τις συμφωνημένες παραμέτρους για τον τερματισμό του πολέμου θα δημοσιευθεί έως τις 9 Μαΐου, μετά την οποία θα ζητηθεί από το Κίεβο να μην παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο ή να μην κινητοποιηθεί.
Οι προτεινόμενες παράμετροι της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από το να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και τη δήλωση ουδετερότητας, το Κίεβο να γίνει μέρος της ΕΕ έως το 2030 και η ΕΕ να διευκολύνει τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση. Η Ουκρανία θα διατηρήσει επίσης το μέγεθος του στρατού της και θα συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Θα αρνηθεί επίσης τις στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειες να επιστρέψει τα κατεχόμενα εδάφη και θα «αναγνώριζε επίσημα την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω τους».
Σημειώθηκε επίσης η ιδέα της άρσης κάποιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως εντός τριών ετών, ανάλογα με τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικών πηγών ενέργειας στην ΕΕ φέρεται να αίρονται, με ειδικούς δασμούς να επιβάλλονται και η χρηματοδότηση να πηγαίνει για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.
Οι φερόμενες προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης να επιτραπεί στα κόμματα που υποστηρίζουν την ειρήνη με τη Ρωσία να συμμετάσχουν στις εκλογές του Κιέβου και τη διεξαγωγή χωριστών διαβουλεύσεων σχετικά με τη διατήρηση ενός ευρωπαϊκού τμήματος ειρηνευτικών δυνάμεων μετά την ολοκλήρωση του πολέμου.
Το γραφείο του Ζελένσκι έχει αρνηθεί ότι το ειρηνευτικό σχέδιο ισχύει. Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι το ειρηνευτικό σχέδιο 100 ημερών που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης δεν «υπήρχε στην πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι τέτοιες αναφορές συχνά συγκαλύπτουν ισχυρισμούς που διαδίδονται από Ρώσους.
Η Spravdi, μια ουκρανική οργάνωση που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, έγραψε το 2021 ότι το Strana είχε «αναφερθεί επανειλημμένα στην παρακολούθηση δημόσιων οργανισμών και διεθνών εταίρων ως φορέας που επικοινωνεί τη ρωσική προπαγάνδα».
Ο δημοσιογράφος Τιμ Γουάιτ έγραψε στο X την Κυριακή: «Θα τελειώσει ο πόλεμος στις 9 Μαΐου; Αυτό λέει ένα υποτιθέμενο έγγραφο, που περιγράφει το σχέδιο 100 ημερών του Τραμπ. Έχει αναφερθεί ότι η #Ουκρανία διαβίβασε τις λεπτομέρειες μέσω αξιωματούχων της ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πραγματικό και ακόμα κι αν είναι, απέχει πολύ από το να επιτευχθεί. #Skraine.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι είπε στα ΜΜΕ το Σάββατο: «Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι εναντίον της Ουκρανίας, της Ευρώπης, εναντίον όλου του κόσμου, αλλά πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος διεξάγεται στη γη μας. Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ουκρανία από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγματεύσεων. Είτε αυτή η πλατφόρμα διαπραγματεύσεων δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα».
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα πολύ να υπάρχει και η ευρωπαϊκή φωνή. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Επειδή δεν έχουμε ακόμη κοινό σχέδιο».
Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Ο Τραμπ και ο Πούτιν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν στο τηλέφωνο και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να κανονίσει μια συνάντηση με την Ουάσιγκτον.
Διαβάστε επίσης:
Χαμάς: «Ανοιχτή δήλωση πρόθεσης για κατοχή» της Γάζας η πρόταση Τραμπ