Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υπογράφει διατάγματα και να ανακοινώνει νέους ρόλους σε συνεργάτες του προκειμένου να κάνει την «Αμερική Ξανά Μεγάλη», όπως ήταν το σύνθημά του καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ήδη διανύει την 3η του ημέρα ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και έχει φροντίσει να ταρακουνήσει την παγκόσμια κοινότητα με τις απειλές του σε Μεξικό, Παναμά, Καναδά, Κίνα, Γροιλανδία, Ρωσία, Υεμένη και ΕΕ.
Χθες Τετάρτη ονόμασε νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Άντριου Πάζντερ, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας φαστ-φουντ Hardee’s και Carl’s Jr.
«Ο Άντι είναι επιτυχημένος δικηγόρος, επιχειρηματίας, σχολιαστής για οικονομικά θέματα και συγγραφέας», ανέφερε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social.
«Το 2000, ονομάστηκε διευθυντής της CKE Restaurants Inc, μητρικής εταιρείας των διεθνών αλυσίδων εστιατορίων Carl’s Jr και Hardee’s. Κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων της θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ο Άντι έβγαλε την επιχείρηση από μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, επιτρέποντάς της να επιβιώσει», πρόσθεσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό πως δεν βλέπει ακριβώς με καλό μάτι την ΕΕ και ήδη, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ανήγγειλε νέο εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή απέναντί μας. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζει τίποτα σπουδαίο» από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικάνος προχθές, προσθέτοντας πως τα κράτη μέλη της μπορούν επομένως να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών» από την κυβέρνησή του.
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τους 27 με «μικρή Κίνα», που «εκμεταλλεύεται» τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το 2017, στις αρχές της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Άντριου Πάζντερ είχε ονομαστεί υπουργός Εργασίας. Αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί προτού καν αναλάβει, εξαιτίας διαφόρων υποθέσεων.
Παραδέχτηκε ιδίως πως απασχολούσε για χρόνια πληρώνοντας μαύρα οικιακή βοηθό, μετανάστρια χωρίς χαρτιά. Ακόμη, η πρώην σύζυγός του τον είχε κατηγορήσει για ενδοοικογενειακή βία, προτού πάντως αποσύρει την καταγγελία αυτή.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως δικηγόρου στο Μιζούρι, ο Άντριου Πάζντερ υπήρξε ηγετική μορφή του κινήματος εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση.
Ο διορισμός του υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας.
Ξανά οι Χούθι της Υεμένης «ξένη τρομοκρατική οργάνωση»
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστή επίσης με την ονομασία Χούθι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών της, εγγράφεται εκ νέου στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο χθες Τετάρτη.
Ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει το κίνημα αυτό, που υποστηρίζεται από το Ιράν, από τον κατάλογο λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021· κατόπιν, πριν από έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου χαρακτήρισε ξανά τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση, πάντως κατατάσσοντάς τη σε κατηγορία που επέσυρε λιγότερο σκληρές κυρώσεις, κάτι που η Ουάσιγκτον δικαιολόγησε την εποχή επικαλούμενη την ανάγκη να συνεχιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στην εμπόλεμη Υεμένη.
«Οι δραστηριότητες των Χούθι απειλούν την ασφάλεια αμερικανών πολιτών και αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια των πιο στενών εταίρων μας στην περιοχή, και τη σταθερότητα του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «αδύναμη» την πολιτική που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του κ. Τραμπ.
Η Ουάσιγκτον, κατά την ανακοίνωση, θα συνεργαστεί με συμμάχους της στην περιοχή για να «εξαλείψει τις δυνατότητες της Ανσάρ Αλλάχ», να σταματήσει τις «επιχειρήσεις» της, να της «στερήσει τους πόρους της» και έτσι να «τερματίσει τις επιθέσεις της».
Επιπλέον 1.500 στρατιωτικοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «1.500 επιπλέον στρατιωτικούς στα σύνορα» με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το ζήτημα της μετανάστευσης σε άρμα μάχης του στην προεκλογική εκστρατεία του και, μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, πέρασε από τα λόγια σε πράξεις.
Ο Ρεπουμπλικάνος τις πρώτες ώρες αφού ανέλαβε την εξουσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Η αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών στα σύνορα, που αναγγέλθηκε χθες, θα ανεβάσει τον αριθμό τους σε περίπου 4.000.
«Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να σταλούν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», είπε η Κάρολαϊν Λίβιτ κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών της στον Τύπο.
«Οι ενισχύσεις αυτές θα κινητοποιηθούν για να εγκαταστήσουν φυσικά εμπόδια και άλλες αποστολές στα σύνορα. Οι πρώτες επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες 24 ως 48 ώρες», δήλωσε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Προβλέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ιδίως εναέρια, πρόσθεσε.
Ο αμερικανικός στρατός θα κινητοποιηθεί επίσης για την απέλαση μεταναστών αεροπορικώς, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Σαλέσις.
«Το υπουργείο θα διαθέσει στρατιωτικά μέσα αεροπορικών μεταφορών για να βοηθήσει στις πτήσεις απέλασης που γίνονται από το DHS (σ.σ. υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας)» για την απομάκρυνση «5.000 και πλέον» μεταναστών χωρίς χαρτιά «από τους τομείς του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και του Ελ Πάσο στο Τέξας», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εξάλλου τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που αναιρεί το δικαίωμα του εδάφους (σ.σ. αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας των ΗΠΑ οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα), παρότι είναι κατοχυρωμένο με τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Το συγκεκριμένο διάταγμα είναι δεδομένο πως θα αμφισβητηθεί στα δικαστήρια.
Ελαφρύνσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και στέγαση για τα αμερικανικά νοικοκυριά
Προεδρικό Διάταγμα για την «επείγουσα ανακούφιση των αμερικανικών οικογενειών» σε ό,τι αφορά τις τιμές των αγαθών και την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καταλογίζει στην κυβέρνηση Μπάιντεν «πολύπλοκα ρυθμιστικά βάρη και ριζοσπαστικές πολιτικές που αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση της αμερικανικής παραγωγής».
Για τον σκοπό αυτό, ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες «να αφαιρέσουν τους περιορισμούς του Μπάιντεν» και να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά και τις υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.
Στα μέτρα που προτείνεται να αναληφθούν περιλαμβάνονται:
- Δραστική μείωση στο κόστος στέγασης και να επέκταση της προσφοράς κατοικιών
- Εξάλειψη των περιττών διοικητικών δαπανών που ανεβάζουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης,
- Εξάλειψη των «αντιπαραγωγικών απαιτήσεω»ν που αυξάνουν το κόστος των οικιακών συσκευών
- Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους Αμερικανούς εργαζόμενους
- Εξάλειψη των επιβλαβών και καταναγκαστικών πολιτικών για το κλίμα που ανεβάζουν το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων
Εξηγεί ότι οι αμερικανικές οικογένειες είναι καταβεβλημένες «από το κόστος των καυσίμων, των τροφίμων, της στέγασης, των αυτοκινήτων, της ιατρικής περίθαλψης, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της ασφάλισης» και υποστηρίζει ότι ενώ η πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ είχε μειώσει πολλά από τα κόστη που βάραιναν το μέσο νοικοκυριό, ο Μπάιντεν «φόρτωσε» ακόμη περισσότερα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, το συνολικό ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 36%, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 41%, το κόστος ενέργειας στα σπίτια αυξήθηκε κατά 30%, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 29% και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 34%».
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν – Σολτς σε Τραμπ: «Η Ευρώπη δεν θα πτοηθεί, ούτε θα κρυφτεί»