Η Τοάνα Λούνεϊ- η πέμπτη Αμερικανίδα που έλαβε το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου– αναρρώνει καλά μετά τη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η 53χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα ήταν αναγκασμένη να κάνει αιμοκάθαρση.
«Είναι σαν μια νέα αρχή», δήλωσε στο Associated Press. «Η ενέργεια που είχα από την αρχή, ήταν καταπληκτική. Το να έχεις ένα νεφρό που λειτουργεί- και να το νιώθεις – είναι απίστευτο» πρόσθεσε.
Η επέμβαση της Λούνεϊ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα καθώς οι επιστήμονες ετοιμάζονται να διεξάγουν μελέτες ξενομεταμόσχευσης το επόμενο έτος, δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Μοντγκόμερι του NYU Langone Health, ο οποίος ηγήθηκε της εξαιρετικά πειραματικής διαδικασίας.
Η Λούνεϊ αναρρώνει καλά μετά τη μεταμόσχευση της, η οποία ανακοινώθηκε χθες (17/12). Η γυναίκα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις 11 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αν και επέστρεψε αυτή την εβδομάδα προκειμένου να προσαρμόσει την φάρμακευτική της αγωγή.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι η ασθενής θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της σε τρεις μήνες. Εάν ο νεφρός του χοίρου δεν λειτουργήσει σωστά, η ασθενής θα αναγκαστεί και πάλι να ξεκινήσει τις αιμοκαθάρσεις.
«Το να βλέπεις να αποκαθίσταται η ελπίδα σε εκείνη και την οικογένειά της είναι εξαιρετικό», δήλωσε στο ΑΡ ο Δρ. Τζέιμι Λοκ, ο οποίος εξασφάλισε την άδεια του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου.
Το 1999, η Λούνεϊ δώρισε ένα νεφρό στη μητέρα της. Αργότερα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκάλεσαν υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το υπόλοιπο νεφρό της. Είναι απίστευτα σπάνιο για ζώντες δότες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, αν και σε αυτούς που εμφανίζουν, δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, η Λούνεϊ δεν μπορούσε να βρει συμβατό νεφρό επειδή είχε αναπτύξει ασυνήθιστα αντισώματα τα οποία επιτίθενται στο ανθρώπινο νεφρό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι θα απέρριπτε οποιοδήποτε νεφρό δότη.
Τότε η Λούνεϊ έμαθε για την έρευνα για τα νεφρά χοίρων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και είπε στον Λοκ ότι την ενδιέφερε. Τον Απρίλιο του 2023, ο Λοκ κατέθεσε αίτηση στον FDA ζητώντας ένα επέιγον πείραμα, βάσει κανόνων για άτομα όπως η Λούνεϊ που δεν έχουν άλλες επιλογές.
Ωστόσο, ο FDA δεν συμφώνησε αμέσως και τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μοσχεύματα νεφρού χοίρου στον κόσμο μεταμοσχεύθηκαν σε δύο ασθενείς- των οποίων η υγεία ήταν πιο εύθραυστη- την περασμένη άνοιξη, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο NYU. Και οι δύο ασθενείς έπασχαν επίσης από σοβαρή καρδιακή νόσο. Ο ασθενής από τη Βοστώνη ανάρρωσε αρκετά ώστε να περάσει περίπου ένα μήνα στο σπίτι του πριν πεθάνει από ξαφνική καρδιακή ανακοπή που θεωρήθηκε ότι δεν σχετιζόταν με το νεφρό του χοίρου. Η ασθενής του NYU εμφάνισε καρδιακές επιπλοκές που προκάλεσαν βλάβη στο μόσχευμα, αναγκάζοντας τους γιατρούς να το αφαιρέσουν. Λίγο αργότερα, η ασθενής πέθανε.
Αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεν απέτρεψαν την Λούνεϊ, η οποία αισθανόταν χειρότερα μετά από κάθε αιμοκάθαρση, αλλά δεν είχε εμφανίσει καρδιακή νόσο ή άλλες επιπλοκές. Ο FDA επέτρεψε τελικά τη μεταμόσχευση κατά την οποία ο Λοκ συνεργάστηκε με τον Μοντγκόμερι. Λίγο μετά τη μεταμόσχευση, το νεφρό του χοίρου απέκτησε ένα υγιές ροζ χρώμα και άρχισε να παράγει ούρα.
Η εταιρεία Revivicor- με έδρα το Μπλάκσμπουργκ της Βιρτζίνια- παρείχε το νέο νεφρό της Λούνεϊ από ένα χοίρο με 10 γονιδιακές μεταλλάξεις. Η μητρική της εταιρεία, η United Therapeutics, δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να καταθέσει «πολύ σύντομα» αίτηση στον FDA προκειμένου να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με αυτόν τον τύπο νεφρού.
Η ασθενής υποβάλλεται τακτικά σε αιματολογικές και άλλες εξετάσεις ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια πριν εμφανιστούν προβλήματα.
Ο Λοκ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την ασθενή του για να την εξετάσει. Εκείνη τον αγκάλιασε και του είπε: «Σε ευχαριστώ που δεν με εγκατέλειψες».
«Ποτέ», απάντησε ο Λοκ.
ΠΗΓΗ: ΑΡ
www.ertnews.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ Archives – ertnews.gr