Η άνοδος της στάθμης των υδάτων συνεχιζόταν σήμερα το πρωί στη βορειοανατολική Αυστραλία, η οποία επλήγη το σαββατοκύριακο από πλημμύρες που οδήγησαν στην απομάκρυνση πάνω από 2.000 κατοίκων από τα σπίτια τους, στην κατάρρευση γέφυρας και σε διακοπές ρεύματος σε περίπου δέκα χιλιάδες νοικοκυριά.
«Θα έχουμε βροχές και γενικευμένες καταιγίδες σε μεγάλο μέρος του βορείου τμήματος της Κουίνσλαντ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της πολιτείας αυτής, ο Ντέιβιντ Κρισαφούλι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την προοπτική νέων βροχών και την πιθανότητα νέων πλημμυρών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έκαναν 11 «επιχειρήσεις διάσωσης» στη διάρκεια της νύχτας και αρκετές περιοχές της Τάουνσβιλ, δημοφιλούς παραθαλάσσιου τουριστικού προορισμού, που βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, χαρακτηρίστηκαν «μαύρη ζώνη».
«Φύγετε γρήγορα από τα σπίτια σας»
Οι αρχές ζήτησαν από 2.100 κατοίκους της κοινότητας να εγκαταλείψουν την περιοχή στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά περίπου ένα 10% μεταξύ αυτών αρνήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε σε έως και ένα μέτρο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε ορισμένα μέρη της Κουίνσλαντ.
Τα νερά παρέσυραν τμήμα γέφυρας από μπετόν, αποκόπτωντας τον βασικό παραλιακό δρόμο της πολιτείας, τον αυτοκινητόδρομο Μπρους Χάιγουεϊ.
Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες, Κυριακή, όταν η σωσίβια λέμβος στην οποία επέβαινε ανατράπηκε στην αγροτική πόλη Ίνγκχαμ, η οποία επλήγη από τις πλημμύρες, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τάουνσβιλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σχεδόν 11.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κουίνσλαντ, ανακοίνωσε παράλληλα το δίκτυο παροχής Ergon Energy.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Μετά τον Καναδά και το Μεξικό, στο στόχαστρο και η ΕΕ – «Μας εκμεταλλεύονται»
Σικελία: Βροχή ενός μήνα σε τέσσερις ώρες, «ποτάμια» λάσπης, πλημμύρες και εγκλωβισμένοι (videos)