Με την αγορά έως και 40 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θωρακίζει τον εναέριο χώρο της. Με αφορμή την υπογραφή της επιστολής αποδοχής των υπερσύγχρονων μαχητικών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, το EΡΤΝews παρουσιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «αόρατου» αεροσκάφους 5ης γενιάς.
«Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.
Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό, τι άλλο αυτό προϋποθέτει.
Σημειώνεται ότι στις το «πράσινο φως» για την απόκτηση των μαχητικών F-35 έδωσε στις 16/7 το ΚΥΣΕΑ. Πρόκειται για αρχικά 20 «αόρατα» μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία θα φορέσουν τα ελληνικά χρώματα το 2028, ενώ δυο χρόνια αργότερα θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.
Το κόστος των αεροσκαφών φτάνει ως τώρα τα 3,47 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, τα μαχητικά, η εκπαίδευση ιπταμένων- μηχανικών στις ΗΠΑ, οι εξομοιωτές που θα στηθούν στην Ανδραβίδα, αρχική τεχνική υποστήριξη.
ΕΛΛΑΔΑ – TheCaller